Parama dėkojame




Sprogimas

„Juodoji gulbė“ – dar viena visuomenės pagalbininkė

 

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ


Trečiadienį Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato kieme žiniasklaidai pristatytas šalies Kelių policijos vos prieš kelis mėnesius įsigytas naujas nežymėtas automobilis „Audi A6 Quattro“. Šis automobilis ypatingas tuo, kad jame sumontuota naujausia greičio matavimo ir numerių skanavimo įranga.

Savaitgalį svečias „viešėjo“ ir Mažeikiuose.

Apie automobilį

Šioje, žmonių vadinamoje, „juodojoje gulbėje“ po Lietuvą, pasak Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) specialiosios paskirties skyriaus vyresniojo specialisto Aliaus Rėkaus, eksploatuojamoje apie keturis mėnesius neteritoriniu principu, įrengta automobilių numerių atpažinimo sistema, o užfiksuotas Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimas iškart papuola į registrą, kuriame suformuluojamas Administracinio teisės pažeidimo protokolas: „ Policijos skiriamaisiais ženklais nepažymėtame automobilyje įmontuota įranga fiksuoja tiek atvažiuojančių, tiek nuvažiuojančių automobilių važiavimo greitį, skenuoja valstybinius numerius, kurių pagalba identifikuojama, ar automobilis draustas, ar jam atlikta techninė apžiūra, ar praeityje šios transporto priemonės nevairavo neblaivus asmuo“.

„Audi“ pristatę Lietuvos kelių policijos specialistai atskleidė, jog automobilyje sumontuotas 3 litrų darbinio tūrio turbodyzelinis šešių cilindrų variklis, kuris išvysto 267 AG galią ir gali pasiekti net 300 km/val. greitį.Taip pat sumontuotos tradicinės policijos šviesos ir garso perspėjimo priemonės, turinčios apie 200 skirtingų kombinacijų, šviečiančių per galinį užtamsintą langą.


Su nežymėta „Audi A6“ dirbantys LKPT specialiosios paskirties skyriaus vyresnysis specialistas A.Rėkus ir vyriausiasis patrulis Artūras Bubelis į gatves pajuda vos prašvitus. Kol dauguma gyventojų tik važiuoja į darbus, pareigūnai su juoda „Audi“ jau stebi, ar visi važiuoja nepažeisdami KET reikalavimų. Nežymėtoje, 49 tūkst. eurų kainavusioje mašinoje, sumontuota net 35 tūkst. eurų atsiėjusi pažeidėjų stebėjimo įranga gali ne tik fiksuoti greitį, bet ir automatiškai nuskaityti visų pravažiuojančių automobilių numerius bei iš karto atpažinti, kas važiuoja neturėdami galiojančios techninės apžiūros kortelės arba privalomojo civilinės atsakomybės draudimo. Iš išorės ji beveik nesiskiria nuo kitų eisme dalyvaujančių automobilių – švyturėliai bei ekranas pranešimams paslėpti už tamsintų stiklų, informacinis ekranas, greičio detektorius ir kompiuterinė įranga sumontuota salone, tad pravažiuojantys vairuotojai mato tik viduje sėdinčius uniformuotus pareigūnus ir virš prietaisų skydelio sumontuotą nedidelę kamerą „Automobilyje yra sumontuota pati naujausia greičio matavimo įranga. Galima tiek automatiniu, tiek rankiniu būdu matuoti greitį ir stovint, ir važiuojant. Atpažįsta transporto priemones, kurios nėra draustos privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, kurioms nėra atlikta privalomoji techninė apžiūra. Visi pažeidėjai užregistruojami į administracinės priežiūros registrą, iš ten pažeidėjas gauna pranešimą apie padarytą pažeidimą. Dažnai dėl grubių pažeidimu stabdome patys,“ – „Būdui žemaičių“ sakė A.Rėkus. Iš didesnių pažeidimų policijos atstovas įvardijo greičio viršijimą daugiau kaip 50 km/val., chuliganišką vairavimą ir pan. Paklaustas, kiek laiko automobilis bus Telšiuose, pareigūnas neišdavė, esą, tai „tarnybinė paslaptis“, – juokavo A. Rėkus.



Sumontuota įranga geba fiksuoti ne tik greičio viršijimo atvejus. Kamera iškart pamato visų automobilių, su kuriais prasilenkia, valstybinius numerius. Jeigu vairuotojas neapsidraudęs ar automobilis be galiojančios techninės apžiūros, sistema automatiškai apdoroja duomenis ir internetiniu ryšiu siunčia juos pareigūnams į biurą, o ten jau suformuojamas Administracinio teisės pažeidimo protokolas.

Tačiau, kaip pabrėžė automobilio vairą savo rankose laikantys LKPT pareigūnai, pagrindinis modernios „Audi A6“ tikslas – įpareigoti vairuotojus būti budriems, neviršyti leistino važiavimo greičio, nepažeidinėti kitų Kelių eismo taisyklių reikalavimų.

Priklauso nuo oro

Pasak A. Rėkaus, KET pažeidimams įtakos turi ir saulė: „Per dieną kartais pasitaiko net iki 50 ir daugiau pažeidėjų. Priklauso nuo oro, žmonių nuotaikos. Ko gero, dažniausiai pasitaiko vairuotojų, greitį viršijančių nuo 20km/val. iki 30 km/val.“ Anot Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Remigijaus Rudmino, daugiausiai pažeidėjų atsiranda po savaitgalio ar švenčių.

Pažįsta policijos automobilius

Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas turi ir savo nežymėtą automobilįVolkswagen Caddy, kurį, anot R. Rudmino, pažįsta beveik kiekvienas, tačiau pažeidėjų nemažėja: „Suprantama, kai šis automobilis stovi tarp kitų, įsimaišęs į minią, tačiau dažnai jis pastatytas atvirose vietose, kelkraščiuose, bet vairuotojai nepamato arba tiesiog yra nepastabūs ir neatkreipia dėmesio. Dažnai žmonės pamatę pakelėje stovinčius du automobilius griebiasi stabdžių, nes kyla įtarimas, jog ten policija kažką jau „prigavo“, bet, tikrai pažįstamo automobilio nepamato.“

 

  1. Rėkus tikina, jog naująjį „Audi A6“ automobilį jau spėjo pažinti daugelis: „Vairuotojai mus priima draugiškai, būna, kad pravažiuodami sveikinasi, net mojuoja“.

„Pelningiausia“

„Policijos tikslas nėra nubausti kuo daugiau vairuotojų. Mes visuomenės draugai, o ne priešai, tačiau pasitaiko nemažai norinčių papildyti valstybės biudžetą“, – teigė R. Rudminas. Paklaustas apie „pelningiausias“ vietas komisariato viršininkas paatviravo: „Dažniausiai tos, vadinamos „pelningiausios“ vietos yra ten, kur tiesus ruožas, ne taip jau didelis automobilių srautas, kur jie nesusikemša.

Miegamųjų kvartalų gyventojai dažnai pasigenda policijos, skundžia vieną ar kitą kaimyną, esą, jie viršija greitį ar daro kitus pažeidimus, tačiau ten stovėti ir laukti to vieno ar dviejų pažeidėjų yra netikslinga.“

Aplankė ir Mažeikius

Kadangi šis automobilis važinėja po visą Lietuvą, neaplenkti liko ir Mažeikiai. Čia jis „svečiavosi“ praėjusį šeštadienį ir sekmadienį. Pasak A. Rėkaus, Mažeikiai nesublizgėjo vairuotojų pavyzdingumu – užfiksuota KET pažeidėjų nemažas skaičius.


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode