Parama dėkojame




Sprogimas

Pasiruošimui naujiems mokslo metams – dvigubai daugiau lėšų

 

Artėjant naujiesiems mokslo metams, daugelyje švietimo įstaigų – mokyklų, lopšelių-darželių, neformaliojo švietimo – pats pasiruošimo įkarštis: remontuojamos patalpos, keičiami baldai, atliekami kiti darbai. Ne išimtis ir Mažeikių rajono švietimo įstaigos, kurioms šiemet Mažeikių rajono savivaldybė iš biudžeto skyrė dvigubai daugiau lėšų nei praėjusiais metais – apie 400 tūkst. eurų.

 

 

Tvarkomi darželiai

Mažeikių rajone yra penkios gimnazijos, viena progimnazija, dvylika pagrindinių ir keturios pradinės mokyklos, dvi mokyklos-daugiafunkciai centrai, vienas darželis-mokykla, trylika lopšelių-darželių ir septynios neformaliojo ugdymo įstaigos. Šiais metais didesnė lėšų dalis skirta lopšelių-darželių tvarkymui – darbai vykdomi devyniose ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

L.-d. „Gintarėlis“ baldai per daugelį metų nusidėvėjo, sulūžo ir nebeatitinka higienos normų reikalavimų, todėl šiemet dviem grupėms nupirkti nauji baldai ir keturiasdešimt dviem vaikams suteiktos patogesnės miego ir poilsio sąlygos, ateityje planuojama pakeisti baldus visose darželio grupėse.

„Rugsėjo pirmąją priešmokyklinių grupių vaikai įžengs į šviesias, estetiškas ir saugias rūbinių, grupių, prausyklų, tualetų patalpas, vietoj senų sulūžusių lovelių ir rūbinės spintelių, skaičiavusių kelis dešimtmečius, bus pastatytos naujos, spalvingos, patogios, su naujais čiužinukais lovelės ir tvirtos rūbų spintelės. Atnaujintos erdvės ir baldeliai užtikrins ugdytinių saugumą, leis siekti geresnės darbo kokybės“, – džiaugėsi laikinai einanti pareigas l.-d. „Gintarėlis“ direktorė Saulė Sadauskienė.

Įstaigoje taip pat suremontuota laiptinė, senos, medinės įėjimo į pastatą durys pakeistos naujomis, plastikinėmis.

Lopšeliuose-darželiuose „Saulutė“, „Žilvitis“, „Liepaitė“ taip pat tvarkomos laiptinės, koridoriai, keičiamos durys.

Darželis „Giliukas“ apjuostas nauja, higienos normų reikalavimus atitinkančia tvora. Be darželio „Giliukas“, tokia pat, ne žemesne nei 1,5 m, tvora aptvertas Sedos darželis ir Kalnėnų pagrindinė mokykla.

Planuojami darbai

Prie l.-d. „Eglutė“ ir darželio-mokyklos „Kregždutė“ bus asfaltuojamas privažiavimas ir kiemai.

L.-d. „Buratinas“ ir „Žilvitis“ pastatų rūsiuose kaupiasi vanduo, tad čia ruošiamasi įrengti lietaus vandens nuvedimo ir surinkimo sistemas.

L.-d „Linelis“ iki lapkričio 1 d. numatyta suremontuoti stogą.

Remontuojamos mokyklos

Merkelio Račkausko gimnazijoje šiuo metu atnaujinama aktų salė, įrengtas naujas kabinetas. Pasak gimnazijos direktorės Astos Žukauskienės, daugėjant gimnazijoje mokinių, pradėjo trūkti edukacinių erdvių: „Gimnazijoje vasaros atostogų metu remontuojama aktų salė ir įrengtas naujas užsienio kalbų kabinetas. Nauja edukacinė erdvė pagerins mokinių ir mokytojų mokymo(-si) sąlygas. Darbus planuojame užbaigti iki rugpjūčio 15 dienos.“ 

A. Žukauskienės teigimu, labiausiai remonto reikėjo aktų salei, nes praėjusiais metais sutvarkius rūsį, salė liko vienintelė patalpa, pažeista „grybelio“: „Salėje vyksta įvairūs renginiai, kartais ir pamokos, tačiau aplinka visiškai nebeatitiko jokių higienos normų, o kvapas ir „grybelis“ galėjo stipriai pakenkti mokinių ir mokytojų, ypač alergiškų, sveikatai. Salėje šiuo metu sutvarkytos sienos, atnaujinamas parketas. Tikimės, kad darbai bus baigti laiku ir galėsime džiaugtis atnaujinta, atitinkančia visas higienos normas aktų sale.“

Pavasario pagrindinėje mokykloje taip pat tikimasi pakeisti aktų salės dangą, tačiau tai turėtų būti atlikta kiek vėliau.

Pasak „Žiburėlio“ pradinės mokyklos  direktorės pavaduotojos administracijai ir ūkiui Violetos Stakėnaitės, mokyklos virtuvėje beveik nebuvo ventiliacijos, tai apsunkino darbą, todėl, Mažeikių rajono savivaldybei skyrus lėšų, įrengta šiuolaikinius reikalavimus atitinkanti specializuota ventiliacijos sistema.

Iki šildymo sezono pradžios bus pakeista Mažeikių sporto mokyklos baseino danga, kuri nebuvo keista nuo jo pastatymo, sutvarkyti tualetai. Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos valgykloje keičiami čiaupai. Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijoje planuojama suremontuoti valgyklos patalpose esančią produktų saugyklą ir higienos reikalavimų neatitinkantį sandėlį.

Nebegalėjo repetuoti

Savivaldybės kultūros centre remontuojama pagrindinė choreografijos salė – klojamas naujas parketas, atnaujinamos sienos, perdažomos lubos. Pasak Mažeikių kultūros centro direktoriaus pavaduotojos Elenos Driaučiūnaitės, salė neremontuota nuo pat pastato pastatymo, t. y. apie 30 metų, parketas nusidėvėjo tiek, kad šokėjai čia repetuoti nebegali: „Šios salės paskirtis buvo įvairi. Čia kažkada veikė baras, boulingas, dar kažkas, o dabar repetuoja šokėjai, tačiau sąlygos repeticijoms visiškai netinkamos. Parketas iškilnotas, susidėvėjęs, nuo cemento kyla dulkės, pasidarė nesaugu vykdyti bet kokią veiklą. Dabar jau sienos sutvarkytos, grindys išimtos, šiukšlės išvežtos, reikia tik sudėti naujas grindis, viską sutvarkyti. Tikimės, kad iki rugsėjo 1 d. visi darbai bus baigti ir bus galima vėl repetuoti.“

Galės naudotis

Tirkšlių Juozo Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinei mokyklai gavus naują mokyklinį autobusiuką, senasis suremontuotas  ir perduotas Užlieknės pagrindinei mokyklai. Šią transporto priemonę ji galės naudoti ne tik mokinių pavėžėjimui, bet ir edukacinei veiklai.

Vykdomi iš kitų lėšų

Rajono švietimo įstaigose darbai vykdomi ne vien tik iš savivaldybės biudžeto lėšų. Tirkšlių Juozo Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinės mokyklos sporto salės dušinės ir valgyklos praustuvės remontuojamos iš Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos įgyvendinamos Švietimo įstaigų modernizavimo programos lėšų, prisidedant Savivaldybei. 

Tikisi sėkmingos pradžios

Daugelis darbų bus baigti iki mokslo metų pradžios, ilgėliau gali užtrukti tik tie, kurie neturi tiesioginės įtakos ugdymo procesui. Smulkesnius remonto darbus organizuoja ir pačios įstaigos.

„Kaip ir kasmet, pagrindinis Savivaldybės tikslas ir rūpestis – švietimo įstaigose darbus baigti laiku, kad tinkamai būtų pasirengta mokslo metams ir į švietimo įstaigas sugrįžę vaikai ir pedagogai jaustųsi saugiai, komfortiškai. Darbų suplanuota ir padaryta išties nemažai. Keičiasi ne tik pastatų vidus ir išorė, bet ir aplinka – asfaltuojami įvažiavimai, kiemai. Tikimės, kad sugrįžusieji į jaukią aplinką naujus mokslo metus pradės sėkmingai“, – sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Šiurys.

Gajutė ABELKIENĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode