Parama dėkojame




Sprogimas

Ignalinos rajone paskelbtas ekstremalus įvykis

Rugsėjo 6 dieną posėdžiavusi Ignalinos rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija, vadovaujama savivaldybės administracijos direktoriaus Vido Kreivėno, priėmė sprendimą pripažinti  rajone įvykus ekstremalųjį įvykį dėl sunaikintų pasėlių.

Posėdyje išklausytas Lietuvos ūkininkų sąjungos Ignalinos skyriaus pirmininkės Marijonos Lukaševičienės pranešimas, kuriame buvo aptarta dėl lietingų orų susidariusi labai bloga situacija. Daugelis laukų su grūdinėmis kultūromis yra apsemti, javai išguldyti, jie kasdien nyksta, žemė vandens nebesugeria, o technika į laukus negali įvažiuoti. Jei ir įvažiuoja, netrukus tenka ieškoti pagalbos ir kombainus ištemti. Ignalinos rajone kritulių norma viršyta nuo 1,5 iki 4 kartų. Derliaus nuimta tik 30-50 proc. Komisijos nariams buvo parodytos nuotraukos iš kai kurių ūkininkų vandens apsemtų rugių, miežių, žirnių laukų. 

Pasak M. Lukaševičienės, ūkininkai nuskriausti dvigubai. Jie gali prarasti derlių ir netekti išmokų, susilaukti sankcijų, kadangi deklaruojant pasėlius privalu laikytis griežtų reikalavimų. Ūkininkų sąjunga kreipsis į Nacionalinę mokėjimų agentūrą ir prašys netaikyti sankcijų dėl nepasiektų investicinių projektų priežiūros rodiklių (pardavimo pajamų, grynojo pelningumo ir kt), dėl nustatytais terminais nenušienautų pievų ir pūdymo neapsėjimo ir dėl grūdų pardavimo sutarčių neįvykdymo. Agentūrai bus teikiami ekstremalųjį įvykį įrodantys dokumentai.

Posėdžio pabaigoje savivaldybės administracijos direktorius V. Kreivėnas išreiškė apgailestavimą dėl ūkininkus ištikusių sunkumų ir vylėsi, kad Ekstremalių situacijų komisijos sprendimas padės sušvelninti ekonominius padarinius, nes pašalinti ekstremalaus įvykio nėra galimybių. Svarstyta ir galimybė paskelbti ekstremaliąją situaciją, bet pagal Vyriausybės patvirtintame Ekstremaliųjų situacijų skelbimo ir atšaukimo tvarkos apraše nurodytus kriterijus tam nėra jokio teisinio pagrindo. Ekstremali situacija Ignalinos rajone buvo paskelbta 2014 metais liepos 24 dieną dėl afrikinio kiaulių maro.

Lina Kovalevskienė, Ignalinos rajono savivaldybė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode