Parama dėkojame




Sprogimas

XI tarptautinis meno festivalis – ne tik Mažeikiuose

 

     Rugsėjo 20 d. atidarymo koncertu prasideda tradicinis XI tarptautinis meno festivalis „Mažeikiai 2017“, kurio programoje numatyta 13 renginių įvairiose rajono vietose. Ta proga surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta programa, erdvės, kuriose vyks renginiai, dėkota organizatoriams ir rėmėjams.

Vyks įvairiose vietose

Pasak Mažeikių rajono savivaldybės mero Antano Tenio, laikas greitai bėga, jau XI meno festivalis „Mažeikiai 2017“. Jo teigimu, vasario 10 d. pasirašytas susitarimas dėl šių metų festivalio organizavimo, kad būtų galima dėlioti programą, kurią patikėta sudaryti vyriausiajam meno vadovui Džeraldui Bidvai, jo pavaduotojui Ričardui Grušui bei komisijai, turėjusiai spręsti ir kitus organizacinius klausimus, numatyti vietas, kur vyks meno festivalio renginiai.

„Noriu pasidžiaugti tuo, kad festivalis nėra vienkartinis, turi tęstinumą ir savo tradicijas, nes jau vyksta 11-ąjį kartą. Praėjusiais metais buvo jubiliejinis, 10-asis, kuris, manau, buvo pavykęs. Viliuosi, kad ir šiemet nebus blogesnis ir turbūt sukvies gausų žiūrovų būrį į sales, kurios paskirstytos po visą rajoną. Didžioji dalis renginių vyks Mažeikių kultūros centre, taip pat Mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje Ukrinuose. Koncertai rengiami dvaruose: Pavirvytės, Dautarų, Renavo, bažnyčiose: Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio, Tirkšlių Kristaus Karaliaus. Organizatoriai klausytojams parengė tokią programą, kad ji ateitų į kiekvieno žiūrovo širdį. Renginiai, kurie vyks Mažeikiuose, iš tikrųjų yra profesionalūs, ne kasdien juos galima matyti, – kalbėjo meras. – Tam skiriamos nemažos lėšos. Žinoma, renginiai neįvyktų, jeigu nebūtų pagrindinių rėmėjų. Esame jiems dėkingi, kad nepagailėjo lėšų ir prisidėjo prie festivalio organizavimo. Taip pat norime padėkoti ir kitiems rėmėjams bei palinkėti, kad šis festivalis būtų ne paskutinis ir profesionalus, meninis lygis augtų ir tobulėtų ir netrūktų žiūrovų.“

Yra naujovių

Meno vadovo Dž. Bidvos teigimu, festivaliui didelės reklamos nebereikia, žmonės jau jo laukia. Pasak jo, organizatoriai stengėsi jį daryti tokį pat įdomų kaip ir ankstesniais metais, įtraukdami ir spektaklius, ir šokių teatrą, ir simfoninius orkestrus, ir parodas, išlaikydami festivalio sumanymą ir viziją.

„Pati apimtis ne menkesnė negu jubiliejinio, džiugu, kad padedant rėmėjams galime jį įgyvendinti, – sakė meno vadovas. – Kas nauja? Nauja šiais metais, kad trupučiuką įtraukėme daugiau erdvių, kur gali vykti renginiai. Jie bus visame rajone, kad vietos gyventojai, kuriems sunkiau atvykti į Mažeikius, galėtų pamatyti festivalio renginius. Ilgiausiai tartasi dėl Nacionalinio dramos teatro spektaklio, režisuoto Oskaro Koršunovo. Džiaugiamės, jog pavyko susitarti, ir spektaklis bus, nežiūrint į tai, kad sudėtingos techninės sąlygos, yra specifinių reikalavimų dekoracijoms ir apšvietimui. Reikės papildomai nuomotis technikos, komanda atvažiuos anksčiau ruošti salę. Kas pernai dėl tų pačių priežasčių nepavyko, šiemet, atrodo, viskas bus gerai. Laukia iškilmingas atidarymas su maestro Modestu Pitrėnu ir Nacionaliniu simfoniniu orkestru. Pabaiga panaši kaip pernai – gausybė chorų ir kitų dalyvių, bus atliekamos John Rutter Mišios Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.“

Papuoš miestą

Mažeikių rajono savivaldybės vicemerė Sigutė Bernotienė džiaugėsi puikia komanda: „Dž. Bidva ir R. Grušas tikrai daug dirbo ruošdami tokią puikią programą mūsų žiūrovams. Džiugu, kad prie festivalio organizavimo noriai prisideda supratingai ir nuoširdžiai dirbantys Mažeikių kultūros centro darbuotojai.“

Pasak jos, festivalis į Mažeikius ateina jau 11-ąjį kartą, daug svarstyta, galvota, kad kažkas turėtų pasikeisti, gal afišos, pati reklama. Viena mažeikiškių įmonė papuoš mūsų miestą festivalio logotipu. Šitos metalinės konstrukcijos pasklis plačiai ir parodys, kad tikrai laukiame festivalio, jis tikrai ateina. Kviečiu rajono gyventojus nepraleisti nė vieno koncerto, nė vieno renginio, pasinaudoti galimybe pamatyti unikalius renginius gyvenant toliau nuo sostinės.

S. Bernotienės teigimu, Dž. Bidva pasistengė, kad kolektyvai atvažiuotų kuo mažesnėmis sąnaudomis, o organizatoriai juos priims svetingai ir džiaugsis, kad jie atvyko.

Prisiminė maestro

Meno vadovo pavaduotojas R. Grušas susirinkusiesiems perdavė amžinybėn išėjusio festivalio meno vadovo, dirigento, profesoriaus Sauliaus Sondeckio našlės Silvijos Sondeckienės sveikinimus ir linkėjimus: „Ji pasidžiaugė, kad programa aukšto lygio, labai įvairi. Sveikino ir dėkojo, kad maestro S. Sondeckio pradėtas darbas gražiai tęsiamas.“

Pasak R. Grušo, organizuojant festivalį yra trys momentai: pirmasis – rengiama programa. Pasibaigia festivalis ir jau pradedama galvoti, ruoštis kitam festivaliui. Kartais prie vieno kolektyvo reikia sugaišti mėnesius, po tris kartus ir daugiau keičiasi spektakliai. Nežiūrint to, išlaikyta festivalio forma. Atidaryme skambės įdomi orkestro programa. Uždaryme naujiena, kad dalyvauja trijų šalių chorai. Taip pat išlaikoma tradicija parengti koncertą visai šeimai, veiks parodos.

„Išlaikėme festivalio formatą: muzika, šokis, teatras, vaizduojamasis menas. Klausytojai, kurie retai atvyksta į mieste vykstančius renginius, pamatę koncertus Tirkšliuose, Renave ar kitur, norės atvykti ir į Mažeikius. Antras momentas – labiausiai įtemptas laikas – pusantro mėnesio, kol vyks festivalis. Trečias dalykas – kai baigiasi festivalis, prasideda kito laukimas“, – sakė meno vadovo pavaduotojas.

Turės įsigyti bilietus

Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Rupkutė teigė, jog kultūros darbuotojų pareiga pasirūpinti, kad atvykstantys menininkai būtų saugūs, sotūs, gerai pailsėtų ir išsivežtų pačius gražiausius prisiminimus.

Pasak Mažeikių kultūros centro direktoriaus Raimundo Radavičiaus, darbuotojai stengiasi tobulėti, nuoširdžiai dirbo, kad viskas vyktų sklandžiai.

„Festivaliui planuojame išleisti brošiūrą, kurioje bus visa informacija apie festivalį. Bilietų kainos nedidelės, 3–5 Eur, jie parduodami per sistemą, kad rajono gyventojai, užėję į TicketMarket.lt, galėtų įsigyti bilietus į bet kurį renginį, – informavo direktorius. – Pamatėme, kad praėjusiais metais kvietimai nelabai pasiteisino. Paėmę kvietimus žmonės paprasčiausiai neateidavo. Platesnę informaciją galite rasti mkultura.lt, ten bus išsamiai papasakota apie renginius. Esame pasiruošę priimti visus atlikėjus, juos aptarnauti, viskas paruošta. Kviečiame į koncertus, kitus renginius.“

Režisierius Paulius Mylė ragino gyventojus prieš tai pasidomėti renginiais, kad jaustųsi patogiai, žinotų, ką pamatys.

Dėkojo meno vadovui

A. Tenys prisiminė pirmąjį festivalį ir jo organizatorius – buvusį merą Vilhelmą Džiugelį ir a. a. meno vadovą maestro S. Sondeckį, kurių mintys, pasak mero, ir buvo, kad atokiau nuo didžiųjų centrų įsikūrusio rajono gyventojai galėtų pamatyti ir išgirsti tikrus profesionalus, savo srities žinovus. Būtent festivalių metu atvyksta daug kolektyvų iš visos Europos.

„Norime padėkoti Dž. Bidvai, kad jis perėmė festivalio vairą, meno vadovo pareigas. Mažeikiškis, patriotas, nekalbantis apie atlyginimą, dirbantis tam, kad galėtų parodyti mažeikiškiams, jog yra tikras rajono patriotas, yra pasiekęs aukštų savo profesijos įvertinimų. Mūsų komandos tikslas – kad būtų patenkintas žiūrovas, jų netrūktų salėse, pasinaudotų galimybe aplankyti koncertus. Sveikiname vadovą neseniai buvusio gimtadienio proga, linkime kūrybingų minčių, nepamiršti Mažeikių ir neatsisakyti būti meno vadovu“, – sveikindamas DŽ. Bidvą sakė meras.  

Festivalio programa

Rugsėjo 20 d. 18.00 val. Mažeikių kultūros centre festivalį pradės Nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Modestas Pitrėnas) su solistais Viktorija Bakan (sopranas), Ieva Prudnikovaite (mecosopranas), Andriumi Žiūra (klarnetas). 17. 30 val. Mažeikių kultūros centro II aukšto fojė vyks grafikės Ugnės Žilytės darbų parodos atidarymas.

Rugsėjo 23 d. (šeštadienį) 15.00 val. Dautarų dvare – koncertas „Rudens svajos“ (Aistė Pilibavičiūtė (sopranas), Nijolė Baranauskaitė (fortepijonas), koncerto vedėja Rasa Murauskaitė).

Rugsėjo 27 d. (trečiadienį) 18.00 val. Tirkšlių Kristaus Karaliaus bažnyčioje – senosios muzikos ansamblis „Morgaine“. Muzikinė kelionė po XVI–XVII a. Vokietijos, Prūsijos ir Mažosios Lietuvos reformatų bažnyčias. Solistai – Nora Petročenko (sopranas), Nerijus Masevičius (bosas).

Rugsėjo 29 d. (penktadienį) 18.00 val. Mažeikių kultūros centre Nacionalinio dramos teatro spektaklis – Mariaus von Mayenburg „Kankinys“ (N-14). Režisierius Oskaras Koršunovas.

Spalio 3 d. (antradienį) 18.00 val. Renavo dvaro sodyboje – koncertas „Romantiškas smuikas ir džiazas“. Atlikėjai Džeraldas Bidva (smuikas), „Jazz trio“: Feliksas Zakrevskis (fortepijonas), Donatas Bagurskas (kontrabosas), Darius Rudis (mušamieji).

Spalio 5 d. (ketvirtadienį) 18.00 val. Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje koncertuos varpininkų ansamblis „Arsis“ iš Estijos. Meno vadovas Aivar Mäe.

Spalio 7 d. (šeštadienį) 17.00 val. Mažeikių kultūros centre – orkestras Hamburgo „Camerata“, dirigentas Modestas Barkauskas, solistė Anastasia Injushina (fortepijonas, Suomija).

Spalio 14 d. (šeštadienį) 16.00 val. Ukrinų kultūros namuose – Chris Ruebens ansamblis „Pasaulio skambesių magija“. Atlikėjai – Chris Ruebens (gitara, vokalas), Nerijus Bakula (akordeonas), Saulius Petreikis (trimitas, fleitos, vokalas).

Spalio 15 d. (sekmadienį) 16.00 val. Pavirvytės dvaro sodyboje koncertuos solistas Jonas Vozbutas (akordeonas) ir styginių kvartetas „Mettis“.

Spalio 18 d. (trečiadienį) 18.00 val. Mažeikių kultūros centre – Kauno šokio teatro „Aura“ spektakliai „Laimė“ ir „Godos“.

Spalio 21 d. (šeštadienį) 14.00 val. Mažeikių kultūros centre – koncertas visai šeimai. Vilniaus keistuolių teatro muzikinis spektaklis vaikams „Pyp pyp“. Režisierius Aidas Giniotis. 13.30 val. Mažeikių kultūros centro II aukšto fojė vyks Mažeikių dailės mokyklos mokinių darbų paroda „D. Biseto portretai aukštyn kojomis“.

Spalio 25 d. (trečiadienį) 18.00 val. Mažeikių kultūros centre koncertuos akordeonų orkestras „Humi accordion band“ iš Lenkijos. Dirigentas Artur Miedzinski.

Spalio 28 d. (šeštadienį) 16.00 val. Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje –festivalio uždarymo koncertas. John Rutter „Mass for Children“. Atlikėjai – chorai „Bangotne“ (Latvija), „Vanemuine“ (Estija), „Draugystė“ (Lietuva), Klaipėdos berniukų choras „Gintarėlis“, Klaipėdos muzikinio teatro orkestras. Solistai –Viktorija Miškūnaitė (mecosopranas), Mindaugas Gylys (baritonas). Dirigentas Tomas Ambrozaitis.

Gajutė ABELKIENĖ

Albino Uikio nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode