Sprogimas

Dautarų dvare – dainuojančios žemaitės

 

     Savaitgalį Dautarų dvare nuskambėjo paskutinis penktojo festivalio „Muzikinė vasara Dautarų dvare“ koncertas „Dainuojančios žemaitės“, kurį šį kartą dovanojo solistė Joana Gedmintaitė ir „Trio graziosso“.

    

Vyko koncertai

     Koncerto pradžioje viena iš festivalio organizatorių Aurelija Stancikienė priminė, jog festivalis vyksta penktus metus, per tą laiką dvare koncertavo žinomi atlikėjai: Irena Milkevičiūtė, Judita Leitaitė, Liudas Mikalauskas, Ona Kolobovaitė, Eugenijus Chrebtovas, Virgilijus Noreika, Vaida Genytė, Zbignevas Levickis, Čiurlionio ir Vilniaus kvartetai, Vilhelmas Čepinskis ir daugelis kitų. Iš viso surengta 19 koncertų, vyko 6 Mažeikių rajono savivaldybės organizuoti renginiai. Netrukus čia vyks vienas iš XI tarptautinio meno festivalio „Mažeikiai – 2017“ koncertų.

Skambėjo dainos ir melodijos

     Pristatydama atlikėjas J. Gedmintaitę, pianistę Šviesę Čepliauskaitę ir fleitistę Viktoriją Zabrodaitę, A. Stancikienė jas pavadino čiulbančiomis lakštingalomis. Ir iš tiesų, po dvaro skliautais dainomis, pianino ir fleitos garsais liejosi įvairių autorių melodijos, lydimos netylančių žiūrovų aplodismentų.

Džiaugėsi žiūrovais

    

     Po koncerto „Būdo žemaičių“ pakalbinta J. Gedmintaitė prisipažino pirmą kartą koncertavusi Dautarų dvare, nors kituose dvaruose tekę koncertuoti, ir labai džiaugėsi šiltu prėmimu, puikiais klausytojais: „Čia labai gera akustika ir labai malonu, labai gera. Šilta publika ir tikrai tai vienas iš malonių koncertų. Tikiuosi, jei pakvies, pavyks suderinti laiką, dar ne kartą čia atvyksiu.“

     Pasak dainininkės, jos pagrindinis darbas dabar teatre, taip pat koncertai, įvairūs projektai, vienas jų – neseniai  Valdovų rūmuose įvykusi Gedimino Rimkaus-Rimkevičiaus teatralizuotos oratorijos „Vilniaus kronikos“ premjera. Kartais koncertuoja užsienyje, bet stengiasi daugiausia pasirodyti Lietuvoje. 

     J. Gedmintaitė teigė nepamiršusi savo žemaitiškų šaknų, savo tarmės, todėl malonu Žemaitijoje koncertuoti: „Rietave dar turiu savo tėtuką, tai visados mielai atvažiuoju į Rietavo bažnyčią ir pagiedu per Mišias.“

     Solistė tikino dainuojanti tai, kas jai miela, kas patinka, nebent būna priversta dainuoti kažką kita, bet stengiasi pasirinkti tai, kas jai patinka.

Gajutė ABELKIENĖ

Albino Uikio nuotrauka     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode