Parama dėkojame




Sprogimas

Sedoje nuvilnijo jurginų šventė

 

     Šeštadienį pasidžiaugti margaspalviais jurginų žiedais, pražydusiais A. Baranausko aikštėje, kvietė pirmoji rudens šventė „Sedos jurginas – 2017“, kurioje netrūko iš jurginų sukurtų kompozicijų, linksmos muzikos ir šokių. Išalkusieji galėjo pasisotinti tradiciniais lietuvių valgiais. Vyno mėgėjai degustavo brandų ir jauną vyną.

Pasveikino susirinkusiuosius

     Pagrindiniams šventės iniciatoriams, jurginų augintojams Irenai ir Vaclovui Akavickams pakėlus vėliavą ir šokių kolektyvams „Mitrulis“ ir „Jurginas“ pašokus „Jurginų valsą“ susirinkusiuosius sveikino Sedos seniūnijos seniūnė Audronė Dipševičienė, pasidžiaugusi gausiai susirinkusiais sediškiais ir svečiais iš apylinkių ir tolimesnių šalies kampelių bei kviesdama išpildyti savo fantazijas kuriant jurginų kompozicijas.

     Mažeikių rajono savivaldybės vicemerė Irena Macijauskienė taip pat džiaugėsi gražia švente, vykstančia jau 6-ąjį kartą, bei besišypsančiais dalyviais, dėkojo šventės organizatoriams, jurginų augintojams I. Ir V. Akavickams, Sedos bendruomenės nariams ir įteikė mero Antano Tenio pasirašytus padėkos raštus.

     Sedos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas kun.  Modestas Ramanauskas sveikino atvykusius į jurginų šventę ir sakė, jog jurginų žiedai turi savo kelią: „Iki to, ką mes matome dabar, iki jurgino žiedo praeina visi metai. Jūsų, jurginų augintojai, dėka šie žiedai džiugina mus visus, bet prieš tai gėles reikia pasodinti, laistyti, prižiūrėti, o rudenį iškasti, saugoti iki kitų metų. Tai ilgas kelias, reikalaujantis įdėti nemažai triūso, tad padėka jums už tai, kad šiandien galime džiaugtis įvairiaspalviais žiedais.“

     Pasak Lietuvos nacionalinės vyndarių asociacijos prezidento Modesto Česnausko, asociacijos nariai ne pirmą kartą dalyvauja šventėje ir siūlo paragauti sveiko, natūralios fermentacijos įvairių rūšių vyno.

Dovanojo paveikslus

     Dailininkas Vladas Lisaitis, atvykęs iš Vilniaus, nustebino visus, dovanodamas Sedos kultūros centrui ir bažnyčiai paveikslus su bažnyčios vaizdais. Pasak jo, neseniai svečiuodamasis pas draugus Ireną ir Juozą Tarvydus Uikių kaime, sužinojo, jog gerbiamas klebonas norėtų profesionalaus dailininko nutapyto paveikslo su bažnyčia, tad ėmęsis darbo ir sukūręs šešis panašius paveikslus.

Kūrė kompozicijas

     Aplink visą aikštę rikiavosi įvairiausios iš jurginų žiedų sukurtos kompozicijos, kurias pristatė sediškiai, Renavo, Dagių ir Šerkšnėnų bendruomenės, Plinkšių globos namai, iš žiedų sukūrę visą žmogaus gyvenimo kelią. Prie raganų skulptūrų ir figūrų triūsė iš Alsėdžių atvažiavę jurginų augintojai.

     Kol vieni kūrė kompozicijas, kiti mėgavosi kitų meno meistrų kūriniais: medžio ir vilnos dirbiniais, papuošalais ir kitais darbais.

Pristatė kulinarinį paveldą

     Sedos moterų klubas šventės dalyviams pristatė tautinį kulinarinį paveldą: kastinį, šiupinį, meduolį... Didžiausio populiarumo sulaukė čia pat lauko virtuvėje verdama pusmarškonė košė, pagardinta padažu, žemaitiškai vadinamu „patermasu“, prie kurios netrukus išsirikiavo ilga eilė.

Degustavo vynus

     Atskiroje palapinėje įsikūrę Lietuvos nacionalinės vyndarių asociacijos nariai iš Mažeikių, Šilutės rajono, Viekšnių, Jonavos, Birštono, Kretingos, Švėkšnos, pajūrio pristatė iš įvairių uogų pagamintus vynus, siūlė jų paragauti ir įsigyti. Atėjusieji į degustaciją galėjo rinkti geriausią vyną ar įsigyti norimo gėrimo už paramos kuponą.  

Linksmino meno kolektyvai

     Koncertinę programą pradėjo Sedos kultūros centro folkloro ansambliai „Rėmolee“ ir „Rėmoliokaa“. Vėliau pasirodė Žemaičių Kalvarijos liaudiška kapela „Sosieda“, liaudiškos muzikos kapela iš Kaišiadorių „Geri vakarai“, estradinės grupės „Antena“ ir Telšių „Tėn tėj“, šoko kolektyvai „Mitrulis“ ir „Jurginas“, trankia muzika susirinkusiuosius džiugino Sedos orkestras „Griaustinis“, lydimas kolektyvo „Saulė“ šokėjų.

     Koncertą užbaigė atlikėjai Irena Starošaitė bei Anatolij Oleinik ir grupė „Baltasis kiras“. Ištvermingiausieji vakarą leido diskotekoje.

                      Gajutė ABELKIENĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode