Parama dėkojame




Sprogimas

Dvariškai paminėta Kvietiškio 300 metų sukaktis

Minint Europos paveldo dienas Marijampolėje šiemet išradingai paminėta Kvietiškio dvaro, su kuriuo susijusi ir visos Marijampolės kilmė, o dabar čia veikia Marijampolės kolegija, 300 metų sukaktis. Visos dienos renginiai „Kvietiškio dvaro sakmė“ saulėtą rugsėjo 16-ąją dar labiau nuspalvino istorinėmis temomis ir atkurta dvariška kultūra.

Diena prasidėjo edukaciniu pėsčiųjų žygiu-teatralizuota istorine kelione „Grafienės Butlerienės Rožančkeliu“ – nuo Marijampolės kolegijos pašešupiu iki Mažosios bazilikos. Legenda byloja, kad būtent iki čia Prienų grafienė, Kvietiškio dvaro savininkė Pranciška Ščiukaitė-Butlerienė baigė kalbėti rožinį ir įsakė toje vietoje statyti bažnyčią, Marijampolės miesto užuomazgą. Toje pačioje bažnyčioje, simboliška, buvo aukotos Mišios už Marijampolės bažnyčios fundatores grafienę Butlerienę ir kunigaikštienę Oną Sapiegienę.

Popietę prie apskritojo stalo dabartinėje Marijampolės kolegijoje gvildentos dvaro ir miesto sąsajos surengtoje diskusijoje „Dvaras ir miestas – istorijos blyksniai“. Pokalbyje dalyvavo mokslininkai, istorikai, muziejininkai. Diskusijos pranešėjams oponavo istorikas Marijampolės savivaldybės tarybos narys Benjaminas Mašalaitis.

Mažiesiems jubiliejinių renginių svečiams buvo surengtos smagios vaikiškos atrakcijos ir žaidimai: jaunųjų pelėdžiukų šachmatų turnyras, piemenėlių žaidimai, su dvaro kalviu buvo proga nusikalti laimės pasagą ir kt.

Senuosiuose vyno rūsiuose buvo galima pasiklausyti vyno vartojimo kultūros pamokų ir paragauti naujo vaisių ir uogų derliaus vyno. Visa tai paruošti organizatoriams padėjo Lietuvos nacionalinė vyndarių asociacija.

Prasidėjus vakaro dvariškoms linksmybėms lauko scenoje visus svečius žavėjo aprėdais ir manieromis Lenkijos Balstogės miesto senosios muzikos ir šokio grupė „Capella Antiqua Bialostociensis“, Kidulių dvaro senovinių šokių studija ir Veliuonos kultūros centro senovinių šokių studija „Saltare Festum“ bei šeimininkai – Marijampolės kolegijos istorinių šokių grupė „Reverence“.

Dvaro jubiliejus sudomino daugelį svečių. Gražios sukakties proga dabartinius „dvarininkus“ – Marijampolės kolegijos kolektyvą – sveikino ir išnaudoti istorines vertybes kolegijos naudai ir žinomumui linkėjo kan. prof. dr. kun. Kęstutis Žemaitis, Marijampolės savivaldybės mero pavaduotojas Povilas Isoda, UAB „Arvi cukrus“, Lietuvos nefrologinių ligonių asociacijos „Gyvastis“ atstovai ir kt.

Vakarą užbaigė vakaronė „Patalkys dvare“ – su folkloro grupės „Žibinyčia“ šokiais, medžioklių laimikio vaišėmis ir dvariška gira, „ūkiškomis rungtimis drūtiems vyrams“ ir kitomis linksmybėmis.

Marijampolės savivaldybės administracijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode