Parama dėkojame




Europos paveldo dienose – apie piliakalnius

 

     Savaitgalį Mažeikiuose organizuoti Europos paveldo dienų, kurių tema šiemet – „Kultūrinis kraštovaizdis: nuo piliakalnių iki miesto bokštų“, renginiai. Vyko konferencija tuo pačiu pavadinimu, surengtos ekskursijos, kurių metu norintys aplankė Mažeikių rajono piliakalnius, dvarus, kitas su kultūros paveldu susijusias vietas. Atidaryta fotografijų paroda.

Pristatė pranešimus

Rugsėjo 15 d. Dautarų dvaro sodyboje vyko konferencija „Kultūrinis kraštovaizdis: nuo piliakalnių iki miesto bokštų“. Joje Senamiesčio pagrindinės mokyklos 4 a klasės mokiniai drauge su mokytoja Dalia Liaučiene pristatė projektą „Mažeikių rajono piliakalniai“. Pasak mokytojos, moksleiviai aplankė visus rajono piliakalnius, nusifotografavo ir parengė pranešimą. Jaunieji pranešėjai Vytautė Šimkutė ir Ignas Liutkus papasakojo apie rajono piliakalnius, išsakė savo nuomonę, kurie piliakalniai gražiausi.

Merkelio Račkausko gimnazijos mokiniai Austėja Mažeikaitė ir Gintaras Rėpšas (vad. mokytojos Silva Paulauskienė ir Irena Tiškienė) pasidalino patirtimi, įgyta vasaros archeologinėje stovykloje, įsikūrusioje netoli Dubingių. Pasak jų, buvo įdomu kasinėti ir ieškoti archeologinių radinių, nors ne visada sugebėdavo juos atskirti nuo paprasto akmens ar kitų daiktų. Moksleivius žavėjo įvairūs užsiėmimai, edukacinės programos ir bendravimas su bendraminčiais bei mokytojais.

Pranešimą apie Mažeikių krašto archeologinį paveldą pristatė Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto Istorijos ir archeologijos katedros lektorius dr. Klaidas Perminas, paaiškinęs, kas apskritai yra piliakalnis, kokia jo paskirtis, taip pat apibūdino Mažeikių rajono piliakalnius.

 

Įteikė vėliavas

 

     Renginio metu apdovanoti mažeikiškiai, kurie aplankė visus rajono piliakalnius ir prie jų nusifotografavo. Senamiesčio pagrindinės mokyklos 4 a klasės moksleiviams ir jų mokytojai D. Liaučienei įteikta vėliava su Vyčio ženklu, o vilniečiui Leonui Litvinavičiui bus įteikta Žemaitijos vėliava. Visus piliakalnius aplankė mažeikiškiai Algirdas Vilkas ir Neringa bei Aringas Švelniai. Pastarieji 13 piliakalnių pasiekė važiuodami dviračiais. Jiems padovanotos Lietuvos vėliavos. N. Švelnienė ir A. Vilkas pasidalino įspūdžiais ir kvietė visus keliauti po rajoną ir kuo geriau jį pažinti.

     Europos paveldo dienų vėliavomis apdovanoti Pavirvytės, Dautarų dvarų savininkai Antanas Naujokas ir Gražina Juknevičienė bei Renavo dvaro muziejaus direktorius Deividas Makavičius, kurie siūlė apsilankyti dvaruose, apžiūrėti restauruotus pastatus, sutvarkytą aplinką.  

 

Atidarė parodą

 

 Po konferencijos vyko fotografijų parodos „Mažeikių rajono kultūrinis kraštovaizdis: nuo piliakalnių iki miesto bokštų“ pristatymas. Pasak Europos paveldo dienų organizatorės, Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistės Rūtos Končiutės-Mačiulienės, parodoje eksponuojamos rajono kultūros paveldo objektų nuotraukos, kurias pristatė keturi profesionalūs ir 11 mėgėjų fotografų, dalyvavusių fotoplenere.

 

Keliavo po rajoną

 

     Šeštadienį ir sekmadienį besidomintys rajono istorija ir kultūra keliavo po rajoną, aplankydami piliakalnius, dvarus, kitas kultūros paveldo vietas. Šeštadienį organizuota pažintinė ekskursija po Mažeikių rajoną, lankant piliakalnius ir ieškant Reformacijos pėdsakų, maršrutu: Mažeikiai – Seda – Rimoliai – Renavas – Vadagiai – Ritinė – Griežė – Dapšiai – Mažeikiai. Sekmadienį pasirinktas maršrutas: Mažeikiai – Leckava – Griežė – Ritinė – Vadagiai – Renavas – Rimoliai – Seda – Mažeikiai.

     Pasak R. Končiutės-Mačiulienės, lankomi objektai šiek tiek keitėsi dėl orų ir keliautojų pageidavimų: „Neaplankėme Dapšių ir Vadagių piliakalnių, bet apžiūrėjome Mažeikių evangelikų liuteronų bažnyčią ir kapines bei pėsčiomis iš Leckavos nukeliavome iki Ventos ir Vadaksties santakos, kur grožėjomės Griežės II piliakalniu iš kito Ventos upės kranto.“ 

Gajutė ABELKIENĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode