Parama dėkojame




Vienuoliktajame egzamine – vienuolika dalyvių

Spalio 3 d. visose Lietuvos savivaldybėse, mokyklose, universitetuose ir kitose institucijose vyko Konstitucijos egzamino pirmasis etapas. Šių metų spalį Lietuva mini Konstitucijos 25-ąsias metines, o šis egzaminas – jau vienuoliktas.

Galimybė patikrinti žinias

Gyventojai turėjo galimybę pasitikrinti savo turimas žinias apie valstybės valdymą, piliečių teises ir pareigas bei prisiminti svarbias istorines Lietuvos Konstitucijos detales.

Tradiciškai konkurse pateikiami 30 klausimų ir šalia – galimi teisingi atsakymai.

„Konstitucija nėra tik sausas įstatymo žodis – tai ir teisės dvasia, kuria remiamės visose gyvenimo sferose. Konstitucijos išmanymas gali keisti mūsų gyvenimą – padėti ginti savo pažeistas teises bei teisėtus interesus, siekti visuomenės gerovės, ginti demokratines vertybes. Kiekvienas pilietis, ieškantis atsakymų apie mūsų visuomenę ir teisę, juos gali surasti Konstitucijoje, todėl įsigilinti į jos principų ir normų prasmę reikalinga kiekvienam“, – kviesdama dalyvauti šventiniame egzamine sakė teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Egzamino užduotis visiems Lietuvos gyventojams šį kartą rengė Vytauto Didžiojo universiteto teisės ekspertai.

Spalio 25 d. geriausieji Konstitucijos žinovai bus pagerbti Prezidentūroje vyksiančioje ceremonijoje. Juos sveikins egzamino globėja – Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Vyriausia konkurso dalyvė

Gražus sutapimas, kad Mažeikiuose vykusiame vienuoliktajame konkurse buvo ir vienuolika dalyvių, trys iš jų – turintys teisinį isšsilavinimą. Tarp dalyvių buvo penkios moterys ir šeši vyrai. Vyriausiajai dalyvei Vidutei Irenai Pukelienei rugpjūčio mėnesį sukako 73 metai ir ji praleido tik patį pirmąjį Konstitucijos egzaminą, tad prie įdomių sutapimų galima priskirti ir šį, nes moteriai tai buvo jau dešimtasis konkursas.

Šiandieną puiki proga pasmalsauti ir pristatyti moterį, kuri jau savaip įrašė save į Mažeikių miesto istoriją.

„Pagal tėvelius esu pusiau dzūkiško, pusiau žemaitiško kraujo, nors gimiau Mažeikiuose. 1962 m. baigiau vidurinę mokyklą. Dar būdama paauglė mergaičiukė, domėjausi įvykiais, buvau aktyvi ir netgi rašinėjau į vietinį laikraštį. Mano darbinė veikla prasidėjo 1973 m. buvusioje Mažeikių kompresorių gamykloje, kurioje ilgiausiai dirbau techninės dokumentacijos biure. Visi prisimena tuos laikus, kai prasidėjusi „laukinė“ privatizacija ir po to sekusi ekonominė krizė su nesuskaičiuojamais bankrotais daugelį buvusių ilgamečių kompresoriečių paleido tiesiog „be kelnių“. Kadangi kitą darbą susirasti buvo sunku ir sunkiai sirgo mano mamytė, tai pasinaudojau galimybe išeiti į išankstinę pensiją. Savo šeimos nesusilaukiau, bet ilgus metus padėjau prižiūrėti ir užauginti brolio šeimos vaikus“, – pasakojo V. I. Pukelienė.

O kodėl gi ne?

Pasakodama apie sprendimą laikyti egzaminą, moteris prisiminė: „Kai buvo pradėti rengti Konstitucijos egzaminai, pagalvojau: „O kodėl gi ne?“ Gaila, kad dėl susiklosčiusių asmeninių priežasčių negalėjau dalyvauti pirmajame egzamine.“

Pasak pašnekovės, dabar dalyvauti konkursuose sunkiau, nes savo daro amžius, reikia laiko ilgiau pagalvoti. Be to, ir klausimai yra pakankamai „sukti“, o pateikiami atsakymai labai panašūs, todėl apsirikti labai lengva.

„Bet man svarbiausia dalyvauti ir įrodyti kažką sau pačiai, išeiti į žmones. Tai priverčia nuolatos domėtis pokyčiais, semtis žinių ir neatitrūkti nuo gyvenimo. Reikia pasakyti, kad egzaminas nėra lengvas, nes finalinį turą pasiekia labai nedaug dalyvių. Aš nuo pat pradžių dalyvauju ir Nacionalinio diktanto rašymo konkursuose. Galiu pasakyti, kad gramatika ir rašybos taisyklės anksčiau buvo aiškesnės. Dabar skyryboje galima pasirinkti kelis variantus – gali būti taip ir kitaip, bet tai tik įrodo, kad gyvenimas nestovi vietoje, jis nuolatos kinta. Būtų smagiau, jei konkursuose dalyvautų daugiau žmonių. Taip jie parodytų ne tik savo patriotinius jausmus, bet ir kažką sužinotų naujo, patirtų azartą, pasisemtų išminties. Kol būsiu sveika, konkursuose dalyvausiu ir ateityje“, – linksmai pažadėjo pašnekovė V. I. Pukelienė.

Pasirodė geriausiai

Pirmojo etapo dalyviai – Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irena Macijauskienė, Valdas Petkevičius, Nerijus Vainutis ir Viačeslav Blaščiuk – pasirodė geriau už kitus ir pateko į spalio 12 d., ketvirtadienį, vyksiantį antrąjį etapą.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode