Parama dėkojame




Sprogimas

Meškuičių seniūnija – etnografinių regionų konkurso laureatė

 

Etninės kultūros globos tarnyba kartu su Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija šių metų rugsėjį kvietė dalyvauti 2017 metais geriausiai tradicijas puoselėjusio etnografinio regiono seniūnijų konkurse, skirtame Tautinio kostiumo ir Piliakalnių atmintinų metų bei ateinančio Lietuvos valstybingumo atkūrimo 100-mečio paminėjimo įprasminimui. Antrą kartą organizuotame konkurse (pirmasis vyko 2015 m.) dalyvavo Aukštaitijos, Dzūkijos (Dainavos), Mažosios Lietuvos, Suvalkijos (Sūduvos) ir Žemaitijos seniūnijos. Organizatorių tikslas – skatinti seniūnijas puoselėti etnografinių regionų tradicijas, rūpintis jų sklaida ir vertybių išsaugojimu.

Šių metų konkursui paraiškas pateikė 28 seniūnijos iš visų penkių Lietuvos regionų. Geriausiomis išrinkta penkiolika – po tris iš kiekvieno regiono. Apdovanojimo ceremonija vyko lapkričio 29 d. istorinėje Trakų pilyje. Po didžiosios pilies menės skliautais susirinkusius aukštaičius, dzūkus, sūduvius, žemaičius ir Mažosios Lietuvos atstovus sveikino ir apdovanojimus įteikė LR Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Etninės kultūros globos tarnybos pirmininkas Virginijus Jocys, Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentas Kęstutis Vilkauskas, Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas.

Kartu su kitomis seniūnijomis garbingu apdovanojimu džiaugėsi ir Šiaulių rajono Meškuičių seniūnija, Aukštaitijos regione laimėjusi trečiąją vietą. Diplomas ir atminimo dovanos įteiktos Meškuičių seniūnei Jolantai Baškienei ir asociacijos „Naisių bendruomenė“ pirmininkei Ritai Žukauskienei. Seniūnija pristatė 2017 m. šioje bendruomenėje vykusius renginius, skirtus tradicijų puoselėjimui, Tautinio kostiumo ir Piliakalnių metų atminimui, švęstas kalendorines ir valstybines šventes, bendradarbiavimą su kitomis bendruomenėmis. Meškuičių seniūnijoje siekiama saugoti istorinius vietovardžius, tęsti etnokultūrines tradicijas, puoselėti ir plėtoti tradicinius kaimo amatus. Nuolat rūpinamasi ir skatinama seniūnijoje gyvenančių šeimų, veikiančių organizacijų, bendruomenių, klubų veikla. Šiais kriterijais buvo vadovautasi vertinant paraiškas pateikusių seniūnijų etnokultūrinę veiklą.

Etnografinių regionų susibūrimui Trakų pilyje žavesio teikė lietuviškus tautinius kostiumus vilkintys vaikai ir suaugusieji. Pirmųjų vietų laimėtojos – Krakių (Aukštaitija), Merkinės (Dzūkijos), Priekulės (Mažosios Lietuvos), Šunskų (Suvalkijos) ir Sedos (Žemaitijos) seniūnijos – dovanojo meno kolektyvų pasirodymus. Sukosi šokėjai, skambėjo dainos, o pasakojimai liejosi aukštaičių, dzūkų, suvalkiečių, žemaičių ir net šišioniškių tarmėmis. Konkurso diplomai dar įteikti Kruonio (Aukštaitija), Valkininkų ir Lazdijų  (Dzūkija), Smalininkų ir Natkiškių (Mažoji Lietuva), Sasnavos ir Liudvinavo (Suvalkija), Papilės ir Mosėdžio (Žemaitija) seniūnijoms.

Po apdovanojimų visi ragavo kiekvieno regiono kulinarinio paveldo patiekalų, džiaugėsi apdovanojimais, nuoširdžiai bendravo. Pilies menę puošė audėjos Zitos Paulikienės sukurtų tautinių drabužių ir jaunųjų dizainerių Viktorijos Zajac ir Jurgitos Kazokaitytės improvizuotų tautinių kostiumų kolekcijos. Trakų istorijos muziejaus šeimininkai pakvietė aplankyti pilies ekspozicijų sales.

Panašūs konkursai ne tik skatina puoselėti savo regiono etninę kultūrą, bet suteikia galimybę pristatyti ir pagarsinti Lietuvos miesteliuose ir kaimuose saugomas senolių tradicijas.

Alina Šalavėjienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode