Sprogimas

Svirnupio vinkšna

 

Krekenavos (Panevėžio r.) regioninio parko saugomų gamtos paveldo objektų sąrašą  papildė Svirnupio vinkšna. Pasitelkus direkcijoje talkininkavusius tarptautinės stovyklos savanorius, buvo sutvarkyta ne tik šio objekto aplinka, bet ir priėjimo takas bei tako pradžioje pastatyta krypties rodyklė.

Kadangi šis objektas visuomenei iki jo paskelbimo saugomu nebuvo žinomas ir nepritaikytas lankymui, parko direkcija skyrė lėšų informacinio stendo įrengimui.

Paprastoji vinkšna (Ulmus laevis) auga Vadaktėlių km. Naujamiesčio seniūnijoje Svirnupio kairiajame krante, netoli Ūdrų dvaro. Tai storiausias ir seniausias iš žinomų šios rūšies medžių Panevėžio rajone bei Krekenavos regioniniame parke.

Pasižymi įspūdinga laja, kurią formuoja trys masyvūs kamienai. Liemens skersmuo 1,3 m aukštyje yra 1,94 m, o apimtis – 6,09 m. Ties 1,8 m  formuojasi 3 kamienai. Medžio aukštis 25 metrai.

Krekenavos regioniniame parke yra šie saugomi gamtos paveldo objektai: Daniliškio liepų alėja, Švenčiuliškių pušis, Kalnelio daugiakamienė pušis, Svirnupio vinkšna ir gamtos paminklas akmuo Rapolas.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode