Sprogimas

Socialinio būsto fondo plėtra: Klaipėda vėl ruošiasi statyboms

 

Pabaigos link artėjant socialinio būsto daugiabučio statyboms Irklų gatvėje, Klaipėda jau ruošiasi dar vieno tokio namo statyboms. Socialinio būsto laukiantiems gyventojams skirtas 5 aukštų namas iškils ir Rambyno g. 14A – pastate numatoma įrengti 40 būstų, 8 iš jų bus pritaikyti neįgaliesiems.

„Socialinio būsto fondą vienas paskui kitą papildys net du daugiabučiai namai. Statybas Rambyno gatvėje planuojama pradėti rudenį ir baigti per kiek daugiau nei metus. Šiuo metu jau yra prasidėjusios viešųjų pirkimų procedūros. Statydami naujus namus socialiai pažeidžiamus gyventojus galime aprūpinti šiuolaikines normas atitinkančiais būstais, ypač aktualus butų pritaikymas neįgaliesiems. Kad mūsų pasirinktas kelias teisingas, savivaldybė įtikino ir Finansų ministeriją, kuri, žinia, buvo suabejojusi, ar verta statyti naujus būstus, o ne pirkti rinkoje esančius senus.  Finansavimui kliūčių nebeliko, tad drąsiai galime planuoti dar vieno daugiabučio statybas,“ – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Tuo metu Irklų g. 1 statybos jau baigiamos – atlikta 80 procentų darbų. 4 aukštų pastate yra 36 butai, 9 iš jų bus pritaikyti neįgaliesiems. Nors pagal sutartį statybos darbus privaloma baigti šių metų lapkritį, rangovai – UAB „Statmax“ jungtinėje veikloje su UAB „Įžvalga“ – darbus planuoja baigti jau vasarą. Liko dalis vidaus apdailos, šildymo ir vėdinimo sistemų įrengimo darbų bei aplinkos sutvarkymas. Sutarties su rangovais vertė – 1 mln. 992 tūkst. eurų.

Daugiabučiuose namuose Irklų g. 1 ir Rambyno g. 14 A suprojektuoti įvairaus dydžio – 1, 2, 3 kambarių butai. Neįgaliesiems skirtuose butuose bus sumontuota ir speciali įranga vonioje. Naujuose namuose galės apsigyventi mažiausiai 108 asmenys.  Abiejų daugiabučių statyboms numatytas finansavimas – 4,6 mln. eurų, iš jų – beveik 3,8 mln. Europos Sąjungos Europos regioninės plėtros fondo lėšos, 833 tūkst. – savivaldybės biudžeto lėšos.

Naujas daugiabutis Klaipėdoje buvo pastatytas ir 2007 metais. Jame yra 90 butų. Iš viso šiuo metu socialinio būsto fonde Klaipėdoje yra 488 butai.

Socialinio būsto fondas gali būti pildomas ne tik statant naujus namus, bet ir perkant būstus už valstybės bei savivaldybės biudžetų lėšas, įtraukiant likusius tuščius savivaldybės butus, kurie, prieš suteikiant juos socialinio būsto laukiantiems asmenims ar šeimoms, yra suremontuojami.

Nors perkant būstus rinkoje rezultatą galima pasiekti greičiau, šis būdas neužtikrina savivaldybės siekio aprūpinti gyventojus šiuolaikines normas atitinkančiais bei judėjimo negalią turintiems asmenims pritaikytais butais. Neįgaliesiems pritaikytų butų pasiūlos privataus būsto rinkoje iš viso nėra. Todėl greitai ir pigiai nupirktų butų senos statybos namuose sąlyginai žema kaina ženkliai išauga pridėjus išlaidas nupirkto būsto pritaikymui neįgaliojo poreikiams. Šiuo metu judėjimo negalią turintiems asmenims pritaikyto socialinio būsto laukia 22 asmenys ir šeimos.

2018 m. pradžioje Klaipėdos miesto savivaldybėje į eilę buvo užsirašę 638 asmenys ir šeimos, norinčios išsinuomoti socialinį būstą. Kartu su šeimos nariais laukiančiųjų skaičius siekia 1064. Visi eilėje laukiantys asmenys gali naudotis paramos būstui forma – privataus būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija, kuri šiuo metu siekia 51,58 euro per mėnesį vienam šeimos nariui.

Klaipėdos miesto savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode