Sprogimas

Naujuosius metus pasitinkant - žygiai už taiką

Minint 50-ąją Pasaulinę Taikos dieną, apmąstant popiežiaus žinią „Nesmurtiškumas – taikos politikos stilius“, įvairios iniciatyvos kviečia pradėti Naujuosius metus dalyvaujant renginiuose prieš karą ir sienas, kurios skiria žmones, kurios verčia žvelgti į ateitį su baime.

Skirtingose šalyse, žemynuose metų sandūroje vyko įvairūs renginiai už taiką. Taip siekiama atkreipti dėmesį į konfliktus, terorizmą, kuris grasina taikiam sugyvenimui, ir pasisakyti prieš abejingumą, kuris lydi daugelį karų, kaip kad karą Sirijoje. Tai žinia, skirta kiekvienam žmogui, tarptautinei bendruomenei, kuri atsitolinusi nuo tūkstančių aukų ir milijonų žmonių, priverstų palikti savo žemes.

Gruodžio 31 d. Bolonijoje vyko 49-asis nacionalinis žygis už taiką, kviečiantis apmąstyti sausio 1 d. minimos pasaulinės Taikos dienos temą. Ši tradicija gimė 1968 m. palaimintojo popiežiaus Pauliaus VI iniciatyva.

Šiemet popiežius Pranciškus žinioje kalba apie nesmurtiškumą. Nesmurtiškumas tai ne tik moralinė nuostata, jis turi tapti aktyvia elgsena, kuri geba generuoti konkrečius žingsnius. Tai politikos stilius, kurį priimti raginami visi – nuo institucijų atstovų iki paprastų piliečių, kad suteiktų viltį žmonijai, kuri daugelyje planetos regionų tapo godumo pinigams, geopolitinių interesų ir ginklų pramonės įkaite.

„Nesmurtiškumas tai ne tik geri jausmai, tačiau politinis pasirinkimas“, - sako Bolonijos arkivyskupas Matteo Maria Zuppi, pristatydamas 49-ąjį žygį už taiką bei kviesdamas neapsiriboti vien stebėjimu pro langą likus namuose, tačiau išeiti į gatvę. Nes taiką reikia kurti, kad pasaulis keistųsi, reikia kiekvieno asmens įsipareigojimo. „Taika nėra amerikiečių, rusų, romiečių ar kinų – tikroji taika yra Kristus“, - sako vienas žygio organizatorių kunigas David Marija Turoldo. Žygį kasmet vis kitame Italijos mieste rengia Italijos vyskupų konferencija, Caritas ir kitos organizacijos. Renginyje liudijo ir vyskupas Luigi Bettazzi, dalyvavęs visuose 49 žygiuose. Žygį vainikavo Šv. Mišios, kurių metu surinktos aukos skirtos pabėgėliams, radusiems prieglobstį Irako Kurdistane, paremti.

Sausio 1 d. Šv. Egidijaus bendruomenė rengia žygius įvairiuose Italijos, Ispanijos, Prancūzijos miestuose, kad taika „stotų visose žemėse“. „Žygiuodami už taiką, norime parodyti, kad renkantis nesmurtines priemones reiškia drąsiai rinktis meilę, reiškia įsipareigoti už teisingumą. Žygiuosime savo miesto gatvėmis, kuriose taip pat pilna smurto formų: ištisos šeimos paveiktos ekonominės krizės, imigrantai ir jų poreikiai būti priimtais, merginos, priverstos pardavinėti savo kūnus gatvėse, benamiai, jaunimas, turintis kurti ateitį...Norime šaukti visiems, kaip sakė Mahatma Gandhi, kad negalima pamokslauti apie nesmurtiškumą, jį reikia praktikuoti“, - sako žygio Riminyje organizatoriai. (Vatikano radijas)

Žygis už taiką - ANSA

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode