Sprogimas

Kankinio pal. Oskaro Romero šimtmetis ir kanonizacijos byla

Southwark arkivyskupija pietinėje Anglijoje pranešė, kad gavo Kulto ir Sakramentų kongregacijos leidimą liturgijoje paminėti palaimintąjį Oskarą Romero. Pasak arkivyskupo Peterio Smitho, bus galima minėti palaimintąjį arkivyskupijos šv. Jurgio katedroje kasmet kovo 24-ąją, palaimintojo užgimimo dangui dieną. Southwark arkivyskupija yra bene vienintelė diecezija ne Salvadore, kuriai suteiktas leidimas švęsti liturginį minėjimą. Šv. Jurgio katedroje Londono centre saugomas vadinamasis „Romero kryžius“, margai išdailintas keturių metrų aukščio salvadorietiškas kryžius, į kurį įkomponuotos palaimintojo kankinio Romero relikvijos: marškiniai su kankinio kraujo dėme ir vyskupo pijusė.

Palaimintasis Oskaras Romero, buvęs San Salvadoro arkivyskupas, buvo nužudytas prie altoriaus jo aukojamų Mišių metu 1980 metų kovo 24-ąją už tai, kad žodžiais ir veiksmais gynė per Salvadoro pilietinį karą represuojamus asmenis. Arkivyskupas Oskaras Romero buvo pripažintas kankiniu ir paskelbtas palaimintuoju 2015 metais.

Salvadore 2017 metai paskelbti pal. arkivyskupo kankinio Oskaro Romero metais minit jo gimimo šimtmetį. Romero gimė 1917 metais per Žolinę. Šimtmetis švenčiamas daug kur pasaulyje, nes palaimintasis Oskaras Romero yra tarptautinės Cartitas organizacijos vienas iš globėjų ir pagrindinis globėjas Panamoje po kelerių metų vyksiančios Pasaulinės Jaunimo dienos.

Anglijos Southwark arkivyskupija pakvietė palaimintojo bylos postulatorių arkivysk. V. Paglia vadovauti pal. Oskaro Romero liturginiam minėjimui kovo 24-ąją, o šių metų rugsėjį su anglikonų Bažnyčia planuojamos ekumeninės pamaldos Vestminsterio abatijoje, kurių metų apie katalikų kankinį Romero kalbės buvęs Anglikonų primas ir Vestminsterio arkivyskupas Rowan Williams, kartu įvyks škoto kompozitoriaus Jameso MacMillano palaimintajam skirtos giesmės premjera.

Londone veikiančios Romero Draugijos pirmininkas Julian Filochowski pokalbyje Vatikano Radijui neslėpė vilčių, kad palaimintasis dar šiemet galėtų būti paskelbtas šventuoju. Pasak jo, tetrūksta vieno patvirtinto stebuklo. Nors trys ištirti stebuklai buvo atmesti, galbūt šiuo metu tiriamas ketvirtas bus tasai stebuklas, kurio reikia kankinio kanonizacijai.

Romero kanonizacijai intensyviai ruošiasi Bažnyčia Salvadore, paskelbusi pal. Oskaro Romero metus, kurie tęsis iki šių metų Žolinės. Vyskupų prašymu, Salvadore kalbamas „Romero vainikėlis“, padedantis tikintiesiems geriau susipažinti su arkivyskupo gyvenimu, susitapatinimu su Kristumi ir Eucharistiniu pamaldumu, Eucharistijos jam įkvėpta „politine tikėjimo dimensija“, apie kurią palaimintasis pasisakė Liuveno universitete 1980 priimdamas garbės daktarato insignijas.

Romero vainikėlis yra įprastinio Rožinio variacija, tik vietoj penkių slėpinių apmąstomi penki epizodai iš kankinio gyvenimo. Visi epizodai - eucharistiniai, tampriai susiję su pačiais svarbiausiais įvykiais Romero kunigystėje ir vyskupystėje.

Penkios Romero vainikėlio dalys pavadintos „Eucharistiniais stebuklais“. Vainikėlis pradedamas įprasta žegnone ir Tikėjimo išpažinimu. Po įvadinių „Tėve mūsų“, trijų „Sveika, Marija!“ ir „Garbė Dievui“ sekantys penki „Eucharistiniai stebuklai“ apmąstomi sukalbant po dešimt „Sveika, Marija!“ ir „Garbė Dievui“. Pabaigoje sukalbamas „Magnificat“ arba „Salve, Regina!“.

Romero vainikėlyje apmąstomi penki eucharistiniai stebuklai:  

Pirmas: „Pirmoji Mišių auka 1944 metais“. Kun. Romero savo primicijų Mišias gimtinės bažnyčioje aukojo už popiežių, už jo neliečiamumą ir saugumą per Antrąjį pasaulinį karą, paliudydamas bažnytinės bendrystės „Sentire cum Ecclesia“ dvasią; besąlyginį priklausymą Bažnyčiai ir jos ganytojams.

Antras: „Palaimintojo kvietimas švęsti „vieninteles“ Mišias už kun. Rutilio Grande SJ, pirmą kunigą nužudytą Salvadore prieš pilietinio karo pradžią 1977m“. Naujasis Salvadoro arkivyskupas Romero gedulingomis Mišiomis, jo aukotomis Salvadoro katedroje už velionį kunigą troško paliudyti, kad Mišios yra vieninteliai vartai tarp Dievo karalystės ir pasaulio.

Trečias: „Kariuomenės užimtos kun. Grande parapijos atgavimas“. Kai arkivyskupas Romero prisistatė Agvilareso miestelyje, kad atsiimtų užimtą bažnyčią, išpirktų išniekintas Ostijas ir padrąsintų pažemintus gyventojus, jis pasakė kalbą apie žmogaus orumo tiesioginį sąryšį su Eucharistija.

Ketvirtas: „Romero kvietimas švęsti Šventąją valandą Dievo Apvaizdos ligoninės koplyčioje“. Pakviesdamas ne tik dalyvauti Adoracijoje, bet ir lankyti ligonius, arkivysk. Oskaras Romero aiškino pagal Vatikano II Susirinkimo mokymą, jog susitikimas su Jėzumi ir su artimu yra neatskiriami dalykai.

Penktas: „Paskutinės Romero Mišios 1980 m. kovo 24 dieną, kurių metu tapo kankiniu“. Per paskutiniąsias aukotas Mišias arkivyskupas Romero buvo ir auka ir aukojantysis, sujungdamas sakramentą su tarnyste. Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas kard. Amato apie tai yra pasakęs, kad „Romero kraujas susimaišė su Kristaus krauju“.

Vatikano radijas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode