Sprogimas

Vatikano diplomatas: be taikos nelaimėsime ir kovos prieš skurdą

Šventojo Sosto stebėtojas Jungtinių Tautų Organizacijos būtinėje Niujorke arkivyskupas Bernardito Auza dar kartą pabrėžė vystymosi ir taikos sąsajas, pasisakydamas diskusijoje apie „skurdo išrovimą ir tvarų vystymąsi visiems“.

Veiklos programoje iki 2030 metų skurdo išrovimas yra pripažįstamas didžiausiu iššūkiu ir uždaviniu vystymuisi. Šioje programoje taip pat pažymima tai, kas dažnai praleidžiama pro akis: skurdas negali būti suvokiamas vien ekonomiškai, jis turi kitus matmenis ar yra su jais susijęs: su nelygybe valstybėse ir tarp valstybių, su aplinkos apsauga, su socialinėmis politikomis ir su taika.

Arkivyskupas Auza itin pabrėžė taikos svarbą, nes visiems gerai žinoma, kaip konfliktai ir karai ne vien skina gyvybes, skleidžia baimę ir neapykantą, bet taip pat iš milijonų žmonių atima geresnio gyvenimo galimybes ir viltį, yra tarp svarbiausių priežasčių, lemiančių didžiulius migracinius srautus ar populiacijų perkėlimus.

Todėl konfliktų užbaigimas turi tapti mūsų prioritetu, jei trokštame išrauti skurdą ir sukurti ilgalaikę taiką. Tai reiškia spręsti ne vien ekonominį skurdą, bet taip pat dvasinį ir socialinį politikomis ir investicijomis, kurias žmonės gali matyti ir paliesti, - pabrėžė Šventojo Sosto diplomatas, vardindamas tokius dalykus kaip jaunų žmonių lavinimas ir švietimas arba galimybė dirbti. Žinojimas, kad esi vertinamas ir kad turi savo vietą taip pat užkerta kelią ekstremalioms ideologijoms. Taip pat itin svarbi sveika šeima, kuri garantuoja didžiausią socialinį saugumą savo nariams, jauniems ir seniems. Valstybės turėtų remti šeimą, ypač tose srityse, kuriose šeima rūpinasi tuo, kas kitaip taptų valstybės atsakomybe.

Kalbėdamas apie taiką, arkivyskupas Auza pakartojo popiežiaus Pranciškaus žodžius, jog šioji vieniems atrodo savaime suprantama teisė, kai milijonams yra tik tolima svajonė. Būtina atsiminti, kad taika nėra pasiekiama kartą ir visiems laikams, bet turi būti kuriama be perstojo. (Vatikano radijas)

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode