Marcinkevičius




Milijonai ortodoksų krikščionių švenčia Velykas

 

Milijonai pasaulio krikščionių ortodoksų šventė Velykas, dalyvavo apeigose per naktį su „šventąja ugnimi“ iš Jeruzalės, minėdami tą dieną, kai prieš beveik 2000 metų prisikėlė Jėzus.

Šiemet Ortodoksų Bažnyčios Velykas švenčia tą patį sekmadienį kaip ir katalikai bei protestantai. Vakarų krikščionys laikosi Grigaliaus kalendoriaus, o Rytų ortodoksai – Julijaus kalendoriaus, todėl jų Velykos dažnai būna skirtingu laiku.

Ekumeninis patriarchas Baltramiejus I, kuris yra dvasinis pasaulio ortodoksų lyderis, per vidurnakčio pamaldas Stambule skleidė taikos žinią.„Mūsų tikėjimas gyvas, nes yra paremtas Kristaus prisikėlimu“, – sakė patriarchas.

Anksčiau šią savaitę paskelbtoje oficialioje Velykų žinioje Baltramiejus ragino išsaugoti tvirtą tikėjimą pasaulio vargų akivaizdoje.

„Ši žinia – gyvenimo pergalės prieš mirtį, džiugios (Velykų) žvakės šviesos triumfo prieš netvarkos ir nykimo tamsą – visam pasauliui iš Ekumeninio patriarchato skelbiama su kvietimu patirti neblėstančią prisikėlimo šviesą“, – sakoma žinioje.

Rumunijoje, kur dauguma gyventojų yra ortodoksai, patriarchas Danielis ragino krikščionis nešti džiaugsmą „našlaičiams, ligoniams, pagyvenusiems, neturtingiems, ... ir vienišiems žmonėms“.

Vėlai šeštadienį ortodoksų dvasininkai lėktuvu atskraidino šventąją ugnį iš Jeruzalės, o paskui ji buvo nuskraidinta į kitas bažnyčias visoje šalyje. Pagal tradiciją ši ugnis kasmet pasirodo Viešpaties Kapo bažnyčioje Jeruzalėje ir yra nuvežama į ortodoksiškas šalis.

Rusijoje, kur ortodoksija yra dominuojanti religija, prezidentas Vladimiras Putinas ir premjeras Dmitrijus Medvedevas su žmona Svetlana dalyvavo vidurnakčio mišiose Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje.

Ši katedra yra svarbus krikščionybės Rusijoje atsigavimo širus oficialiai ateistinei Sovietų Sąjungai simbolis. Katedra Josifo Stalino laikais buvo susprogdinta, o 1995-2000 metais – atstatyta.

Serbijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Irinėjus vadovavo pamaldoms Belgrado Šv. Savos šventovėje, kuriose dalyvavo kadenciją baigiantis prezidentas Tomislavas Nikoličius.

Irinėjus savo Velykų sveikinime sakė, kad „su dideliu liūdesiu ir skausmu širdyse turime pažymėti, kad šiandienos pasaulis eina ne prisikėlimo keliu, o mirties ir beviltiškumo keliu“. Jis taip pat apgailestavo dėl mažėjančio gimstamumo Serbijoje.

Irinėjus priminė buvusią Serbijos provinciją Kosovą, kuris 2008 metais paskelbė nepriklausomybę ir kuriame yra šimtai viduramžių ortodoksų bažnyčių bei vienuolynų.

Ortodoksija taip pat yra dominuojanti religija Bulgarijoje, Ukrainoje ir Moldovoje.

Bukareštas, balandžio 16 d. (AP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode