Sprogimas

Popiežius: būkime atsakingi vieni už kitus ir už aplinką, kurioje gyvename

 

Popiežius Pranciškus pasveikino Rio de Žaneire liepos 13-15 dienomis vykstančio kongreso, skirto enciklikai „Laudato si“, dalyvius. Atidarydamas kongresą Šventojo Tėvo sveikinimą perskaitė Visapusiško žmogaus vystymosi dikasterijos vadovas kard. Peter Turkson.

Kongrese daugiausia dėmesio skiriama popiežiaus enciklikos žiniai – raginimui saugoti kūriniją – miesto, ypač didmiesčio, tokio kaip Rio de Žaneiras, sąlygomis, dėl to įvairiais aspektais svarstomi tokie konkretūs dalykai kaip geriamo vandens ir oro kokybė, šiukšlių išvežimas ir apdorojimas.

Sveikindamas kongreso dalyvius, ta pačia proga popiežius kreipiasi ir į politikus bei visus atsakinguosius už viešąjį gyvenimą ir primena jų pareigą saugoti gamtą, garantuoti kiekvienam žmogui prieigą prie vandens, galimybę kvėpuoti sveiku oru. Negalima stovėti sudėjus rankas kai matome kaip vis blogėja oro kokybė, kaip nesugebama susidoroti su vis didėjančiu kiekiu atliekų. Tai, pasak popiežiaus, neatsakingo santykio su kūrinija pasekmės.

Popiežius, jam įprastu būdu, savo žinią išskaidė į tris temas, tris raktažodžius – pagarba, atsakomybė, tarpusavio ryšiai. Gamtos apsauga ir pagarba Dievo mums padovanotai kūrinijai – tai visų mūsų pareiga, kurią privalome vykdyti būdami dėkingi Dievui ir jausdami atsakomybę už būsimas kartas, nes po mūsų žmonės gyvena tokiame pasaulyje, kokį jiems paliksime. Pagarba gamtai, atsakomybė už gamtą ir atsakomybė prieš būsimas žmonių kartas miesto, ypač didmiesčio sąlygomis, labai didele dalimi priklauso nuo mūsų kartos žmonių tarpusavio santykių. Jei visuomenės nariai gyvena užsidarę, jei trūksta tarpusavio solidarumo, tuomet kenčia žmonės, didėja skurdas, silpnėja atsakomybė už aplinką. Dėl to reikia bendro veikimo politiniame, edukaciniame, o taip pat ir religiniame lygmenyje, reikia bendromis pastangomis griauti tarp žmonių esančias sienas ir ugdyti darnią visuomenę, kurios nariai būtų labiau atsakingi vieni už kitus ir už aplinką, kurioje gyvena. (Vatikano radijas)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode