Sprogimas

Žiniasklaidos dienos tema: „fake news“ ir taikos žurnalistika

 

 „Tiesa padarys jus laisvus“ (Jn 8,32). „Fake news“ (melagingos žinios) ir taikai tarnaujanti žurnalistika – tokią tema popiežius Pranciškus parinko būsimai Pasaulinei visuomenės komunikavimo priemonių dienai, kuri bus minima ateinančių metų gegužės 13-ąją.

Kasmet minėti šią dieną pasiūlė Vatikano II Susirinkimas 1963 m. paskelbtame dekrete apie socialinio komunikavimo priemones „Inter mirifica“. Pirmą kartą ji paminėta 1967 m. gegužės 7 d. – sekmadienį prieš Sekmines. Papročio minėti šią dieną sekmadienį prieš Sekines laikomasi ir dabar. Pasaulinės komunikavimo priemonių dienos tema kasmet paskelbiama rugsėjo 29-ąją, liturgijoje minint žiniasklaidoje dirbančių žmonių globėją arkangelą Gabrielių. Popiežiaus vardu parengta žinia pasaulinei dienai skelbiama sausio 27 d., minint žurnalistų globėją šv. Pranciškų Salezą.

Artėjant ateinančių metų pasaulinei žiniasklaidos dienai popiežius Pranciškus nori atkreipti tikinčiųjų ir geros valios žmonių visame pasaulyje dėmesį į vadinamąsias „fake news“ – faktais neparemtas, netikras žinias, kurstančias nesantaiką ir eskaluojančias pažiūrų poliarizaciją. Faktų instrumentalizavimas žiniasklaidos erdvėje gali lemtingai paveikti individualius ir kolektyvinius žmonių pasirinkimus. Šiuo reiškiniu jau susirūpino didieji socialiniai tinklai ir politinės institucijos. Taip pat ir Bažnyčia nori savo indėliu prisidėti prie šio reiškinio priežasčių, vidinės logikos ir pasekmių analizės, padėti ugdyti atsakingą žurnalistiką, visada ieškančią tiesos, o tuo pačiu ir ugdančią žmonių tarpusavio supratimą ir taiką. (Vatikano radijas)



Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode