Sprogimas

Vysk. K. Kėvalas: Popiežiaus žodžiai su kaupu apdovanojo viltimi

 

Telšių vyskupijos tikintieji tęsia savo padėkos piligrimystę. Trečiadienį dalyvavę popiežiaus Pranciškaus audiencijoje ir Mišiose, vainikuojančiose Žemaitijos krikšto ir Žemaičių vyskupystės įkūrimo 600 metų jubiliejų, ketvirtadienį jie lankėsi Asyžiuje, meldėsi prie šv. Pranciškaus kapo. Telšių vyskupijoje yra Kretinga – Mažesniųjų brolių Lietuvoje centras; pranciškonas buvo taip pat ir šiandien Telšių vyskupijai priklausančio Klaipėdos miesto įkūrėjas – Kuršo vyskupas Henrikas von Lützelburgas.

Penktadienį padėkos Mišios aukojamos Romos Didžiojoje Švč. M. Marijos bazilikoje. Galime pridurti, kad padėkos Mišias už Lietuvos krikšto 600 metų jubiliejų šioje bazilikoje 1987 m. birželio 29 d. aukojo tuometinis Telšių vyskupijos apaštališkasis administratorius vysk. Antanas Vaičius.

Žemaičių vyskupystės 600 įsteigimo 600 metų jubiliejus yra didelė, graži proga ne tik pačiai Žemaitijai, bet ir Lietuvai, nes krašto apsisprendimas už krikščionišką tikėjimą yra labai brandus ženklas. Didžiuojamės savo protėviais. Jie pradėjo gražią krikščionišką istoriją. Mūsų atvykimas čia į Romą reiškia, kad mes dėkojame Dievui už visus tuos metus ir už suteiktą malonę. Juk galėjome būti ir kitos ideologijos kraštas, kadangi esame paribio valstybė.

Žiūrėdami į tradiciją, kad šventąjį miestą Romą lanko piligrimai turėdami įvairias intencijas – prašymo, atsiprašymo, taip pat ir padėkos, to pavyzdžio padrąsinti taip pat ir mes atvykome su šia specialia intencija, žinodami, kad mums yra dovanota Dievo malonė. Mes turėjome žemaičių krikšto jubiliejų 2013 m. Tąkart čia į Romą atvyko 700 piligrimų. Tas jubiliejus tarsi pradėjo šventimo laiką. O dabar, šiais metais, vyskupystės įsteigimo sukaktis yra visų švenčių ir minėjimų kulminacija. Dėkoju Dievui, kad turime žmonių, kurie atsiliepė į šią iniciatyvą, džiaugsmingai  atvyko padėkoti Dievui ir sutikti popiežių Pranciškų. Tai labai prasminga, žvelgiant taip pat ir į Lietuvos nepriklausomybės 100 metų jubiliejų.

- Kai prieš 600 metų buvo kuriama Žemaičių vyskupystė Bažnyčia laikinai neturėjo popiežiaus ir vyskupystę įkūrė Konstancos Susirinkimas. Kai prieš ketverius metus Žemaitijos tikintieji atvyko į Romą minėti krikšto 600 metų sukaktį irgi buvo ką tik atsistatydinęs popiežius Benediktas XVI. Šį kartą sutikote popiežių ir ne tik sutikote, bet ir jo išgirdote, kad jis „turėjo sapną, jog lanko Lietuvą“...

Kas įdomiausia, kad už anuos du kartus kada popiežiaus nebuvo – Konstancos susirinkimo metu ir kai žemaičių piligrimai atvyko krikšto jubiliejaus metu 2013 m. – šį kartą buvo atlyginta su kaupu popiežiaus ypatingu palankumu Lietuvai, kuris šiandien nuskambėjo sakinyje: „Aš turėjaus sapną, kad aplankau Lietuvą“. Šis sakinys iš tikrųjų net sugraudino, girdint, iš kokių lūpų jis išeina. Popiežius žino apie Lietuvą, žino apie mūsų nepaprastai didelį troškimą (sulaukti jo Lietuvoje). Tai labai jaudina ir su kaupu apdovanoja Lietuvą viltimi, kad popiežius gali į ją atvykti, pats tarsi užbaigdamas ir Žemaičių vyskupystės įsteigimo jubiliejų, bet ypač švenčiant Lietuvos nepriklausomybės jubiliejų ir minint Trakų Dievo Motinos metus.

(Vatikano radijas)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode