Sprogimas

Estijos katalikų vyskupas: laukiame popiežiaus vilties ir taikos žinios

 

Rugsėjo 25 d. popiežius Pranciškus lankysis Estijos sostinėje Taline. Tai bus paskutinis Lietuvoje rugsėjo 22 d. prasidėsiančios kelionės į Baltijos šalis etapas. Italijos katalikų žinių agentūrą SIR skelbia pokalbį su mažos, apie septynis tūkstančius narių turinčios, katalikų bendruomenės ganytoju, Estijos apaštališkuoju administratoriumi vyskupu Philippe’u Jourdanu.

Tai didelė garbė visai mūsų šaliai, sakė vyskupas. Juk dar neaplankytos tokios didelės šalys kaip Prancūzija ar Ispanija, o štai dabar popiežius ruošiasi atvykti į mažąją Estiją. Tai didelis džiaugsmas. Dar prieš kelis mėnesius būtų buvę sunku tai įsivaizduoti.

Nors Estijos katalikų pajėgos mažos, vyskupas nemano, kad galėtų kilti kokių nors sunkų besiruošiant priimti popiežių. Kartu su katalikais popiežių į Estiją pakvietė taip pat Liuteronų Bažnyčios bei Estijos valstybės vadovai. Vyriausybė labai geranoriškai sutinka padėti. Taip pat ir Estijos liuteronai su džiaugsmu sutiko žinia apie būsimą popiežiaus vizitą. Liuteronai Pranciškų laiko kone „savo popiežiumi“.

Kelionės programa dar nepaskelbta, tačiau jau dabar aišku, kad popiežiaus vizitas Taline, nors ir trumpas, bus intensyvus. Įvyks ekumeninis susitikimas. Popiežius taip pat susitiks su jaunimu. Reikšmingai tai, sakė vyskupas, kad susitikimas Taline bus ko gero paskutinis popiežiaus susitikimas su jaunimu prieš spalį Vatikane vyksiantį jaunimui skirtą Vyskupų Sinodą.

Italų katalikų žinių agentūros skelbiame pokalbyje su Estijos vyskupu, bandoma palyginti tą atmosferą, kuri buvo prieš 25 metus, kai lankėsi Jonas Paulius II, su dabartine situacija. Pasak vyskupo, Estijos visuomenė susikūrė tam tikrą materialinį saugumą, bet kartu ir gerokai pasidavė materializmui; įgyta daugiau stabilumo, bet tuo pat metu „užsnūdo“ didieji idealai. Tą patį matome visoje Europoje – atvėso užmojis kurti vieningą Europą. Taip pat tikėjimas pasauline taika ne toks tvirtas kaip iškart po Šaltojo karo pabaigos.

Tad norime Estijoje iš popiežiaus išgristi vilties ir taikos žinią. Pastaruoju metu pasikeitė politinė situacija; mūsų šalyse juntama tam tikra įtampa, turint Rusiją pašonėje, matant karą Ukrainoje. Popiežiaus vizitas bus svarbus ir tarptautinės taikos aspektu. Čia gyvenantys žmonės to tikisi. (SIR / Vatikano radijas)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode