Parama dėkojame




Pažadėtosios žemės vaisių simbolika Biblijoje

Biblija liudija, jog Pažadėtoji žemė duoda daugybę vaisių, užtikrinančių gyvybę. Dievo suteikta žemė yra turtinga, nes joje gausu „kviečių, miežių, vynmedžių, figų ir granatų, alyvmedžių, alyvuogių aliejaus ir medaus“ (Įst. 8, 8). 

„Alyvmedžio simbolika yra labai turininga. Visų pirma, alyvmedžio vaisiai suteikia maistą. Tai yra mityba. Įvairūs kvapai yra gaminami iš alyvuogių aliejaus. Ši simbolika taip pat kartojama kelis kartus Giesmių giesmės knygoje. Tai palaiminimo ir išsigelbėjimo ženklas. Pakartoto įstatymo ir Jeremijo knygos taip pat aiškiai liudija šią simboliką“, – kalba br. Frederikas Mannas OFM.  

Alyvmedžio vaisius ir aliejus yra palaiminimo ir klestėjimo simbolis, žymintis džiaugsmą, stiprybę, žaizdų išgydymą. Tai taip pat byloja apie išmintį, meilę ir brolybę. Vartoti šį produktą yra itin svarbu. 

„Pranašas Zacharijas mums kalba apie du alyvmedžius, kurie suteikia aliejaus septynioms Jeruzalės šventyklos lempoms. Kas yra šie du alyvmedžiai? Pirmasis yra karalius, o antrasis – dvasininkas, kuris turi nešti šviesą žmonėms. Pateptasis par excellence yra Mesijas, kuris būtent ir yra vadinamas „Viešpaties pateptuoju“.“

Kitas Biblijoje aptinkamas vaisius yra granatmedis, pirmą kartą paminėtas Biblijoje, kai Mozė į Kanaano žemę pasiuntė du žvalgus. Kaip vaisingumo ir grožio simbolis, granatmedis taip pat daug kartų minimas Giesmių giesmės knygoje, kur jaunikis yra lyginamas su granato vaisiumi.

„Aukščiausiasis dvasininkas dėvėjo mėlyną apsiaustą, o žemai kabėjo 70 varpelių ir ant kiekvieno iš jų buvo mažas granatas. Karalių knygos septintajame skyriuje aprašyta, jog netgi dviejų Saliamono šventyklos kolonų viršūnės buvo išlietos granatmedžio forma. Žinome, kad judaizme granatmedis yra sąžiningumo simbolis. Granato vaisius turi 613 sėklų, kurios tiksliai atitinka judaizmo įsakymų skaičių.“

Pagal rabinišką tradiciją vynuogynai pradėjo rastis dar nuo Nojaus laikų, jau po potvynio. Vynuogynai simbolizuoja gyvenimo medį danguje. 

„Vynuogynas yra mesijinis simbolis. Tekstuose sakoma, jog, kai Mesijas atvyks, bus daug vyno. Prisiminkime Kanos stebuklą.“ Visi šie simboliai yra iš viltį nešančios žemės.

„Visi elementai yra mirties ir prisikėlimo simboliai. Alyvmedžio vaisiai turi būti sutrinti, kad būtų išgaunamas aliejus, o stiprus akmuo juos sutraiško. Granatas turi būti išspaudžiamas, kad išleistų sultis. Vynuoges taip pat reikia spausti, o figos turi būti praveriamos ir sutraiškomos. Prieš patiekiant vyną ir aliejų, jų vaisiai turi būti sutraiškomi, sunaikinami, pažeminami, kad būtų išaukštinami ant karalių stalo.“

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode