Sprogimas

Popiežius parašė laišką pasaulio finansų tvarkytojams

Popiežius Pranciškus laišku kreipėsi į balandžio 5–11 dienomis virtualiai vykstančių Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo 2021 m. pavasario susitikimų dalyvius, paragino juos kuriant ekonominių sistemų atsikūrimo po pandemijos planus neužmiršti neturtingų pasaulio šalių.

Per pastaruosius metus dėl COVID-19 pandemijos pasaulis susidūrė su daugybe sunkių ir tarpusavyje susijusių socialinių, ekonominių, ekologinių ir politinių krizių, rašo popiežius ir linki surasti tokius naujus, įtraukesnius ir tvaresnius krizių sprendimus, kurie padėtų atsikurti šalių ekonominėms sistemoms ir sudarytų asmenims ir bendruomenėms sąlygas užtikrinti savo pagrindinius poreikius ir dalyvauti visuotinio bendrojo gėrio kūrime.

Atsikūrimas po krizės neturi reikšti sugrįžimo prie netvaraus ir lygybės neužtikrinančio ekonominio ir socialinio gyvenimo modelio, rašo popiežius.  Nors suprantama, kad kiekviena šalis pirmiausiai kuria individualius savo ekonomikos atkūrimo planus, tačiau reikia turėti ir pasaulinį atsikūrimo planą. Skurdesnės ir mažiau išsivysčiusios šalys turi dalyvauti priimant globalinius sprendimus. Visuotinio solidarumo dvasia taip pat reikalauja sumažinti tų šalių įsiskolinimo naštą, kuri dėl pandemijos tapo nepakeliamai sunki. Skolų sumažinimas būtų labai humaniškas gestas, galintis padėti plėtoti sveikatos apsaugą, gauti vakcinų, gerinti švietimą, kurti darbo vietas.

Tikiuosi, rašo popiežius, kad šiomis dienomis vykstantys oficialūs svarstymai ir asmeniniai pokalbiai padės priimti išmintingus, tvaresnę ateitį laiduojančius sprendimus. Tokią ateitį, kurioje finansai tarnautų bendram labui, pažeidžiamieji ir atstumtieji būtų dėmesio centre, o Žemė, mūsų bendri namai, būtų saugoma ir rūpestingai prižiūrima. (JM / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode