Sprogimas

Airija: savyje užsidariusi Bažnyčia negali skelbti Evangelijos

airijaVyskupas McKeown kalbėjo apie atviro ir pasitikėjimu paremto dalyvavimo svarbą reformuojant Airijos Bažnyčią, apie maldos ir bendrystės vaidmenį sinodiniame kelyje.

Jėzaus žinios negali skelbti Bažnyčia, „kuri užsidaro savyje“, kuri bijo eiti mažiau išmintu taku ir jei iš baimės kaupia sėklas, o ne sėja jas su viltimi. Tai perspėjimas, kurį šį sekmadienį paskelbė Airijos Derio vyskupas Donalas McKeown, kalbėdamas apie sinodinę kelionę, kurią šiais metais pradėjo Airijos Bažnyčia, besiruošdama Nacionalinio Sinodo sušaukimui.

Asamblėja paskelbta kovo mėnesį vykusioje Vyskupų konferencijos pavasario plenarinėje sesijoje. Asamblėjos metu įvairios bažnytinės institucijos aptars Bažnyčios evangelizacinės misijos ateitį Airijoje po dvasininkų lytinio išnaudojimo  krizės,  atsižvelgiant į naujus didžiulius iššūkius, su kuriais jai tenka susidurti šiandien. Tai visuomenės sekuliarizacija, imigracija, šeimų, jaunimo aktualijos, moterų vaidmuo Bažnyčioje.

Sekmadienio Mišių homilijoje vyskupas McKeown kalbėjo apie atviro ir pasitikėjimu paremto dalyvavimo svarbą reformuojant Airijos Bažnyčią, apie maldos ir bendrystės vaidmenį sinodiniame kelyje. „Sinodinis procesas niekur nenuves, jei norimas rezultatas bus skatinti mūsų asmenines darbotvarkes ir dažnai skaldančius argumentus“.

Primindamas, kad kiekvieną augimą skatina Dievo malonė ir ją gauti gali tik besimeldžiantys žmonės, Derio vyskupas pabrėžė, kad šiame procese reikia kelti klausimą „Ko Viešpats nori mus išmokyti pertvarkydams savo Bažnyčią“,  o ne „kaip mes galime sugrąžinti Bažnyčią tokią, kokios norime“, ragindamas leisti augti mažam vilties garstyčios grūdeliui, sėti jį rodant, kad su Dievo gailestingumu ir meile  galima augti ir nešti išgydymą ten, kur kiti mato neviltį ir nesėkmes. Vyskupas kvietė ieškoti naujų būdų kaip skelbti Evangeliją šiuolaikinėje visuomenėje nešant tą viltį ir gydymą į periferijas. Bažnyčia nebus reformuota, jei ji skelbs žinią, praradusią savo skonį arba slepiančią šviesą, sakė vyskupas.

Airijos nacionalinis Sinodas suskirstytas į tris fazes: pirmoji tai dveji pasirengimo metai, kuri sutaps ir su Vyskupų Sinodo asamblėja, sušaukta popiežiaus 2022 m. spalį. Antroji fazė – asamblėjos rengimas, darbo grupių kūrimas, įtraukiant  pasauliečių, vienuolių, kunigų dalyvavimą, kurie vėliau parengs sinodinės kelionės gaires. (DŽ / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode