Sprogimas

Misionierius Tailande: stengiamės rodyti į Kristų

rodytiTailandiečiai apie Kalėdas žino tiek pat, kiek mes žinome apie Vesakho dieną – Budos gimtadienio iškilmę. Kai kuriems iš jų, reklamų ir filmų paveiktiems, Kalėdos – tai Kalėdų senelio gimtadienis, kai pilna sniego, elnių ir dovanų. Kelia juoką, kai parduotuvės ir žmonės pasipuošia žiemos atributais, nors lauke – 30 laipsnių šilumos. Misionieriaus uždavinys – parodyti į Kristų, rašo kun. Attilio De Battisti.

Italų misionierius iš Paduvos darbuojasi Tailando Chiang Mai vyskupijoje jau dvylika metų. Čia jis atvyko kaip kunigas fidei donum. Italų katalikų žinių agentūra SIR paskelbė jo pasakojimą apie tai, ką reiškia švęsti Kalėdas šioje budistinėje Azijos valstybėje, kurioje katalikai sudaro tik 0,5 procento gyventojų, yra išsibarstę plačioje teritorijoje, po kalnų kaimelius.

Ir katalikai, paveikti daugumos kultūros, Kalėdas šventė visų pirma persirengę Kalėdų seneliais ir dovanodami dovanas. Misionierių uždavinys – perkelti dėmesį nuo šių dalykų į Jėzaus gimimą ir Jėzaus asmenį – nėra toks paprastas, kaip galėtų pasirodyti. Tai reikalauja daug pastangų, turint omenyje, kad nėra jokių prakartėlių, jokių knygų apie Jėzų, jokių nusistovėjusių tradicijų, jokių giesmių, jokių ceremonijų, specialių kalėdinių valgių, jokių visiems bendrų Viešpaties Kalėdų ženklų – iš dalies dėl labai didelės Tailando etninės įvairovės. Kiekviena etninė bendruomenė turi savo papročius, valgius ir tradicijas. Gruodžio 25 d. Tailando kalendoriuje nėra šventinė diena, todėl šeimoms ir vaikams reikia prašyti darbdavių ar mokyklos leidimo likti namuose ir dalyvauti apeigose. Laimė, paprastai jis suteikiamas.

Vis dėlto viena tradicija prigijo ir tapo bendra daugumai katalikų – tai žvaigždė ant namų durų, primenanti išminčius pas Kūdikėlį Jėzų atvedusią žvaigždę. Kai kas pasikabina šviečiančią žvaigždę, kai kas paprastutę, pagamintą iš popieriaus lapo ir bambuko rėmelio. Ir parapijos rengia daugiau ar mažiau iškilmingas eitynes su didelėmis žvaigždėmis. Daugelyje kaimų, kur kunigas atvyksta retai, katechetai ar maldos vadovai patys vadovauja Kalėdų liturgijai, iškeldami žvaigždės simbolį.

Kartais surengiamas kalėdinis spektaklis, mėgstama sudalyvauti Kalėdų nakties Mišiose. Tailandiečiams kone neįmanoma apsieiti be parapijinės loterijos ir bendruomeninių vaišių.

„Mes, misionieriai, visada stengėmės atskleisti Kalėdų prasmę: spausdiname nedideles knygeles ar lankstinukus, kuriuos dalijame turguose ar žmonių susibūrimo vietose. Sugalvojome būdų, kaip išryškinti Kalėdų sceną su Betliejaus grota ar Kūdikėliu Jėzumi. Prie bažnyčios, šalia gatvės statoma prakartėlė pritraukia daugybę smalsuolių, kurie klausinėja, ką tai reiškia, ir lieka sužavėti“, – pasakoja misionierius iš Italijos Attilio De Battisti.  (RK / VaticanNews)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode