Sprogimas

Venesuelos vyskupai: „Šalies padėtis kritiška“

 

Apie 35000 venesueliečių kirto sieną su Kolumbija, kad įsigytų būtiniausių prekių

Venesuelos sostinės arkivyskupas kardinolas Jorge Urosa šalies gyventojų vardu prašo pagalbos. Kalbėdamas per Vatikano radiją kardinolas sakė, jog būtina venesueliečiams užtikrinti maistą, leisti iš užsienio įvežti medikamentus ir išspręsti krašto žmones slegiančią gilią socialinę ir ekonominę krizę.

Dabartinę sunkią padėtį atidžiai stebi popiežius Pranciškus ir jo bendradarbiai, tačiau Venesuelos vyriausybė nenori klausytis nei popiežiaus nei Venesuelos vyskupų. Vyskupai jau seniai įvardijo kilusias problemas, padarytas klaidas ir pasiūlė sprendimo būdus. Tai labai rimti reikalai, nes krašto būklė nė kiek negerėja, bet blogėja.

Krašto gydytojai neseniai paprašė popiežiaus ir Bažnyčios pagalbos, tačiau ir tai nepadėjo. Vyriausybė nenori leisti įvežti labai reikalingų produktų, tiek maisto, tiek medikamentų, nors labai daug žmonių užsienyje, taip pat organizacijos, tiek nevyriausybinės, tiek bažnytinės, norėtų padėti. Dėl to apgailestaujame, tačiau nežinome, kodėl vyriausybė šitaip elgiasi, pasakė Karakaso arkivyskupas, kardinolas Jorge Urosa.

Venesuelos sostinės ganytojas apgailestavo, kad užuot veikusi, išklausiusi ir apsvarsčiusi vyskupų siūlymus, vyriausybė juos užpuldinėja absurdiškais kaltinimais. Užuot atsižvelgusi į vyskupų iškeliamas problemas, vyriausybė vyskupus vadina pučistais. O tai yra netiesa. Vyskupai savo veiksmais neprisidėjo ir nedalyvavo sąmoksluose prieš krašto vyriausybę, sakė kardinolas.

Vyskupai visuomet pasisakė už dialogą. Ir dabar prašome vyriausybę, kad atsižvelgtų ne tik į vyskupų, bet į daugelio gyventojų prašymus demokratiškai išspręsti dabartinę gilią politinę, maisto ir vaistų trūkumo krizę. Mes teigiamai nusistatę padėti, kad tik būtų išspręstos Venesuelos bėdos.

Krašte netrūksta socialinės įtampos. Alkis ir produktų stygius verčia nusivylusius žmones eiti į gatves, vyksta masiniai protestai, pavirstantys smurto veiksmais, apiplėšiami prekybos centrai ir maisto parduotuvės. Žmonės kenčia matydami, kad valdžia nieko nesprendžia. Dabartinė padėtis labai kritiška. Viliamės, kad nepablogėtų, sakė Vatikano radijui Venesuelos sostinės Karakaso arkivyskupas, kardinolas Jorge Urosa.

 

EPA nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode