Sprogimas

„Gyveno kartą vienas turtuolis“ (Lk 16, 19)

Jėzus turtuolio ir vargšo Lozoriaus palyginimu paskutiniojoje rugsėjo mėnesio sekmadienio Evangelijoje primena, kad besaikis turto vaikymasis, nepastebint šalia stokojančio artimo, yra sunki nuodėmė ne tik prieš tūkstančius metų, bet lygiai tokia pati sunki nuodėmė ir šiandienos pasaulyje, neigiančiame bet kokią nuodėmę. Gal todėl šiandien kaip niekad daug šiuolaikinės vergovės atmainų. Nors maisto pagaminama ir išmetama beprotiškai daug, žmonių, badaujančių mūsų planetoje, vis daugiau ir daugiau. Šiuolaikinio pasaulio prasme turtuolis buvo pasmerktas ne dėl turtų gausos, bet dėl Dievo ir Bažnyčios mokymo neklausymo ir gyvenimo tik pagal savo norus bei pageidimus.

Ar žinojote, kad Cecil John Rhodes (1853–1902) buvo nesvietiškai turtingas žmogus – verslininkas, kasyklų magnatas ir Pietų Afrikos politikas. Įkūrė deimantų kompaniją De Beers, kuri ir šiandien užima 40 proc. pasaulinės deimantų prekybos dalies, o vienu metu valdė net 90 proc. šios imperijos. Buvo uolus imperializmo ir kolonializmo atstovas. Įkūrė visiems taip gerai žinomą pietų Afrikos teritoriją ir ją pavadino savo vardu – Rodezija, kad jo vardas išliktų per amžius. Šiandien šią teritoriją sudaro net dvi šalys: Zimbabvė ir Zambija. Taigi vieną kartą žurnalistas jo paklausė: „Jūs turbūt pats laimingiausias žmogus?!“ O jis atsakė: „Laimingas? Oi ne! Pusę to, ką turiu, jau išleidau daktarams ir advokatams – vieni saugo nuo grabo lentos, o kiti nuo kalėjimo kameros.“

Turime aiškiai suprasti ir pripažinti, kad kiekvienas iš mūsų yra kažkuo apdovanotas: talentu ir kitomis dovanomis. Ir visa tai skirta tik vienam, kad pasidalintume su stokojančiu artimu. Turime atminti, kad paskutinio teismo valandą Žmogaus Sūnaus akivaizdoje įvertinsime visą savo prabėgusį gyvenimą tik pagal tai, kiek kartų būsime pasitarnavę vienam iš mažiausių brolių (Plg: Mt 25, 31-46).

Kun. Egidijus ARNAŠIUS

Airija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode