Sprogimas

Prasidėjo Jėzaus Draugijos generalinė kongregacija

215 tėvų ir brolių jėzuitų, atstovaujančių visame pasaulyje veikiančioms savo vienuolijos provincijoms, pradėjo 36-ąją Jėzaus Draugijos generalinę kongregaciją. Sekmadienį, Romos Švenčiausiojo Jėzaus vardo bažnyčioje, saugančioje jėzuitų įkūrėjo šv. Ignaco Lojolos žemiškuosius palaikus, buvo aukojamos kongregacijos atidarymo Mišios. Joms vadovavo dominikonų ordino generalinis vyresnysis t. Bruno Cadoré OP.

Pagal seną paprotį, dominikonų vadovas kviečiamas aukoti mirusio jėzuitų generalinio vyresniojo laidotuvių Mišias. Šį kartą dominikonų vyresnysis buvo pakviestas aukoti  ne laidotuvių, bet Generalinės kongregacijos atidarymo Mišias dėl to, kad ligšiolinis Jėzuitų vadovas t. Adolfo Nicolas SJ atsistatydina ir dabar prasidėjusi kongregacija turi išrinkti jo įpėdinį.

Apie ketinimą atsistatydinti iš Jėzaus Draugijos generalinis vyresniojo pareigų t. Adolfo Nicolas SJ informavo jau prieš dvejus metus. Jis parašė laišką viso pasaulio jėzuitams, pranešė apie savo sprendimą dėl amžiaus pasitraukti iš pareigų ir sušaukė naują Jėzaus Draugijos generalinę kongregaciją. Viena pirmųjų ką tik prasidėjusios kongregacijos užduočių – išrinkti naują Jėzaus Draugijos vadovą. Tikimasi, kad tai įvyks jau šią savaitę ar ateinančios savaitės pradžioje.

Šv. Ignaco Lojolos įkurta Jėzaus Draugija, skirtingai negu daugumą kitų vienuolijų, savo statutuose nėra numačiusi periodiškai rengiamų generalinių kapitulų. Savo kapitulas, vadinamas kongregacijomis, jėzuitai sušaukia kai patys mato jų  poreikį. Per visą daugiau kaip keturių su puse šimtmečio Jėzaus Draugijos istoriją, tokių kongregacijų buvo sušaukta 35. Paskutinė vyko 2008 m. pradžioje. Tai jos metu buvo išrinktas dabar tarnystę užbaigiantis Draugijos vadovas t. Adolfo Nicolas SJ.

Šiuo metu visame pasaulyje yra beveik 17 tūkst. jėzuitų, kurių beveik 12 tūkst. yra kunigai. (Vatikano radijas)

Nuotraukoje: Jėzuitų generalinės kongregacijos atidarymas - RV

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode