Sprogimas

Katalikiškumo žiburys jaunime – ateitininkai

Ateitininkai – lietuviška katalikiška jaunimo organizacija, įkurta 1910 metais. Jos misija – vadovaujantis katalikiška pasaulėžiūra, ugdyti patriotiškai nusiteikusius jautrios širdies, tvirtos valios ir šviesaus proto jaunuolius, pasirengusius aktyviai ir kūrybiškai įsijungti į religinę, visuomeninę, kultūrinę, intelektualinę bei pilietinę veiklą.

Ateitininkai Mažeikiuose

Mažeikių mieste yra įsikūrusios dvi ateitininkų kuopos – Šv. Jono Bosko ( Švč. Jėzaus Širdies bažnyčia) ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio. Pastarojoje kuopoje šiuo metu yra 10 narių, iš kurių 2 merginos yra davusios moksleivės ir viena – jaunutės – ateitininkės įžodį. Ši kuopa neseniai susikūrusi, bet per porą metų užsiėmė įvairia veikla parapijoje, dalyvavo daugelyje renginių Lietuvoje ir ne tik. Vienas jų – Pasaulinės jaunimo dienos Lenkijoje, vykusios šią vasarą.

Principai

Ateitininkų organizacija turi penkis principus, kuriais visada vadovaujasi. Anot jų, pats svarbiausias yra katalikiškumas: „Nė vienas mūsų susirinkimas neprasideda be šv. Mišių. Šiemet dalyvavome Jaunimo dienose, Žemaičių Kalvarijos atlaiduose, rekolekcijose. Šios vasaros įspūdingiausias renginys – Pasaulinės jaunimo dienos. Iš mūsų kuopos vyko 6 žmonės, o iš visos Lietuvos – virš 1500 tikinčių jaunuolių. Įspūdžiai buvo tokie skirtingi, bet visi labai džiaugėsi tokiu nuostabiu renginiu, kuriame buvo beveik du milijonai žmonių iš viso pasaulio. Tai buvo nauja patirtis, naujos pažintys ir, svarbiausia – nauji dvasiniai išgyvenimai“, – teigia Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos viena iš ateitininkių Deimantė Rusteikaitė.

Kitas principas – inteligentiškumas. Tai reiškia, jog ateitininkas turi išsiugdyti stiprų charakterį, siekti erudicijos ir domėtis daugeliu dalykų. Kuopoje dažnai diskutuojama įvairiais klausimais. Moksleivių ateitininkų sąjunga (MAS) per kiekvienas moksleivių atostogas organizuoja akademijas, kurių temos susietos su ateitininkų principais. Pagrindinis akademijų tikslas – ugdyti sąmoningą, pilnavertę, veiklią ir atsakingą asmenybę. Akademijų pagrindas yra paskaitos, kurias skaito įvairūs Lietuvos profesoriai, universitetų dėstytojai, dvasininkai, organizacijų vadai ir studentai ateitininkai. Tiesa, norint patekti į akademiją, reikia parašyti rašinį nurodyta tema. „Nieko nuostabaus, kad, atvykusi į akademiją, turiu galimybę susipažinti su jaunuoliais, kurie įgyję daug žinių, skaito, gerai mokosi, dalyvauja įvairiose olimpiadose, tarptautiniuose konkursuose, Mainų programose, papildomai mokosi meno mokyklose ar būreliuose. Visas papildomas veiklas bei aktyvią veiklą ateitininkų organizacijoje jiems pavyksta suderinti su mokslais“, – džiaugiasi D. Rusteikaitė.

Yra dar trys principai, kurie, anot ateitininkų, yra prigimtiniai – visuomeniškumas, tautiškumas ir šeimyniškumas. Kaip ir kiekvienas save gerbiantis žmogus, ateitininkas turi gerbti ir mylėti savo tėvus, turi stengtis jiems padėti, jų klausyti. Tauta – antroji prigimtinė bendruomenė, kur žmogus susipažįsta su kultūra ir religija. Ateitininkas turi suprasti tautybę, tautinius uždavinius ir veikti tautos labui, pažinti Lietuvos istoriją, ja domėtis ir rūpintis kalbos grynumu. Jiems svarbu būti visuomeniškiems, gerbti kitų teises ir nuomonę, vadovautis meilės, laisvės ir lygybės principais, jausti atsakomybę, ugdyti pilietiškumą, stebėti viešąjį gyvenimą ir rūpintis santykių gerinimu.

Ateitininkų diena

Remiantis visais šiais principais, spalio 1-ąją dieną Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos ateitininkų kuopoje vyko Mažeikių dekanato ateitininkų diena „Duodami mes gauname“. Čia susirinko Mažeikių Šv. Jono Bosko ateitininkų kuopa (kuopos globėja Sigrida Norvaišienė), Ukrinų kuopa (globėja Jurgita Paulauskaitė) ir jaunimas iš Pikelių (kun. Klemensas Jaraminas). Gausiai susirinkusius sveikino šeimininkų kuopos globėja Rūta Urbonovičiūtė.

Ateitininkės svečiams pristatinėjo, su jais diskutavo įvairiomis temomis: „Ar ateitininkų organizacija padeda tobulėti jaunuoliui?“, „Kokia nauda iš akademijų jaunam žmogui?“ ir kitomis. Kuopos narės pasidalino įspūdžiais iš Pasaulinių jaunimo dienų. Vėliau vyko darbuotės, kurių metu dalyviai galėjo išmokti pasidaryti apyrankę, kuri simbolizuoja penkis ateitininkų principus. Kitose dviejose darbuotėse jaunimas ruošėsi šv. Mišioms: vienoje grupelėje buvo galima mokytis giesmių, o kitoje – ruošti maldavimus Visuotinei maldai ir pasimokyti skaityti skaitinius. Po tokios veiklos jaunimas turėjo progą ir pasilinksminti. Vyko šokiai, žaidimai, bendravimas tarpusavyje bei užkandžiai. Renginio pagrindinis akcentas – šv. Mišios ir iškart po jų – Švč. Sakramento adoracija. Ateitininkų iš kitų kuopų teigimu, toks renginys labai puikus, iš jo jaunimas išsineša daug džiaugsmo ir įkvėpimo.

Taigi, ateitininkai – tarsi motyvacija šiuolaikiniam jaunimui tikėti Dievą, jį mylėti ir garbinti.

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Nuotraukos iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode