Sprogimas

Svarbiausi penktadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Vakcinavimas nuo COVID-19:

* Bent vieną skiepo nuo COVID-19 dozę jau yra gavę beveik penktadalis Lietuvos gyventojų.

* Kauno vakcinavimo centras tris dienas nedirbs, nes jau yra išskiepijęs visas gautas vakcinas. Pasak savivaldybės atstovų, panaši situacija gali susidaryti ir kitą savaitę. Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad spartėjant vakcinacijai, skiepų rezervas daugelyje savivaldybių išseko, o Sveikatos apsaugos ministerija neturi galimybių jų pateikti daugiau.

* I. Šimonytė lankėsi savivaldybėse, kuriose vakcinavimas vyksta lėčiausiai. Ji sakė esanti patenkinta šių savivaldybių pastangomis bei pasiūlė Vyriausybės paramą ir pateikti daugiau informacijos apie vakcinavimo naudą tautinių mažumų kalbomis. „Savivaldybės irgi dirba, manau, kad jaučia ir dėmesį, jaučia ir tokį spaudimą visuomenės“, – kalbėjo premjerė.

* Didelėse šalies įmonėse darbuotojai pradedami skiepyti nuo koronaviruso, tačiau didžioji dalis vis dar laukia vakcinų. Verslo atstovai teigia, jog procesas įsibėgėjo tik maisto pramonės įmonėse.

* „Pfizer“ vadovas sako, kad žmonėms tikriausiai reikės trečios jo kompanijos skiepo nuo COVID-19 dozės praėjus 6–12 mėnesių po paskiepijimo antrąja doze.

* Suomija pranešė ketinanti tiesiogiai derėtis Rusija dėl „Sputnik V“ vakcinos tiekimo. Kol kas nežinia, kada Rusijoje sukurti skiepai galėtų patekti į šią šalį. 

Koronaviruso situacija. Nustatyti 1088 nauji COVID-19 atvejai, mirė septyni žmonės. Ligoninėse gydomi 1087 pacientai, iš jų 109 – reanimacijoje. Lietuva beveik įžengė į „juodąjį“ epidemiologinį scenarijų: naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų siekia 493.

Pamaldos bažnyčiose. Vyskupai pranešė, jog nuo šio sekmadienio pamaldos visų savivaldybių bažnyčiose vėl vyks dalyvaujant tikintiesiems. Pastarąsias kelias savaites mišios be tikinčiųjų aukotos savivaldybėse su prasčiausia epidemiologine situacija. Premjerė Ingrida Šimonytė sako esanti dėkinga Bažnyčiai už pagalbą suvaldant pandemiją ir ragina stengtis, kad ji po atlaisvinimų neblogėtų.

Gaivinimo planas. Prezidentas Gitanas Nausėda sukritikavo Vyriausybę dėl 2,2 mlrd. eurų vertės ekonomikos gaivinimo plano, pareiškęs, kad diskusijos vyksta „už uždarų durų“, o „iš Europos institucijų ateina pakankamai prasti atsiliepimai apie tai, kas jau buvo pateikta“. Vyriausybė priekaištus atmeta: pasak premjerės, Europos Komisija priekaištų Lietuvai dėl reformų neturi, o finansų ministrės Gintarės Skaistės teigimu, būtent Europos Komisija prašė plano kol kas neviešinti. Europos Komisija savo ruožtu paragino Vyriausybę būti kuo atviresnę socialiniams partneriams.

Nedarbo išmokos. „Sodra“ pranešė, kad nedarbo išmokų gavėjų skaičius ir išmokų suma nebeauga ir išlieka stabili jau kelis mėnesius. Pasak įstaigos vadovo, dažnu atveju žmonėms neprireikia maksimalaus nedarbo išmokos mokėjimo laiko – darbą jie susiranda vidutiniškai per penkis mėnesius.

Šaudynės JAV. Jungtinių Valstijų Indianapolio mieste per siuntų bendrovės „FedEx“ objekte įvykusias šaudynes žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, dar bent keturi nuvežti į ligoninę, vieno jų būklė kritinė. Užpuolikas, kurio tapatybė dar nenustatyta, po šaudynių nusižudė.

Bausmės Honkonge. 73-ejų Honkongo žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai buvo vieniems metams pasiųstas už grotų dėl 2019-aisiais įvykusio vieno didžiausių demokratinių protestų per miesto istoriją. Dar keturiems atsakovams paskirtos lygtinės bausmės. Tarp jų – Honkongo demokratijos tėvu vadinamas 82 metų advokatas Martinas Lee ir 73 metų advokatė, buvusi įstatymų leidėja Margaret Ng.

Kinijos augimas. Kinijos bendrasis vidaus produktas 2021 metų pirmąjį ketvirtį ūgtelėjo rekordiniais 18,3 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Augimą paskatino padidėjusi vidaus ir užsienio paklausa bei griežtos priemonės, kurių vyriausybė ėmėsi sukontroliuoti COVID-19 plitimą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode