Sprogimas

Norintieji lankyti gulinčiuosius ligoninėse turės gauti gydytojo leidimą

Norintieji aplankyti ligoninėse gulinčius pacientus turės gauti gydančio gydytojo leidimą, informacija apie pacientų būklę teikiama tik nurodytiems asmenims, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Jeigu paskiepytas arba persirgęs gyventojas nori aplankyti COVID-19 pacientus gydančioje įstaigoje gulintį asmenį, jis turi gauti šio asmens gydančio gydytojo leidimą. Kitose gydymo įstaigose leidimą aplankyti pacientą išduoda įstaigos vadovas arba jo įgaliotas asmuo“, – teigiama ministerijos pranešime penktadienį.

Leidimas imunitetą įgijusiems žmonėms lankyti ligoninėse ir globos namuose gulinčius artimuosius įsigaliojo ketvirtadienį.

Atėjęs aplankyti paciento gyventojas turės parodyti dokumentą, patvirtinantį, kad jis buvo pilnai paskiepytas nuo COVID-19 arba persirgo šia liga per pastarąsias 180 dienų.

Anot ministerijos pranešimo, tai gali būti atspausdintas arba elektroniniu formatu pateiktas išrašas ar tiesiogiai prisijungus prie e. sveikatos sistemos parodytas reikiamas dokumentas arba gydymo įstaigos išduotas atitinkamas išrašas popieriniu ar skaitmeniniu formatu.

Ligoninėms draudžiama lankytojų pateikiamus dokumentus rinkti, saugoti ar kitaip tvarkyti, jie gali būti tik pateikiami peržiūrėjimui.

SAM primena, kad kitiems asmenims lankyti pacientus karantino sąlygomis neleidžiama, išskyrus terminalinės būklės pacientų ir pacientų iki 14 metų lankymą, taip pat gimdyvių lankymą ligoninėse, kurios negydo COVID-19 pacientų. Tokiais atvejais taip pat reikalingas gydymo įstaigos vadovo arba gydančio gydytojo leidimas.

Stacionarinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose, kuriose gydomi COVID-19 liga sergantys pacientai, privalo būti nustatyta informacijos teikimo pacientų artimiesiems apie jų sveikatos būklę tvarka, pažymi ministerija.

„Informacija apie COVID-19 skyriuose gydomų asmenų sveikatos būklę artimiesiems turi būti prieinama, ją teikiant ryšio priemonėmis arba tiesiogiai kontaktuojant su įstaigos personalu. Už tokios informacijos pateikimo organizavimą yra atsakingas įstaigos vadovas“, – teigiama pranešime.

Paciento artimas asmuo – medicinos dokumentuose (formoje Nr. 003/a „Gydymo stacionare ligos istorija“) paciento pasirašytinai nurodytas žmogus, kuriam suteikiama teisė gauti konfidencialią informaciją apie paciento sveikatos būklę, ligos diagnozę, prognozę ir gydymą jo gydymosi gydymo įstaigoje metu.

Ministerija ketvirtadienį surengė pasitarimą su ligoninių vadovais dėl naujosios tvarkos. Kai kurios įstaigos ketvirtadienį informavo dar sprendžiančios, kaip įgyvendinti šią tvarką, nes operacijų vadovo sprendimas dėl jos buvo priimtas tik trečiadienį vakare.

Tuo metu Respublikinė Panevėžio ligoninė BNS ketvirtadienį pranešė, jog kol kas galimybės lankyti pacientus, atsižvelgus į sudėtingą epidemiologinę situaciją, nesudarys.

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode