Sprogimas

Didesnė dalis gyventojų palankiai vertina skiepijimo prioritetus – BNS/Vilmorus apklausa

Apie pusę Lietuvos gyventojų palankiai vertina skiepijimo prioritetus, daugiau nei trečdalis mano, kad tvarka nėra aiški ir teisinga, rodo naujienų agentūros BNS užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa.

Bendrovės „Vilmorus“ atliktoje apklausoje 50 proc. respondentų nurodė pritariantys ar labiau pritariantys, kad skiepijimo prioritetų tvarka yra aiški, 45,4 proc. tvirtino, kad jų nuomone, prioritetų tvarka skiepijant nuo koronaviruso yra teisinga.

38,2 proc. apklaustųjų tvirtino tirtai ar bent iš dalies nesutinkantys, kad prioritetų tvarka aiški, dar 37,1 proc. sakė, kad ji nėra teisinga.

Daugiau nei dešimtadalis dėl tvarkos aiškumo neturėjo tvirtos nuomonės, dar beveik 18 proc. negalėjo pasakyti, ar ji teisinga.

„Vilmorus“ vadovas sociologas Vladas Gaidys sako didelio nuomonių išsiskyrimo neįžvelgiantis, nors matyti, kad miesto, labiau išsilavinusiems gyventojams tvarka atrodo teisingesnė, ir tai lemia informacijos sklaida.

„Jiems (išsilavinusiems miesto gyventojams) informacijos, matyt, pakanka, jiems atrodo viskas teisinga, o tų, kuriems neteisinga, daugiau kaime, matyt, mažesni informacijos srautai juos pasiekia. Bet ypatingo antagonizmo, kad vieni vienaip, kiti – visai kitaip, neįžiūrėčiau, skirtumai yra, bet nėra lemiantys“, – BNS sakė V. Gaidys.

Pasak sociologo, taip pat išsiskiria, kad tvarka mažiau teisinga atrodo vidutinio amžiaus darbingiems žmonėms, kurie nerimauja dėl savo padėties, atsakomybių.

„Jeigu jaunimui kriterijai aiškūs, kad visų pirma skiepijamas senas žmogus, vidutinis amžius turi klausimų ir dėl socialinio teisingumo – jie dirbantys, atsakomybė prieš vaikus didesnė nei pagyvenusių žmonių“, – kalbėjo sociologas.

Apklausos duomenimis, pozityviausiai nustatytus prioritetus vertina 70-ies ir vyresnio amžiaus žmonės, 53,6 proc. jų pasisakė prioritetus vertinantys teigiamai ar labiau teigiamai.

Mažiau palankiai prioritetus vertina 40–69 metų amžiaus grupės žmonės, čia palankiai skiepijimo prioritetus vertino apie 40 proc. apklaustųjų, o apie 42 proc. sudarė nepalankūs vertinimai.

Pagal socialinę padėtį skiepijimo prioritetus geriausiai įvertino moksleiviai, studentai bei specialistai (51 proc. palankių vertinimų), prasčiausiai – darbininkai (36,1 proc. palankių ir 37,3 proc. nepalankių vertinimų).

Taip pat geriausiai esamą skiepijimo prioritetinė eilę įvertino Vilniaus gyventojai (57,4 proc. pozityvių vertinimų), o prasčiausiai – kaimų gyventojai (34,3 proc.). Kituose didmiesčiuose palankiai skiepijimo prioritetus įvertino 46,2 proc. gyventojų, o kituose miestuose – 49 proc. gyventojų.

Lietuvoje šiuo metu prioriteto tvarka skiepijami vyresnio amžiaus asmenys, taip pat lėtinėmis ligomis sergantys žmonės, svarbias valstybėje funkcijas atliekantys pareigūnai, didesnių įmonių darbuotojai. Patys pirmieji buvo paskiepyti medikai, taip pat į prioriteto grupę buvo įtraukti švietimo sektoriaus darbuotojai.

----------------------------------------

Tikslūs tyrimo rezultatai:

Klausimas: „Ar prioritetų tvarka skiepijant nuo koronaviruso Lietuvoje yra teisinga?“

Atsakymai: Taip – 18,7 proc., Labiau taip – 26,7 proc., Labiau ne – 22,8 proc., Ne – 14,3 proc., Nežinau/sunku pasakyti – 17,6 proc.

Klausimas: „Jūsų nuomone, ar prioritetų tvarka skiepijant nuo koronaviruso Lietuvoje yra aiški?“

Atsakymai: Taip – 22,4 proc., Labiau taip – 27,6 proc., Labiau ne – 24,3 proc., Ne – 13,9 proc., Nežinau/sunku pasakyti – 11,9 proc.

Balandžio 8–17 dienomis apklaustas 1001 18 metų ir vyresnis Lietuvos gyventojas, interviu telefonu 31 mieste ir 35 kaimuose.

Autoriai: Ignas Jačauskas, Milena Andrukaitytė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode