Sprogimas

Svarbiausi pirmadienio įvykiai

Koronaviruso situacija:

* Nustatyta 514 nauji COVID-19 atvejų, mirė septyni žmonės. Ligoninėse gydoma 1,3 tūkst. COVID-19 pacientų, iš jų 139 – reanimacijoje. Naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklis siekia 539 ir yra panašus kaip sausio pabaigoje.

* Lietuvoje veiklą gali atnaujinti sporto klubai, dalis baseinų ir pirčių, lauke gali vykti sporto, laisvalaikio ir pramogų veikla.

* Parodų rūmuose „Litexpo“ atidarytas vakcinavimo centras, jame šią savaitę ketinama paskiepyti apie 42 tūkst. žmonių, tačiau pilnu pajėgumu dėl vakcinų trūkumo centras kol kas nedirbs.

* Vyriausybei planuojant daugiau mokinių grąžinti į klases, savivaldybės ragina nesukelti nepagrįstų lūkesčių dėl 5–11 klasių mokinių. „Kad ir kaip norėtume, jog gražūs siekiai taptų tikrove, iš anksto atsakingai sakome, kad visus vaikus grąžinti į mokyklas tą pačią dieną ar savaitę bus labai sudėtinga, o kai kur ir neįmanoma“, – įspėja Savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius. Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigė, kad savivaldybė ketina mokykloms siūlyti mokymo alternatyvą – pamokas lauke.

* Indijoje iki rekordinių aukštumų padidėjus sergamumui ir mirtingumui nuo koronaviruso, Europos Sąjunga telkia skubią pagalbą aprūpinant Indiją deguonimi ir vaistais, JAV ir Jungtinė Karalystė siunčia dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų ir vakcinų gamybai reikalingų medžiagų. Skubią pagalbą Indijai pažadėjo Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

* Italijoje iš dalies atsidaro barai, restoranai, kino teatrai ir koncertų salės. Šalis viliasi, kad po daugelį mėnesių su pertraukomis galiojusių suvaržymų pastarieji atlaisvinimai žymės normalios vasaros pradžią.

* Tuo tarpu Tailande įvesti nauji suvaržymai: privaloma dėvėti kaukes, uždaromi kino teatrai, parkai, sporto klubai ir kitos įstaigos.

* Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pranešė, jog Jungtinių Valstijų keliautojai, paskiepyti nuo koronaviruso, netrukus galės atvykti į Europos Sąjungą.

* Europos Sąjunga pradėjo teisinius veiksmus prieš „AstraZeneca“ dėl bendrovės atsilikimo nuo numatyto vakcinos grafiko. Bendrovė teigia, jog procedūra neturi pagrindo.

* Kazachstanas pradėjo skiepijimą šalyje pagaminta vakcina „QazCovid-in“, dar žinoma kaip „QazVac“. Pirmasis pasiskiepijo šalies sveikatos apsaugos ministras. Šiuo metu vyksta šios vakcinos trečiasis klinikinių bandymų etapas, imuniniam atsakui suformuoti reikia dviejų jos dozių.

* Irako sostinėje kilus gaisrui ligoninėje, kurioje buvo gydyti COVID-19 užsikrėtę pacientai, žuvo mažiausiai 82 žmonės, o dar 110 buvo sužeisti.

Pokyčiai SEB. Iš pareigų traukiasi ilgametis Lietuvos SEB banko vadovas Raimondas Kvedaras – jis toliau dirbs SEB Baltijos šalių tarnyboje vyriausiuoju patarėju. Nuo 2009-ųjų bankui vadovavusį R. Kvedarą liepos pradžioje pakeis SEB valdybos narė ir SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

Investuotojo pasitraukimas. Iš Lietuvos traukiasi Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje veikianti Japonijos koncerno „Yazaki“ bendrovė „Yazaki Wiring Technologies Lietuva“. Bendrovė BNS teigė, kad sprendimas pasitraukti priimtas dėl pandemijos drastiškai kritus užsakymams iš automobilių pramonės. Pasitraukimo procesą „Yazaki“ ketina užbaigti iki birželio.

Radviliškio meras. Radviliškio rajono meru išrinktas Lietuvos žaliųjų partijos atstovas, savivaldybės Paveldosaugos ir turizmo poskyrio vedėjas Vytautas Simelis. Jis sako sieksiantis suformuoti rajone naują valdančiąją daugumą.

Oskarų ceremonija. Įvyko „Oskarų“ įteikimo ceremonija, dėl pandemijos surengta dviem mėnesiais vėliau nei įprastai. Joje triumfavo kritikų pripažinta Chloe Zhao drama „Klajoklių žemė“ (Nomadland), pelniusi tris svarbius „Oskarus“, o Anthony Hopkinsas buvo apdovanotas geriausio aktoriaus „Oskaro“ statulėle už vaidmenį filme „Tėvas“.

Navalno biurų veikla. Rusijos teismas nurodė įkalinto opozicionieriaus Aleksejaus Navalno regioniniam biurų tinklui stabdyti visą savo veiklą. Maskvos teismas pradėjo ruoštis Rusijos sostinės prokuratūros ieškiniui dėl A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo, Piliečių teisių gynimo fondo ir A. Navalno regioninių biurų tinklo pripažinimo ekstremistinėmis organizacijomis, uždraudimo ir likvidavimo.

Padėtis Jeruzalėje. Po didelių susirėmimų Izraelio policija leido palestiniečiams burtis neramumų epicentru tapusioje aikštėje kitapus Jeruzalės Senamiesčio sienų. Laiptuota aikštė už Damasko vartų Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje yra tradicinė palestiniečių susibūrimų vieta per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį.

Černobylio katastrofa. Sukanka 35-eri metai nuo didžiausios pasaulio istorijoje branduolinės avarijos, kai per saugumo patikrinimą sprogo apie 100 km į šiaurę nuo Kijevo esančios Černobylio elektrinės ketvirtasis reaktorius. Reaktoriaus blokas tebeskleidė radiaciją iki 2019 metų, kai visas pastatas buvo uždengtas didžiuliu gaubtu. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino tarptautinę bendruomenę dirbti drauge ir užtikrinti atominę saugą, kad tokių nelaimių būtų išvengta ateityje.

Baltarusijos sankcijos. Baltarusijos vyriausybė paskelbė draudimą importuoti „Škoda Auto“, „Nivea“, „Beiersdorf“ produkciją kaip atsaką sankcijas Baltarusijai įvedusioms valstybėms.

„Apple“ investicijos. „Apple“ paskelbė didinanti savo investicijų planus Jungtinėse Valstijose – per artimiausius penkerius metus kompanija šalyje žada investuoti 430 mlrd. JAV dolerių. Atnaujintame plane į inžinerijos centrą Šiaurės Karolinoje numatyta investuoti per 1 mlrd. dolerių, taip pat numatomis didžiulės investicijos į 5G inovacijas devyniose valstijose.

„Litexpo“ įsikūrė vakcinavimo centras. BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode