Sprogimas

JAV ambasada perdavė Lietuvai daugiau nei 1000 pulsoksimetrų

Šiandien Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Jo Ekscelencija Robert S. Gilchrist simboliškai perdavė sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui humanitarinę paramą – 1035 Creative Medical SP-20 pulsoksimetrų, kurie yra būtini pirminiam paciento būklės vertinimui. Jais matuojama paciento deguonies koncentracija kraujyje, o tai yra vienas pagrindinių rodiklių, priimant savalaikį sprendimą guldyti pacientą į ligoninę.

Perduotos paramos vertė – 299,632.50 USD.

„Šiandien pažymime ilgametį Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų bendradarbiavimą ir draugystę perduodami Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijai daugiau nei 1000 pulsoksimetrų paramą. Šis JAV Gynybos departamento ir JAV kariuomenės vadavietės Europoje finansuojamas projektas, vykdomas bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos ministerija, parodo mūsų bendrą kovą prieš Covid-19. Pasaulinei pandemijai užsitęsus jau daugiau nei metus, mūsų šalys stovėjo greta ir teikė viena kitai būtiną pagalbą. Laukiame pandemijos pabaigos ir stovime kartu su mūsų sąjungininke ir drauge – Lietuva, mums žengiant į priekį šio tikslo link“, – teigia Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Jo Ekscelencija R. S. Gilchrist.

„Dėkoju JAV ambasadai ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms už neįkainojamą pagalbą bei paramą. Mes labai džiaugiamės, kad ambasados dovanoti prietaisai bus naudojami ne tik pagalbai kovoje su COVID-19 pandemija, bet ir pagerins kitų šeimos gydytojo teikiamų paslaugų kokybę ir efektyvumą“, – sako ministras A. Dulkys.

Gauta parama pagelbės valstybės ir savivaldybių steigtose sveikatos priežiūros įstaigose dirbantiems medicinos darbuotojams efektyviau teikti paslaugas COVID-19 sergantiems pacientams, suvaldyti sergančių pacientų srautus, įvertinti jų sveikatos būklę bei suteikti būtiną pagalbą. Taip pat šie prietaisai šeimos gydytojams pagelbės geriau kontroliuoti sveikimo nuo COVID-19 ligos eigą, numatyti galimas komplikacijas ar valdyti liekamuosius ligos reiškinius, tokius kaip apsunkintas kvėpavimas ar ilgai išliekantis kosulys. 

Pulsoksimetrai bus perduoti savivaldybėms, kurių atsakomybė bus paskirstyti prietaisus jų pavaldume esančioms pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoms (poliklinikoms), taip pat, jeigu jų teritorijoje yra universitetinių ligoninių, – prie jų esantiems pirminės asmens sveikatos priežiūros centrams. Šiuos prietaisus savivaldybės turės pasiimti iš Ekstremalių sveikatai situacijų centro (ESSC) medicinos atsargų saugojimo vietos. Kada pulsoksimetrai bus paskirstyti ir atiduoti gydymo įstaigoms priklauso nuo savivaldybių proceso organizavimo spartos.

Pažymėtina, kad savivaldybės turės paskirstyti prietaisus, atsižvelgdamos į prie įstaigos prirašytų pacientų skaičių bei konkrečios įstaigos aktyvumą, valdant COVID-19 pandemiją.  

Gauti pulsoksimetrai pagerins ir kitų šeimos gydytojo teikiamų paslaugų kokybę bei efektyvumą. Pirmiausia, šie prietaisai išplės sunkiai sergančių pacientų slaugos namuose teikiamų paslaugų kokybę. Taip pat jie supaprastins daugelį kitų kvėpavimo takų ligų kontrolę, tokių kaip ūmus plaučių uždegimas, lėtinis bronchitas, astma, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, plaučių emfizema, kur reikalingas periferinio kraujo įsotinimo deguonimi pakankamumo įvertinimas ir greitas sprendimas dėl nukreipimo į stacionarą, kur pacientui būtų suteiktas sudėtingesnis gydymas, ar taikoma deguonies terapija. Be to, gauti prietaisai taip pat padės geriau kontroliuoti lėtinių kvėpavimo takų ligų bei širdies nepakankamumo ligų eigą bei įvertinti kitas gyvybines funkcijas. 

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode