Sprogimas

Ministerija: galima svarstyti abiturientų grįžimą į mokyklas

Galima svarstyti abiturientų grįžimą į mokyklas, po švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės ir profesinių sąjungų atstovų susitikimo antradienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Tokie svarstymai galimi, nes jau beveik pusė abiturientų pasiskiepijo arba jau turi imunitetą (yra persirgę), o apie 66 proc. mokytojų, dirbančių pagal vidurinio ugdymo programą, taip pat yra paskiepyti arba yra persirgę“, – pranešė ministerija.

Profsąjungos: grąžinimas – iki gegužės pradžios

Profesinės sąjungos iš esmės pritaria siūlymams, tačiau pabrėžia, jog reikėtų užtikrinti vieningus sprendimus visose savivaldybėse, kad nebūtų vadinamojo hibridinio ugdymo, kai dalis tos pačios klasės moksleivių mokosi iš namų, o dalis – klasėse.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas sako, kad ministerija planuoja grąžinti dvyliktokus maždaug per mėnesį.

„Ministerijos idėja yra, kad balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje. Iš tikrųjų svarstytina, jei būtų mokytojai paskiepyti, egzaminai juk jau ne už kalnų, finišo tiesioji, reikėtų juos grąžinti“, – BNS teigė A. Navickas.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos vadovas Egidijus Milešinas sako, kad pirmiausia reikėtų pasirūpinti darbuotojų saugumu ir užtikrinti, jog pedagogams neatsirastų per didelis krūvis. 

Anot jo, Vyriausybės atstovai susitikime užsiminė, jog pedagogams gali būti paankstinta antroji vakcinos dozė nelaukiant rekomenduojamų 12 savaičių – dauguma jų šiuo metu yra paskiepyti pirmąja „AstraZeneca“ vakcinos doze.

„Antra, svarbu, kad nebūtų taip, kaip yra su pradiniu ugdymu: jei atidaro dvyliktokams mokyklą, tai reiškia, kad visi dvyliktokai ir eina kontaktiniu būdu, o ne taip, kaip dabar, pavyzdžiui, Klaipėdoje. Ji nuo šios savaitės – nebe juoda savivaldybė, bet vieni veda vaikus į mokyklą, kiti neveda, yra visiškas chaosas, mokytojams krūvis didelis, nes reikia atlikti ir darbą kontaktiniu būdu ir daryti susitikimus, konsultacijas tiems, kurie neina į mokyklą“, – kalbėjo E. Milešinas.

A. Navickas sako išgirdęs pažadą, jog grąžinant dvyliktokus bus daugiau nuoseklumo.

Ministerija prašo tarpininkavimo testuojant

Kalbantis apie pedagogų testavimą su švietimo profesinių sąjungų vadovais, ministrė pabrėžė, jog šiuo laikotarpiu labai daug krūvio tenka mokykloms ir savivaldybėms, nes privalomas testavimas „reikalauja geros koordinacijos vietose“. 

„Labai prašome profesinių sąjungų padėti pedagogams ir mokyklų administracijoms, tarpininkauti atsakant į svarbiausius klausimus“, – sakė J. Šiugždinienė.

Susitikime dalyvavusi sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė akcentavo, kad mokyklos vadovas turi sudaryti privalomai testuojamų darbuotojų sąrašus ir su jais supažindinti darbuotojus, tačiau toliau patys mokytojai turi pasirūpinti užsiregistruoti testavimui: arba skambindami Karštosios linijos telefonu 1808, arba registruodamiesi internetu.

„Mokyklos vadovas grafiko, datų, kada kuris darbuotojas testuojasi, nenustato. Mokytojai taip pat patys turi kontroliuoti savo testavimosi periodiškumą, tai yra, numatyti, kad testavimas būtų atliekamas kas 7-10 dienų“, – sakoma ministerijos pranešime.

Atlikus testą rekomenduojama nedelsiant užsiregistruoti kitam kartui, kadangi testavimosi eilė savivaldybėse sudaroma dviem savaitėms.

Mokytojas, gavęs testo rezultatus, apie tai turi pranešti mokyklos direktoriui atnešdamas spausdintą pažymą iš e.sveikatos puslapio arba parodęs ją telefone ir pan.

ŠMSM pabrėžia, jog mokytojas, kuris dirba kontaktiniu būdu ir atsisako testuotis, gali būti nušalinamas iš darbo, t.y. jis toliau dirba nuotoliniu būdu, kol pristato pažymą. Ministerijos teigimu, profesinės sąjungos nepateikė informacijos, kad būtų užfiksuotas nors vienas toks atvejis.

Mokytojams, kurie mokykloje neturi kontaktinių pamokų ar konsultacijų, kurie tik retkarčiais užsuka pasiimti mokymo priemonių ar pan., testuotis nereikia. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai ragina priimant sprendimus kitose panašiose situacijose „vadovautis protingumo kriterijumi“.

Šiuo metu į mokyklas gali eiti didžioji dalis pradinukų, taip pat abiturientams gali būti vykdomos kontaktinės konsultacijos. Profesinių sąjungų žiniomis, konsultacijos vykdomos tik nuotoliniu būdu.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode