Parama dėkojame




Sprogimas

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė: vienišumas yra papildoma socialinė rizika

rizikaaVienišumas šiandien yra papildoma socialinė rizika, sako 28,63 euro išmoką vienišiems senjorams ir neįgaliesiems mokėti siūlanti socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Vienišų pensininkų skurdo rodikliai yra labai dideli, ir mes manome, kad tokios priemonės atsiradimas iš esmės padės spręsti tokių žmonių skurdo problemos sprendimą“, – pristatydama iniciatyvą Seime sakė M. Navickienė.

Pagal projektą, 28,63 euro papildoma išmoka vienišiems senjorams ir neįgaliesiems būtų mokama nuo šių metų liepos. Seimas vėliau antradienį ketina balsuoti dėl šio projekto po pateikimo. Pritarus jam projektą toliau svarstytų komitetai.

Išmoka būtų lygi našlių pensijai, o nuo kitų metų siektų jau 32 eurus ir būtų mokama visiems vienišiems senjorams ir neįgaliesiems, nepriklausomai nuo to, ar jie yra našliai, išsiskyrę ar niekada nesukūrę šeimos. 

Tai reiškia, kad našliai, kaip ir iki šiol, gautų našlių pensiją, o išsiskyrusiems ar nesukūrusiems šeimos būtų mokama tokio pat dydžio išmoka. 

„Vienišumas šiandien yra papildoma socialinė rizika, ir tai mes matome iš skurdo rodiklių. Jei bendras pensininkų skurdo lygis siekia 35,1 proc., vienišų senyvo amžiaus asmenų nuo 65 metų amžiaus grupėje skurdo lygis yra 47 proc., tai yra dvigubai daugiai nei ūkiuose, kur gyvena daugiau asmenų“, – pažymėjo ministrė.

Socialinės apaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, kad papildomą išmoką šiemet gautų apie 60 tūkst. žmonių, o nuo 2022 metų 32 eurų vienišo asmens išmokos arba našlių pensijos jau sulauktų per 400 tūkst. žmonių. 

Šiemet naujoms siūlomoms išmokoms reikėtų 15 mln. eurų, o 2022 ir 2023 metais – po 106 mln. eurų. Našlių pensijoms didinti 2022 ir 2023 metais papildomai reikės po 3 mln. eurų. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode