Sprogimas

Taivanas Lietuvoje žada investuoti 200 mln. JAV dolerių

Taivano atstovybė Lietuvoje patvirtino, kad artimiausiu metu planuoja investuoti šalyje 200 mln. JAV dolerių.

Tai trečiadienį pranešė Taivano atstovybės Lietuvoje vadovas Erikas Huangas (Eric Huang).

Anot jo, investicijomis rūpinsis specialiai šiam tikslui kuriamas fondas. 

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad derino su prezidentu Gitanu Nausėda „visus veiksmus“ prieš atidarant Taivaniečių atstovybę Vilniuje.

„Su prezidentu prieš atidarant atstovybę buvo ne tiktai derinta, bet buvo aktyviai koordinuoti visi veiksmai“, – paklaustas, ar ministerija derino su prezidentu Taivaniečių atstovybės pavadinimą, trečiadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Daugiau nenorėčiau šito klausimo aptarinėti, dėl to, kad, kaip matome, nacionalinės politikos tam tikros detalės greitai persikelia į užsienio politiką ir to turbūt nei prezidentas, nei aš nenorėtume“, – pridūrė ministras.

Taip G. Landsbergis reagavo į G. Nausėdos pareiškimą, kad Lietuvos sprendimas leisti Taivaniečių atstovybės Vilniuje pavadinime naudoti salos vardą buvo klaida, o tai su juo nederinta.

G. Landsbergis teigė, kad sprendžiant dėl atstovybės, buvo vadovaujamasi „prezidento ir viešai išreikšta pozicija, kuria buvo išsakyta parama taip pat ir pavadinimui“.

Pasak jo, su prezidentu jis „kalbasi daug“ ir šie pokalbiai būna „geranoriški, draugiški ir konstruktyvūs“, tačiau vėliau viešai prezidento išsakyta pozicija ne visada atitinka jų turinį.

„Kartais taip atsitinka, kad jie (pokalbiai) skiriasi nuo vėliau viešumoje išreikštos pozicijos ir tada mes dažnai turime nustebti tie, kurie bendraujame, todėl, kad viduje kalbamės kita intonacija ir atrodo labai konstruktyviai ir vieni kitus suprantame. Vėliau, matyt, yra tam tikri aspektai, kurie situaciją pakeičia“, – kalbėjo ministras.

„Šiandien mano uždavinys pagrindinis yra palaikyti ryšį su partneriais, kurie tikrai turi daug klausimų, paaiškinti jiems mūsų poziciją ir pažiūrėti kad jie neatsitrauktų nuo paramos Lietuvai“, – pridūrė jis.

Visos Europos klausimas

Ministras teigė, kad šiuo metu yra dirbama su partneriais, siekiant užtikrinti juos dėl tvirtos Lietuvos pozicijos.

„Lietuva nepadarė nieko to, kas būtų koks nors pažeidimas, tai yra suvereni mūsų teisė. Veiksmai, kurie yra taikomi Lietuvai, jie yra pažeidimas. Ir šiandien Lietuva yra ta, kuri yra nuskriausta už savo teisingą vertybinę poziciją“, – kalbėjo ministras, turėdamas omenyje Lietuvos įmonių patiriamus prekybos su Kinija trikdžius.

G. Landsbergio teigimu, su verslu buvo palaikomas „labai artimas ryšys“ nuo pat vasaros, kai pasirodė pirmieji signalai dėl galimų apribojimų prekybai.

„Turime nuolatinį kanalą dabar, nuolat veikiančią karštąją liniją verslo problemoms spręsti. Didelė dalis iššūkių yra sprendžiami, ypatingai tie, kurie yra dvišaliai“, – kalbėjo ministras.

Vis dėlto jis akcentavo, kad susiklosčiusi situacija nebėra tik dvišalis klausimas.

„Kinijos sprendimas eskaluoti problemą į Europos Sąjungą, užkabina visą Europos Sąjungą ir tai yra beprecedentis aspektas“, – sakė G. Landsbergis.

Ministras sakė, jog su Europos Komisija Lietuva yra „nuolatiniame dialoge“, taip pat nuolat tariamasi su Vašingtonu.

„Europos Komisija yra pažadėjusi paramą, padėti Lietuvai šioje situacijoje. Tiesą sakant, jau padėti net ne Lietuvai, padėti sau pirmiausia“, – sakė jis.

Pasak G. Landsbergio, siekiama deeskaluoti situaciją ir pasiekti, kad dalis apribojimų būtų panaikinta.

„Arba Vakarai jį atlaiko oriai ir pasako, kad neteisėti veiksmai yra neteisėti ir už juos bus atsakas, arba neatlaiko ir tada tam tikra prasme patvirtina naują realybę, kurioje mes visi po truputį galime atsibusti“, – kalbėjo ministras.

Lietuvos ir Kinijos santykiai į žemumas nugarmėjo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė.

Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode