Karšto oro gruzdintuvė ar tradiciniai kepimo būdai: privalumai ir trūkumai

gruzdintuve„Ar jau turi karšto oro gruzdintuvę?“ – toks klausimas tampa vis dažnesnis kiekviename draugų rate. Jos itin greitai išpopuliarėjo. Jeigu jūs dar tik svarstote, ar tikrai verta įsigyti karšto oro gruzdintuvę, šis straipsnis kaip tik jums. Čia aptarsime šių prietaisų privalumus, trūkumus ir alternatyvas.

Kaip veikia karšto oro gruzdintuvė?

Prieš išsamų karšto oro gruzdintuvių ir kitų kepimo būdų palyginimą, išsiaiškinkime, kaip jos veikia. Taigi,šiuolaikinė karšto oro gruzdintuvė veikia visiškai kitaip nei orkaitė ar įprasta gruzdintuvė. Šis prietaisas naudoja itin greitai cirkuliuojantį karštą orą, kuris tarsi apgaubia maistą iš visų pusių. Taip sukuriamas „kepimo“ efektas, visiškai nenaudojant arba naudojant tik nedidelį kiekį aliejaus.

Kuo tai skiriasi nuo kitų kepimo būdų?

Šioje lentelėje trumpai apžvelgiame pagrindinius skirtingų kepimo būdų aspektus ir rezultatą, kurio galite tikėtis:

Kepimo būdas Pagrindinė technologija Aliejaus kiekis Laikas Rezultatas
Karšto oro gruzdintuvė Cirkuliuojantis karštas oras 0 arba labai mažas Greitas Traškus, beveik be aliejaus
Tradicinė gruzdintuvė Aliejuje verdamas maistas Labai didelis Greitas Labai traškus, bet riebus
Orkaitė Spinduliuojanti šiluma, minimalus oro judėjimas Nuo 0 iki šiek tiek Lėtesnis Mažiau traškus, bet tolygus
Keptuvė Tiesioginis kontaktas su įkaitusiu paviršiumi Vidutinis Vidutinis Skirtingas, priklausomai nuo aliejaus kiekio

Karšto oro gruzdintuvės pranašumai

Dabar, kai jau išsiaiškinome, kaip veikia skirtingi kepimui skirti prietaisai, aptarkime karšto oro gruzdintuvės pranašumus. Štai kodėl šis nedidelis maisto gaminimo prietaisas užkariavo tiek daug šeimų virtuvių:

  • Galimybė gaminti sveikiau. Tai vienas iš esminių karšto oro gruzdintuvės privalumų. Gaminant galima išvis nenaudoti aliejaus. Tai sumažina suvartojamų riebalų kiekį ir, tuo pačiu, kalorijas.
  • Galimybė gaminti greičiau. Daugelis patiekalų tokioje gruzdintuvėje iškepa greičiau nei orkaitėje. Dėl karšto oro cirkuliacinės sistemos karštis pasiskirsto tolygiai ir maistas iškepa greičiau.
  • Galimybė gaminti įvairius patiekalus. Karšto oro gruzdintuvė tinka gaminti kur kas daugiau patiekalų, nei gali pasirodyti iš pradžių. Tai ne tik gruzdintos bulvytės ar traški vištiena, bet ir bandelės ar kiti desertai. Be to, kai kurie modeliai turi ir grilio, kepimo ar netgi džiovinimo funkcijas.
  • Galimybė gaminti lengviau. Pirmiausia, daugelį karšto oro gruzdintuvės detalių galima plauti indaplovėje. Be to, nėra rizikos apsitaškyti aliejumi ar nusideginti. Galiausiai, virtuvėje pasklinda mažiau kvapų, o virtuvės paviršiai nelieka riebaluoti.

Karšto oro gruzdintuvės trūkumai

Karšto oro gruzdintuvė – išties puikus prietaisas, turintis daug privalumų. Tačiau, kaip ir kiti buitinės technikos įrenginiai, ji turi ir tam tikrų trūkumų:

  • Dydis ir talpa. Mažesniuose ir kompaktiškesniuose modeliuose paprastai galima pagaminti tik 1–2 porcijas maisto. Didesnėse gruzdintuvėse galima paruošti maistą ir visai šeimai, tačiau jos užima nemažai papildomos vietos ant stalviršio.
  • Skonio skirtumai. Nors su karšto oro gruzdintuve galima išgauti tradicinės gruzdintuvės traškumą, kai kurie žmonės pastebi skonio skirtumus, ypač jei trokštate išgauti gatvėje ruošto ar greitojo maisto skonį.
  • Triukšmingas veikimas. Karšto oro gruzdintuvės turi ventiliatorius, kurie sukelia pastovų ūžimą. Garsas gali būti gana nemalonus, ypač atviro tipo virtuvėse ar mažose erdvėse.
  • Nors karšto oro gruzdintuvės laikomos saugesnėmis nei tradicinės gruzdintuvės, visgi jų korpusas gali įkaisti. Labai svarbu įsitikinti, kad aplink prietaisą yra pakankamai tuščios vietos.

Kiti sprendimai

Nepamirškite ir apie kitą buitinę techniką, skirtą virtuvei. Nors daugelis kalba apie karšto oro gruzdintuves, galbūt jūsų poreikius kur kas geriau atlieps visiškai kitas prietaisas:

  • Mikrobangų krosnelė. Nors mikrobangų krosnelėje negalėsite išgauti traškumo ar idealiai apskrudusio paviršiaus, tai vis dar yra vienas praktiškiausių prietaisų virtuvėje. Ji puikiai tinka maisto šildymui, greitam atitirpinimui ar paprastiems pusgaminiams.
  • Mini orkaitė. Tai labai kompaktiškas sprendimas, leidžiantis gaminti kaip ir tradicinėje orkaitėje. Nors ji mažesnė, funkcionalumas išlieka labai panašus: galima kepti picą, apkepus, pyragus, daržoves, vištieną ir panašiai.
  • Elektrinis stalo grilis. Puikus pasirinkimas grilio mėgėjams. Elektrinis grilis leidžia kepti įvairius produktus – nuo daržovių iki mėsos ar net sūrių – be atviros ugnies ir be dūmų. Dauguma modelių turi nuimamas groteles, temperatūros reguliavimą ir netgi dvipuses plokštes.
  • Garų puodas. Jei jūsų prioritetas – sveika gyvensena ir kuo mažiau apdorotas maistas be riebalų, garų puodas yra vienas geriausių sprendimų. Jame galima lengvai garinti daržoves, žuvį, ryžius ar net gaminti tam tikrus desertus.

Tam, kad būtų dar lengviau apsispręsti, pateikiame dažniausiai pasitaikančius vartotojų poreikius ir patariame, koks sprendimas geriausiai gali juos atliepti:

Situacija ir poreikis Rekomenduojamas prietaisas Komentaras
Sveikesnis maistas Karšto oro gruzdintuvė Mažiau aliejaus, daugiau traškumo
Greita viena porcija Maža gruzdintuvė Įkaista greitai, idealu vienam
Mėgstate „tikrą“ skonį Tradicinė gruzdintuvė Skonis kaip restorane
Didelei šeimai Orkaitė arba didelė karšto oro gruzdintuvė Galimybė gaminti daug ir įvairiai
Maža virtuvė Mini orkaitė arba mikrobanginė krosnelė Taupo vietą, daug funkcijų
Vaikai namuose Gruzdintuvė su saugiu korpusu Svarbu neįkaistantis paviršius
Studentams Maža karšto oro gruzdintuvė Mažai vietos, lengva naudoti

Ar jau apsisprendėte, kokio buitinės technikos prietaiso reikia jūsų virtuvei? Nesvarbu, ar tai populiarioji karšto oro gruzdintuvė, ar kitas sprendimas – apsilankykite elektroninėje parduotuvėje Senukai.lt bei „Senukų“ parduotuvėse ir išsirinkite savo naująjį pagalbininką. Čia greitai ir nesudėtingai rasite platų kokybiškų prekių pasirinkimą.

Senukai.lt nuotr.

25-02š

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode