Parama dėkojame




Mažeikių rajone paskelbta gripo epidemija

 

Nuo vasario 5 d. Mažeikių rajone sergamumui viršijus nustatytus rodiklius skelbiama gripo epidemija. Vasario 4 d. Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius pasirašė įsakymą dėl gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų epidemijos paskelbimo. Epidemijos pabaiga bus skelbiama atskiru įsakymu.

Šis sprendimas priimtas atsižvelgiant į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento vasario 4 d. raštą, kuriame rekomenduojama skelbti gripo epidemijos pradžią Mažeikių rajono savivaldybėje.

5-ąją šių metų savaitę sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis Mažeikių rajone dar labiau išaugo ir pasiekė 192,16 atvejo 10 tūkst. gyventojų, o klinikinių gripo atvejų – 164, tai sudaro 16,48 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų. 4-ąją šių metų savaitę (2019-01-21–2019-01-27) jie siekė 141,56 atvejo, o klinikinių gripo atvejų buvo 104.

Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus informuoja, kad nuo vasario 5 d. pamokos nevyksta Pikelių pagrindinėje mokykloje bei trijose ,,Vyturio“ pradinės mokyklos klasėse. 

Epidemijos metu taip pat būtina riboti masinius žmonių renginius, neplanuoti naujų. Vaikų kolektyvuose, įmonėse, organizacijose didesnį dėmesį skirti patalpų vėdinimui, drėgnam valymui.

Nors skiepai yra pati efektyviausia profilaktikos priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, nereikėtų pamiršti ir nespecifinių gripo bei ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių.

Rekomenduojama:
• tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;
• vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;
• vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;
• laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;
• neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;
• gerai vėdinti patalpas;
• susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;
• sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, sveiki žmonės, slaugydami sergantį asmenį, taip pat turėtų dėvėti medicinines kaukes.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode