Parama dėkojame




Sprogimas

Sporto areną statys pagal projekto reikalavimus

 

Lietuvos apeliacinis teismas sausio 24 d. nusprendė atmesti „Eikos statybos“ ir „Genra“ skundus dėl statybos darbų viešųjų pirkimų organizavimo kaip nepagrįstus. Skundais bendrovės siekė teismo keliu panaikinti beveik 13 mln. eurų vertės Mažeikių rajono savivaldybės administracijos priimtą sprendimą dėl viešųjų pirkimų laimėtojo Mažeikių sporto ir pramogų arenos statybai.

Klaidos neesminės?

 

„Eikos statyba“ savo skundą argumentavo, neva jos pasiūlymas atmestas nepagrįstai, o klaidos įmonės pateiktuose sąnaudų žiniaraščiuose yra korektūrinio pobūdžio ir neesminės, neturinčios jokios reikšmės pasiūlymų palyginimui. Tokių klaidų žiniaraščiuose užfiksuota 18. Tuo tarpu „Genra“ buvo įsitikinusi, kad pirkimų metu reikalavimas pateikti medžiagų ir įrangos kokybę liudijančius sertifikatus perteklinis ir ribojantis konkurenciją, o įmonės pateiktas pasiūlymas galimai buvo vertinamas griežčiau nei kitų teikėjų.

Trūkumai nepateisinami

Statybos darbų viešųjų pirkimų reikalavimai buvo parengti Mažeikių rajono savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos vadovaujantis „Aexn“ pasiūlyta architektūrine koncepcija naujajai sporto ir pramogų arenai.

Pasak Daivos Lileikienės, „SPC legal“ advokatų kontoros partnerės, advokatės pasiūlymo techninės dalies trūkumai negali būti pateisinami ir turi būti laikomi esminiais trūkumais, nes kitu atveju nebūtų įmanoma visų gautų pasiūlymų lygiateisiškai palyginti tarpusavyje, tokiam tiekėjui būtų suteikiamas nepagrįstas pranašumas kitų pirkimo dalyvių atžvilgiu. „Jei būtų daromos išlygos, sudarytume prielaidas tam tikroms klaidoms pasiūlymuose atsirasti ne dėl dalyvio neapdairumo, o esant sąmoningam siekiui pasiūlyti ne tai, ką ketino įsigyti užsakovas“, – teigia Mažeikių rajono savivaldybės administracijai teisme atstovavusi advokatė.

Teismas atkreipė dėmesį, kad tikslus žiniaraščio eilutės turinys turi esminę reikšmę, nes už darbus mokama pagal fiksuotą darbų įkainį, todėl atmetė ieškovės skundą argumentuodama, jog statybų bendrovė „Eikos statyba“ pažeidė pareigą tinkamai ir kruopščiai parengti pasiūlymą, todėl jai tenka patirti to pasekmes. Teismas taip pat pasisakė, kad „Eikos statybos“ pateikto pasiūlymo žiniaraščiuose buvo pateikti duomenys apie medžiagas, kurios pirkimu nebuvo perkamos, o tam tikros medžiagos, kurios buvo įtvirtintos pirkimo, iš viso buvo neįvertintos bei siūlomi kiti darbai, todėl teismas padarė išvadą, jog perkančiosios organizacijos nustatyti pasiūlymo trūkumai yra esminiai, todėl negalėjo būti ištaisyti nekeičiant pasiūlymo esmės.

Atsakydamas į „Genra“ skundą teismas nedviprasmiškai konstatavo, kad perkančioji organizacija nustatė aiškų reikalavimą svarbiausioms medžiagoms bei įrangai, todėl tiekėjams turėjo būti aišku, kokių dokumentų reikalaujama ir kokie dokumentai bus pripažinti tinkamais.

D. Lileikienės teigimu, „Eikos statybos“ ir „Genra“ pasiūlymai buvo teisėtai ir pagrįstai atmesti, ką sėkmingai pavyko įrodyti teisme.

Mažeikiuose – kokybiška arena

Pasak Mažeikių rajono savivaldybės mero patarėjo Giedriaus Petrulevičiaus, belieka pasidžiaugti, kad arenos statybos darbai nėra stabdomi ir mieste išaugs kokybiškas sporto ir laisvalaikio centras. „Tai vienas svarbiausių Mažeikių infrastruktūros projektų, kuris turėtų sukurti naujas turiningo laisvalaikio galimybes miesto ir rajono gyventojams, todėl džiaugiuosi, kad viešas interesas apgintas, o teismas įrodė, jog vystydami šį projektą dirbome preciziškai ir atsakingai, – sako šiam projektui vadovaujantis G. Petrulevičius. – Po dvejų su puse metų teismų ir ginčų maratono dėl šio projekto galiu lengviau atsikvėpti, nes jokių trikdžių nebeliko ir arenos statybos darbai prasideda.“

Mažeikių rajono savivaldybės administracijos skelbtą konkursą miesto sporto ir pramogų centro statybai pagal bendrovės „Aexn“ pasiūlytą architektūrinę koncepciją „Kalva“ laimėjo UAB „LitCon“. Sedos gatvėje išdygsiantis 7,5 tūkst. kv. metrų ploto sporto kompleksas turės krepšinio, tinklinio, rankinio, sunkiosios atletikos, imtynių, bokso, aerobikos, šokių, treniruoklių bei konferencijų sales, taip pat sales kultūros renginiams, SPA centrą bei 25 metrų ilgio 4 takelių baseiną.

12,94 mln. eurų vertės sutartį su bendrove Savivaldybė pasirašė praėjusių metų spalio pradžioje.

Neringa PETRAUSKAITĖ

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode