Sprogimas

Klausk teisininko

Dirbu biudžetinėje įstaigoje jau daugiau kaip dvidešimt metų, o greitai sulauksiu pensinio amžiaus, tačiau šiuo metu įstaigoje vykdoma pertvarka ir numatomas etatų mažinimas. Siekdama išvengti streso ir kitų nemalonumų, norėčiau palikti darbo vietą. Kaip siūlytumėte pasielgti?

Jūsų nurodytoje situacijoje darbo sutartį galima nutraukti bendru šalių susitarimu arba Jūsų iniciatyva. Praktikoje dažniausiai pasirenkamas pastarasis variantas, kai darbo sutartis nutraukiama darbuotojo iniciatyva, nes pirmuoju atveju darbdaviai dažnai nesutinka nutraukti darbo sutarčių dvišaliu susitarimu. Jūsų nurodytoje situacijoje, atsižvelgiant į Darbo kodekse nurodytus įspėjimo terminus ir mokėjimo sąlygas, siūlytume pasirinkti darbo sutarties nutraukimą darbuotojo iniciatyva dėl svarbių priežasčių.

Rašote, kad greitai sulauksite pensinio amžiaus, todėl siūlytina prašymą teikti tada, kai jo sulauksite. Prašyme nutraukti darbo sutartį nurodykite, kad darbo sutartis nutraukiama vadovaujantis Darbo kodekso 56 str. 1 d. 4 p., t. y., kad darbo sutarties nutraukimo priežastis yra faktas, jog sulaukėte pensinio amžiaus. Norime pabrėžti, kad toks prašymas turi būti darbdaviui pateiktas ne vėliau kaip likus penkioms darbo dienoms iki numatomo darbo sutarties nutraukimo. Taip pat darbdavys turės Jums išmokėti dviejų vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinę išmoką.

Informuojame, kad atsakymas į pateiktą klausimą yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisininko konsultacija. Jeigu turite klausimų dėl konkrečios situacijos tikslaus įvertinimo, kviečiame kreiptis į teisinių paslaugų centrą „Teisės profesionalai“ telefonu 8 622 38543 bei el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba adresu: Laisvės g. 14, Mažeikiai, antrame aukšte.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode