Parama dėkojame




Sprogimas

Menui daug žodžių nereikia

Rugsėjo 4 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje atidaryta menininko Sigito Kazlausko fotografijų paroda „Žemaitijai“, skirta Žemaitijos metams paminėti. Eksponuojama apie 40 darbų.

Viešosios bibliotekos skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Dangira Undžienė trumpai pristatė parodą bei jos autorių, sakydama, kad S. Kazlauskas kurdamas ne tik pats grožisi gamta, bet ir pamatytais bei užfiksuotais vaizdais pasidalina su žiūrovais. Kai susirinkusiuosius rudeniška žemaitiška daina pasveikino dainų autorė ir atlikėja Vilhelmina Imbrienė, salėje netruko įsivyrauti gera nuotaika.

Fotografija – tapymas šviesos spalvomis

S. Kazlauskas, pristatydamas kolekciją bei naują fotoalbumą, sakė, kad Žemaitija be galo didelė, turtinga savo grožiu bei didybe ir neišsemiama. Jo fotografijose vyrauja gamtos vaizdai, žmonės, gimtoji Žemaičių Kalvarija, Šarnelė, Viekšniai… Fiksuodamas gamtą menininkas atsipalaiduoja, nes nėra varžomas tam tikrų rėmų, todėl fotografui tai suteikia daugiau kūrybinės laisvės, saviraiškos, erdvės. Apibūdindamas beveik kiekvieną savo darbą, kaip tikras žemaitis buvo lakoniškas ir nedaugžodžiavo. Kai kalba darbai, daug žodžių nereikia. Menininkas prisiminė, kaip „cheminį“ nuotraukų gaminimo procesą pakeitė naujos technologijos ir tobulesnės techninės galimybės, pasidžiaugė nuostabiomis dronų galimybėmis į gamtą pažvelgti visiškai kitu rakursu. Autoriaus planuose – naujos parodos ir fotoalbumai bei tolesnis organizacinis prasmingas darbas, vienijant įvairių Žemaitijos fotoklubų veiklą.

S. Kazlausko parodos pristatymą fotoaparatu fiksavo jo gyvenimo bendražygė bei kolegė žmona Loreta, o sveikinimo žodžių ir gėlių negailėjo kolegos bei oficialūs asmenys. Nedidelius intarpus savo dainomis jaukiai užpildė V. Imbrienė.

Apie autorių

S. Kazlauskas gimė 1968 m. Žemaičių Kalvarijoje. Baigęs Žemaičių Kalvarijos vidurinę, įstojo į Rokiškio kultūros mokyklą, kur įsigijo kino-foto kolektyvų vadovo specialybę. 1991 m. grįžo į gimtąją Žemaitiją. Nuo 2001 m. gyvena Viekšnių mieste.

Fotografuoti pradėjo 1981 m. Mažeikiuose, Naftininkų kultūros rūmuose, 1986 m. surengė pirmąją savo darbų parodą. S. Kazlauskas įvairiuose Lietuvos miestuose yra surengęs daugiau nei trisdešimt autorinių parodų, dalyvavo Pasaulio žemaičių dailės, kitose parodose, yra Plungės ir Rietavo krašto fotoklubo „Žybt“ narys, Akmenės krašto fotoklubo pirmininkas, iš­lei­do fo­toal­bu­mus „Že­mai­čių Kal­va­ri­ja iš paukš­čio skrydžio“, „Viekš­niai iš paukš­čių skry­džio“, „Penkiasdešimt akimirkų“.

2016 m. Pa­sau­lio že­mai­čių fo­tog­ra­fi­jų pa­ro­do­je S. Kaz­laus­kas ap­do­va­no­tas Že­mai­čio si­dab­ro ženk­le­liu už že­mai­čių kul­tū­ros ta­pa­ty­bės sau­go­ji­mą, že­mai­čių bend­rys­tės ža­di­ni­mą.

Paroda veiks iki rugsėjo 20 d.

Algirdas PETRAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode