Sprogimas

Teisininko konsultacija

Laba diena. Norėjau paklausti. Važiuodamas miesto gatve duobėje netyčia apgadinau automobilį. Draudimo bendrovė atsisakė mokėti, nes privalomasis draudimas neapima tokios žalos. Ar yra dar kokia nors galimybė, kad žala būtų atlyginta, nes suma susidarė nemaža?

Galiojančiose Civilinio kodekso nuostatose numatyta, kad statinių, įrenginių ar kitokių konstrukcijų, įskaitant kelius, padarytą žalą privalo atlyginti šių objektų savininkas, todėl Jūsų nurodytoje situacijoje siūlytume apsvarstyti galimybę dėl žalos atlyginimo kreiptis į savivaldybę, kurioje ir įvyko eismo įvykis.

Paminėtina, kad šiuo atveju svarbios kelios aplinkybių. Reikėtų gerai įvertinti, ar transporto priemonė buvo apgadinta tikrai dėl kelio nepriežiūros, o ne dėl trečiųjų asmenų (pavyzdžiui, kitų vairuotojų) kaltės ar paprasčiausių force majeure aplinkybių, ar Jūsų transporto priemonė buvo visiškai techniškai tvarkinga, taip pat ar vyko kelio remonto darbai, ar buvo įspėjamieji ženklai, kad kelyje yra duobių, ir pan.

Prieš teikiant pretenziją savivaldybei, siūlytina įforminti įvykį, nufotografuojant transporto priemonę ir visus pažeidimus bei kviesti policijos pareigūnus, kad jie atitinkamai įformintų eismo įvykį, taip pat dokumentus, pagrindžiančius žalos dydį. Turint šią informaciją, ją reikėtų pateikti kartu su pretenzija savivaldybei. Žinoma, galima pridėti ir daugiau įvykio aplinkybes pagrindžiančių dokumentų, jeigu tik pavyksta tokius gauti.

Pažymėtina, kad savivaldybės kiekvieną atvejį vertina atskirai, atsižvelgdamos į visas aplinkybes, todėl vien pretenzijos padavimas savaime nereiškia, kad savivaldybė automatiškai atlygins tokią žalą, tačiau net ir tuo atveju, jeigu savivaldybė atsisako atlyginti nuostolius, galima tokią žalą prisiteisti teisminiu keliu.

Informuojame, kad atsakymas į pateiktą klausimą yra bendro pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali ir visiškai tiksli teisininko konsultacija. Jeigu turite klausimų dėl konkrečios situacijos tikslaus įvertinimo, kviečiame kreiptis į teisinių paslaugų centrą „Teisės profesionalai“ telefonu 8 622 38543 bei el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba adresu: Laisvės g. 14, Mažeikiai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode