Parama dėkojame




Sprogimas

Gyvybes gelbsti ne tik medikai…

Agnė Matelė

Gegužės 26-ąją Nacionalinis kraujo centras trečiąjį kartą šiemet kvietė mažeikiškius neatlygintinai paaukoti kraujo. Į kvietimą atsiliepė 93 žmonės, tarp jų – ir Mažeikių rajono savivaldybės administracijos atstovai: direktorė Laima Nagienė, direktoriaus pavaduotojas Eimantas Salatka, Savivaldybės mero patarėjas Ramūnas Bertulis.

Mažeikiškiai – aktyvūs

Į Mažeikių kultūros centre laikinai įkurtą kraujo paėmimo laboratoriją atėjo 93 mažeikiškiai, tačiau po kruopštaus sveikatos patikrinimo kraujo paimta ne iš visų. Tinkami buvo 73 donorai.

Nacionalinio kraujo centro atstovų teigimu, Mažeikiai – aktyviausias miestas. Kaskart donorais tampa apie 100 mažeikiškių.

Ne tik medikai

Kraujo centrų atstovai tvirtina, jog gyvybes gelbsti ne tik medikai, bet ir kraujo donorai: „ „Neretai net nesusimąstome, kad padėti pasveikti, o galbūt net išgelbėti gyvybę yra ypač paprasta. Kraujo donorystė – tai puikus būdas greitai, nepatiriant jokios žalos savo organizmui, dovanojant savo kraujo, išgelbėti žmogų, kuriam kraujo perpylimas yra būtinas, norint pasveikti po sunkios ligos ar patirtų trauma.“ Vienas kraujo donoras, pasak jų, gali išgelbėti tris gyvybes.

Sąmoningas pasirinkimas

„Visuomenėje neretai vyrauja nuomonė, jog dažniausiai kraujo perpylimai atliekami senyvo amžiaus pacientams, tačiau iš tiesų kraujo perpylimai atliekami nepriklausomai nuo amžiaus. Taip pat dažnai išgelbėti ligonio gyvybei reikia bent kelių donorų kraujo, o kartais net kelių dešimčių, – teigia Santariškių klinikų Kraujo centro atstovai. – Per parą transplantuotiems ligoniams, pacientams sergantiems onkologinėms ligomis ir mažiesiems ligoniams vidutiniškai prireikia 200 maišelių įvairių kraujo komponentų. Kaip pastebi gydytojai, beveik visi kraujo donorai, pirmą kartą dovanojantys kraują, jaučia baimę. Vieni su šiuo jausmu susidoroja lengviau, kiti – sunkiau. Kraujo donorystė yra visiškai saugi. Jos metu neįmanoma užsikrėsti infekcinėmis ligomis ar kitaip pakenkti donoro sveikatai. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad pastovūs kraujo donorai yra laimingesni bei sveikesni. Neatlygintina donorystė – sąmoningas bei savanoriškas pilietiško žmogaus pasirinkimas. Neatlygintini donorai yra socialiai žymiai atsakingesni asmenys, nelaukiantys atlygio už dovanotą kraują.“

Mazeikiai.lt nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode