Sprogimas

Meninio skaitymo pamoka Ukrinuose

2020 m. rugpjūčio 7 d. Ukrinuose vyko meninio skaitymo pamoka, kurioje dalyvavo ukriniškiai ir visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Mažeikių padalinio Ukrinų vaiko dienos centro lankytojai. Pajausti meninio žodžio grožį ir įtaigiai perteikti jo turinį mokė įvairių skaitovų konkursų laureatas, muzikos pedagogas Ričardas Arnotas.

Dar senovės Graikijoje dalintis vaizdingu žodžiu, tai yra mokėti deklamuoti, buvo labai garbinga, o žodžio menas turėjo net valstybinę reikšmę. Kalbos kultūra – tai ne vien vaizdingai išsakytos mintys, bet ir pagarba žodžiui, gimtajai kalbai. Tokiais įžanginiais žodžiais pradėjusi pamoką, bibliotekininkė pakvietė susirinkusiuosius dalyvauti meninio skaitymo konkurse „Poezijos virusui siaučiant“ spalio mėnesį. Padėti ruoštis šiam konkursui ir buvo skirta pamoka, supažindinanti su meninės raiškos priemonėmis, oratoriniu menu. O geriausiai apie tai pasakoti gali žmogus, pats to mokęsis ir dalyvavęs įvairiuose skaitovų konkursuose – Ričardas Arnotas. Jis parodė įvairius pratimus, kurie padeda lavinti balsą, pagerina burnos judrumą, kalbėjimo aiškumą bei įtaigumą. Svečias kalbėjo, kokia svarbi sceninė laikysena, kalbos taisyklingumas, intonacija, prisiminė smagių nutikimų studijų ir praktikos atlikimo metu. Teorines žinias vaikinas grindė praktiniu pavyzdžiu – skaitymu. Raiškiam, meniniam skaitymui pasirinko Justino Marcinkevičiaus eilėraštį „Meilė“, kuris buvo palydėtas gausiomis ovacijomis.

Į kitą pamokos dalį buvo įtraukti visi dalyviai. Pasiskirstę į dvi komandas, jie atlikinėjo smagias užduotis: tą patį tekstą vieni skaitė linksmai, kiti – dramatiškai, vaidino pasaką be žodžių, o priešininkai spėliojo, kokia ji. Skaitant Jūratės Norvaišienės eilėraštį „Būna pasakos. Būna gyvenimas“ reikėjo suskaičiuoti paminėtus personažus ir priskirti jiems pasakas.

„Poezija nėra vien jausmai. Tai kalba, kuri sukelia jausmus“. Tokiais žodžiais poeziją apibūdina italų rašytojas UmbertoEco. Ir iš tiesų, pamokos dalyviai patyrė įvairių jausmų: nuo meilės iki ašarų. Bibliotekininkė tikisi šia pamoka įkvėpusi ukriniškius atrasti dalelytę meilės poezijai ir dalyvauti meninio skaitymo konkurse.

Renginys organizuotas įgyvendinant projektą „Poezijos virusui siaučiant“, kurį iš dalies finansuoja Mažeikių rajono savivaldybė.

Valda Muravjovienė,

Ukrinų filialo bibliotekininkė

Nuotraukos iš bibliotekos archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode