Sprogimas

Popietė, skirta etnografei Amelijai Lengvenaitei-Urbienei

Rugsėjo 19 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Viekšnių miesto filiale vyko popietė, skirta etnografei Amelijai Lengvenaitei-Urbienei atminti. Renginį organizavo Biržiškų vardo viekšniškių draugija, Viekšnių kultūros centras, Viekšnių miesto biblioteka.

Amelija Lengvenaitė-Urbienė  (g. 1909-05-15) – žymi Viekšnių krašto etnografė, liaudies kūrybos puoselėtoja. Nuo 1927 m. rinko tautosaką ir sudarinėjo etnografinius aprašus. Nuo 1969 m. kasmet važinėjo į Viekšnius ir surinko daugybę etnografinės medžiagos iš Viekšnių miestelio ir apylinkių. A. Urbienė užrašinėjo tautosakos kūrinius, kurių stambius rinkinius atidavė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutui. Didžiojo lietuvių kalbos žodyno redakcijai įteikė keletą tūkstančių žodžių, surinktų iš gyvosios kalbos. Jos surinkta etnografijos ir tautosakos medžiaga yra susegta į 16 tomų ir naudojama Viekšnių bibliotekoje. Juose įvairi medžiaga: apie buvusius to meto amatininkus, kirpėjus, siuvėjus, būrėjus, pasakos, padavimai, anekdotai, žaidimai ir kt. Amelijos Lengvenaitės-Urbienės surinkti tekstai dar ilgai bus svarbiausi žinių šaltiniai apie Viekšnių kraštą.

Į popietę gausiai susirinkusius viekšniškius pasveikino ir tolimesniais darbų planais pasidalijo Biržiškų vardo draugijos pirmininkė Aušrelė Jadvyga Gurauskaitė. Renginį vedė Audronė Rudienė. Popietės dalyviai galėjo pasiklausyti dainų, kurias atliko Viekšnių kultūros centro modernaus folkloro grupė „Vo tap-ta-ta“ ir Biržiškų vardo viekšniškių draugijos ansamblis, pasigrožėti Vitalijaus Baltučio molio dirbiniais ir turėjo galimybę daugiau sužinoti apie labai seną puodininkystės amatą. Žiūrovams buvo papasakota įdomių istorijų, posakių iš Amelijos Lengvenaitės-Urbienės etnografinių aprašų. Renginyje dalyvavo Amelijos Urbienės dukra Ona ir anūkė Elena. Jos bibliotekai padovanojo paskutinį etnografinių aprašų tomą, kurio autorė nespėjo įrišti.

Gražus oras leido renginio lankytojams ilgiau pabūti kartu, pabendrauti, paskanauti pagal senoviškus receptus pagamintų valgių: virtų bulvių kankolų su grybų padažu, burokėlių giros, žirnynės, keptų obuolių su varške ir kitų skanumynų.

Ačiū organizatoriams ir dalyviams už gražų kraštietės prisiminimą ir pagerbimą.

Bibliotekos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode