Sprogimas

Teisininko konsultacija: apie neveiksnumą

Turime sergančią mamą, kuri dažnai neadekvačiai elgiasi. Ji turi nekilnojamojo turto ir santaupų, o artimieji bijo, kad dėl kai kurių savo poelgių gali pati nukentėti. Ar yra kokių būdų, kaip galėtume apsaugoti jos interesus?

Vienas iš šios situacijos sprendimų – fizinio asmens, šiuo atveju jūsų mamos, pripažinimas neveiksnia tam tikroje srityje. Vaikai turi teisę pareikšti prašymą teismui dėl tokios būklės nustatymo, kartu pateikdami ir visus turimus patvirtinančius dokumentus, o teismas sprendimu tokį prašymą tenkina arba atmeta. Tenkindamas prašymą dėl fizinio asmens pripažinimo neveiksniu tam tikroje srityje, teismas kartu paskiria ir globėją tam asmeniui, kuris jo vardu sudaro įvairius sandorius, administruoja turtą ir pan.

Jeigu fizinio asmens būklė pasikeičia, pagerėja jo sveikata ir jis pasveiksta, teismo sprendimu jis pripažįstamas veiksniu. Kartu panaikinama globa tokiam fiziniam asmeniui ir viskas grąžinama į įprastą padėtį, buvusią iki neveiksnumo tam tikroje srityje nustatymo.

Galimas ir asmens pripažinimas ribotai veiksniu. Ribotas veiksnumas pasižymi tuo, kad teismas nustato baigtinį sąrašą sričių, kuriose apribojamas fizinio asmens veiksnumas, o tokiam asmeniui nustatoma rūpyba. Šiuo atveju tose srityse, kuriose pripažintas ribotai veiksniu, asmuo sandorius sudaro su rūpintojo sutikimu, bet pagal sutartines ir kitokias prievoles atsako asmeniškai. Asmens pripažinimui ribotai veiksniu taip pat reikalingas teismo sprendimas, dėl kurio gali kreiptis pilnamečiai vaikai.

Pirmas dalykas, ką turėtumėte padaryti nurodytoje situacijoje, yra būtinybė tiksliai įvertinti visas aplinkybes ir nustatyti, kas geriausiai apsaugotų mamos interesus.

Informuojame, kad atsakymas į pateiktą klausimą yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali ir visiškai tiksli teisininko konsultacija. Jeigu turite klausimų dėl konkrečios situacijos tikslaus įvertinimo, kviečiame kreiptis į teisinių paslaugų centrą „Teisės profesionalai“ telefonu 8 622 38 543 bei el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba adresu: Laisvės g. 14, Mažeikiai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode