Sprogimas

Parama – Mažeikių rajono švietimo įstaigoms

      Kaip informavo BNS, Vilkaviškio rajono ir Mažeikių rajono lopšeliai, darželiai ir sporto mokyklos sulaukė išskirtinio dėmesio skirstant valstybės valdomos įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ paramą. Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje premjeras Algirdas Butkevičius į Seimą kandidatuoja nuo 1996 metų, o Mažeikiuose savivaldybės tarybos nariu dirba ministro pirmininko patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius. „Būdas žemaičių“ pasidomėjo, kokią paramą ir kas yra gavę Mažeikių rajone ir kiek prie to prisidėjo D. Jarmantavičius.

 

Atsisakė pateikti

BNS tvirtina, kad Susisiekimo ministerijos valdoma įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ atsisakė pateikti BNS išsamią informaciją apie tai, ką konkrečiai ir kokiomis sumomis bendrovė parėmė šiemet, nurodydama, kad ši informacija – konfidenciali. Prašytų duomenų nepateikė ir bendrovės valdyba, kuriai vadovauja susisiekimo viceministras „darbietis“ Saulius Girdauskas.

„Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ šiemet paramai yra numatę skirti 900 tūkst. eurų – 11 proc. mažiau nei pernai bei užpernai, kai šioms reikmėms buvo išleista 1,014 mln. eurų. Kasmet geležinkeliai rėmė apie 100 įvairių įstaigų“, – rašoma BNS pranešime.

„Informacija apie bendrovės sudarytas, sudaromas ir ateityje planuojamas sudaryti sutartis ir šių sutarčių sąlygas yra priskiriama bendrovės konfidencialiai informacijai. Analogiškos nuostatos dėl konfidencialios informacijos apsaugos yra įtvirtintos ir bendrovės sudarytose paramos sutartyse, todėl bendrovei gali kilti atsakomybė už šių sąlygų pažeidimą, – BNS tvirtino „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus patarėjas Darius Tarasevičius. – Esant nurodytoms aplinkybėms, jūsų prašomos informacijos šiuo metu pateikti neturime teisės. Pažymime, kad nuo 2017 metų sausio 1 dienos įsigaliojus naujos redakcijos Labdaros ir paramos įstatymui, bendrovė apie po šio įstatymo įsigaliojimo suteiktą paramą skelbs savo interneto svetainėje.“

Rėmė mokyklas ir darželius

Kaip BNS nurodė „Lietuvos geležinkelių“ atstovė spaudai Inga Čiuberkytė, „Lietuvos geležinkeliai“ švietimui šiemet skyrė apie 82 tūkst. eurų – apie dešimtadalį visos paramos fondo, Didžiausia dalis šios paramos teko inžinerinės pakraipos specialistus rengiančioms aukštosioms mokykloms, taip pat rėmė kai kurias gimnazijas bei priešmokyklinio ugdymo įstaigas provincijoje. Šiuo atveju paramos sulaukė tik dviejų rajonų – Vilkaviškio ir Mažeikių – mokyklinės įstaigos. Dalis jų „Lietuvos geležinkelių“ paramą gauna kasmet – bent trejus metus iš eilės. Mažeikių rajono Auksūdiškio daugiafunkciniam centrui, Tirkšlių J.Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinei mokyklai, Sedos darželiui šiemet skirta po 3 tūkst. eurų paramos, lopšeliui- darželiui „Bitutė“ – 6 tūkst. eurų paramos. Pernai „Lietuvos geležinkeliai“ skyrė 3 tūkst. eurų paramą Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijai, lopšeliams-darželiams „Bitutė“, „Eglutė“, Sedos darželiui. Panašiomis sumomis tos pačios Mažeikių rajono mokyklos ir darželiai remtos ir 2014 metais. Bendrovės paramos kelerius metus iš eilės sulaukė ir Mažeikių rajono Auksodės kaimo bendruomenė.

Prisideda konsultacija

Pasak BNS, Premjero patarėjas susisiekimo klausimais D. Jarmantavičius taip pat kategoriškai neigė padedantis Mažeikių rajono įstaigoms gauti paramą, nors prašymus sako gaunantis „vos ne kiekvieną dieną“. D. Jarmantavičius yra Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narys, „Lietuvos geležinkelių“ direktoriaus pavaduotojas Stasys Gudvalis yra D. Jarmantavičiaus uošvis.

„Mes sakome, kreipkitės tiesiogiai į tuos, kurie gali skirti, nes mes tiesiogiai nesprendžiam. (...) Aš esu prisidėjęs pasakymu, konsultacija, kad kreiptis. O kitais dalykais, kuo aš galiu prisidėti daugiau?“ – BNS sakė D. Jarmantavičius.

      „Būdui žemaičių“ pasiteiravus D. Jarmantavičiaus apie paramą, jis atsakė: „Kad nelabai čia ko ir yra komentuoti plačiau – atrodo, rinkimai buvo spalio mėnesį, bet pasirodo, kad ne. Atrodo, reikėtų tik džiaugtis, kad yra padedančių vaikučiams darželiuose ar mokiniams mokyklose, sudarant kuo geresnes sąlygas. Bet čia Lietuva, čia turi būti kuo blogiau (kaip sakoma, lietuvis džiaugiasi, jei kaimyno tvartas dega). Ar vaikai, mokiniai yra kalti? Ar čia nusikaltimas?“

      Sedos darželio direktorė Birutė Radavičienė BNS taip pat patvirtino, jog D. Jarmantavičius padeda darželiui gauti „Lietuvos geležinkelių“ paramos: „Taip, padeda paruošti paraiškas ir pristatyti.“

Kreipėsi tiesiogiai

Auksodės kaimo bendruomenės pirmininkė, Auksūdžio mokyklos-daugiafunkcinio centro direktorė Ingrida Braziulienė informavo, jog Auksodės kaimo bendruomenė 2012 metų gruodžio mėnesį pagal LEADER programą teikė paraišką seną pirties pastatą rekonstruoti į bendruomenės namus. Projekto vertė buvo 100 000 Lt. Pagal projektą sutvarkytos patalpos, nupirkti baldai, tačiau, kad bendruomenės namai atitiktų savo paskirtį, reikėjo įsigyti buitinę techniką. Kreiptasi paramos į AB „Lietuvos geležinkeliai“. Parama buvo skirta.

„2013 metais gavome 7000,00 Lt paramą. Paramos lėšas panaudojome bendruomenės namams nupirkdami dujinę viryklę, šaldytuvą, vandens šildytuvą. 2014 metais 10 000 Lt – nupirkome savitarnos masažinį fotelį kaimo gyventojams, indus bendruomenės namams. 2015 metais 1800,00 eurų, už šias lėšas bendruomenės tarybos sprendimu Auksūdžio mokykloje-daugiafunkciniame centre įrengta scena, nupirktos užuolaidos, pasiūti koncertiniai rūbai vaikams. 2016 metais 3000,00 eurų paramą gavo Auksūdžio mokykla-daugiafunkcinis centras. Už gautas lėšas įsigyta garso ir apšvietimo aparatūra. Paramos tiesiogiai registruotais laiškais kreipdavomės į įmonę, prieš pasirašant finansavimo sutartį su mumis susisiekdavo įmonės darbuotojai. Visos didžiosios valstybės įmonės, kurios dirba pelningai, mano nuomone, turėtų pagal galimybes paremti kitas mažesnes įstaigas“, – paaiškino I. Braziulienė.

      Tirkšlių Juozo Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinės mokyklos direktorius Marius Vilimas taip pat patikino, jog pagalbos buvo kreiptasi tiesiogiai į AB „Lietuvos geležinkeliai“: „Siekiant užtikrinti švietimo įstaigos veiklos kokybę, kuriant ir turtinant švietimo įstaigos aplinką mokykla ieško rėmėjų. Mes kreipėmės į AB ,,Lietuvos geležinkeliai“ tiesiogiai registruotais laiškais. 2014 metais gavome 10000,00 Lt paramą. Už šiuos pinigus atnaujinta ugdymo įstaigos aplinka (koridoriai, klasės, sporto salė), įsigytos mokinių persirengimo spintelės ir kt. prekės. 2015 m. gavome 3000,00 Eur paramą. Už šiuos pinigus nupirkta kompiuterinė įranga, spausdintuvas, dažai, aktų salės danga.2016 metais gavome 3000,00 Eur paramą. Už juos įsigysime rūbų persirengimo spinteles mokiniams ir kitą mokyklai reikalingą inventorių.

Panaudojo tikslingai

      Mažeikių lopšelio-darželio ,,Bitutė“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui, pavaduojanti direktorių, Birutė Kavaliauskienė tikino, jog visos iš rėmėjų gautos lėšos panaudojamos tikslingai: „Parama įstaigai labai aktuali, nes gaunamos lėšos iš mokinio krepšelio ir Savivaldybės biudžeto nėra pakankamos, todėl įstaigos vadovė, pedagogai dažnai rengia įvairius projektus, dalyvauja rėmimo konkursuose ar tiesiog kreipiasi į įvairias organizacijas ieškant rėmėjų. Viena iš rėmėjų yra AB ,,Lietuvos geležinkeliai“. Gauta parama visada tikslingai panaudojama.“

      Pasak pavaduotojos, lopšelis-darželis gautą finansinę paramą iš AB „Lietuvos geležinkeliai“ panaudojo įstaigos lauko edukacinių aplinkų kūrimui, turtinimui bei vaikų saugumo užtikrinimui. Įstaigos teritorija aptverta nauja tvora, praplatintas įvažiavimas į įstaigos teritoriją, nupirktas ir įrengtas traukinukas „Ekspres“  lauko aikštelėje, įrengta dviračių ir paspirtukų aikštelė.

      Sedos darželio direktorė Birutė Radavičienė informavo, jog 2013 metais, esant sunkiai ekonominei situacijai rajone kreipėsi į Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narį D. Jarmantavičių dėl konsultacijos ieškant rėmėjų. Buvo kreiptasi į AB „Lietuvos geležinkeliai“ dėl paramos suteikimo.

„Labai džiaugėmės gavę teigiamą atsakymą. Buvo pasirašytos finansavimo sutartys: 2013 m. – 8000 litų. Virtuvės remontas ir įranga. Buvo atliktas pilnas virtuvės remontas: pakeistos sienos, grindys, radiatoriai, buvo pakeista vandens ir nuotekų santechnika, padaryti baldai. 2014 m. – 10 000 litų. Buvo nupirkta segmentinė tvora, aptverta darželio teritorija, 0,5 ha. Visi darbai atlikti savo lėšomis. 2015 m. – 3000 eurų. Vykdant darželio kraštovaizdžio kūrimo projektą, nupirkti įrenginiai vaikų žaidimų aikštelėms. Įrengimai sumontuoti savo lėšomis. 2016 m. – 3000 eurų. 2015 m. iš LFF projekto „Užauginkim Renaldo Lietuvai“ laimėta futbolo aikštelės danga. Aikštelės pagrindo įrengimui atlikti iš Mažeikių rajono savivaldybės gauta 1000 eurų, likusi dalis apmokėta iš AB „Lietuvos geležinkeliai“ skirtos paramos –1300 eurų. 1200 eurų panaudoti įsigyti guminių trinkelių dangai apie futbolo aikštelę, bus įrengtas bėgimo takas, ir futbolo aikštelės aptvėrimui – 500 eurų“, – aiškino įstaigos direktorė.                          

     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode