Parama dėkojame




Sprogimas

Aleksandrai Žvirblytei įteiktas aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas

Vasario 4 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ įteiktas žymiai pianistei, iškiliai muzikos asmenybei, garsios muzikų dinastijos atstovei Aleksandrai Žvirblytei. Aleksandra Žvirblytė apdovanota už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už bendruomeniškumo stiprinimą, už asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką. Apdovanojimą įteikė kultūros viceministras Audronis Imbrasas.

Iškilmingą vakarą Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje pianistė kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru atliko išskirtinį kūrinį – XIX a. gyvenusio lenkų kompozitoriaus ir pianisto, pas legendinį lenkų fortepijono pedagogą Jozefą Elsnerį studijavusio, Ignacy’aus Felikso Dobrzyńskio fortepijoninį koncertą.

Aleksandra Žvirblytė – žymi Lietuvos pianistė, 1989 ir 1991 m. tapo M. K. Čiurlionio pianistų konkurso Vilniuje, 1991 m. – Y.K.A.A. (Young Keyboard Artists Association) tarptautinio pianistų konkurso Oberline (JAV) laureate, 1999 m. Paryžiuje vykusiame tarptautiniame N. Rubinšteino pianistų konkurse ji buvo pripažinta geriausia – pelnė Grand Prix.

Pianistė ne vieną dešimtmetį rengia rečitalius kaip solistė, koncertuoja su orkestrais ir įvairių kamerinių ansamblių sudėtyje. Ji bendradarbiauja su Lietuvos kameriniu, Lietuvos nacionaliniu, Charkovo filharmonijos, Sankt Peterburgo Konservatorijos bei Muzikinio teatro, Bulgarijos konservatorijos ir kitais simfoniniais orkestrais. A. Žvirblytės repertuare – įvairių stilių, epochų ir žanrų muzika, lietuvių kompozitorių kūriniai (daugelio jų – premjeros). Pianistė dalyvavo muzikos festivaliuose Lietuvoje, Prancūzijoje, Danijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje,  skambino Šveicarijoje, Švedijoje, Ukrainoje, Latvijoje, Bulgarijoje, JAV, diriguojant iškiliems menininkams S. Sondeckiui, G. Rinkevičiui, J. Domarkui, R. Šervenikui, M. Piečaičiui, A.Šulčiui, M. Jauniškiui, Ch. Christovui, A. Kolobuchinui, P. Bermanui, O. Weder. Su orkestrais atlikti J. S. Bacho, W. A. Mozarto, F. Chopino, C. Francko, J. Brahmso, F. Liszto, C.Saent-Sanso koncertai. Ji skambina ne tik prestižinėse salėse, bet ir Lietuvos regionų kultūros centruose, mokyklose, kasmet rengia edukacinių renginių ciklus vaikams ir jaunimui. Ypač didelio susidomėjimo sulaukė nuo 2014 m. pristatomas ciklas „Kelias į Parnasą“ – tai daugiau nei keturiasdešimt renginių visoje Lietuvoje.

A. Žvirbytės solinėse programose skamba fortepijoninės muzikos šedevrai Johano van Bethoveno, F. Liszto, M. Ravelio, S. Rachmaninovo, F. Schuberto, F. Chopino, J. Brahmso, A. Skriabino, A. Bergo ir kitų autorių kūriniai. Jau 15 m. gyvuoja unikalus projektas „Dinastija“ – šeimos trijų kartų pianistų pasirodymai vienoje scenoje grojant 6 rankom vienu fortepijonu, dviem fortepijonais ar su orkestru ir mušamaisiais. Ši projektas sulaukė didelio pasisekimo tiek Lietuvos, tiek užsienio koncertų salėse.

A. Žvirblytė redagavo nemažą pluoštą lietuvių kompozitorių kūrinių ir buvo jų pirmoji atlikėja tai V. Laurušo Concertino Trims fortepijonams su mušamaisiais, V. Barkausko Trio Concertante Trims fortepijonams su simfoniniu orkestru, A. Briliaus Sonata fortepijonui, R. Janeliausko „Gintarėliai“. Pianistės repertuare lietuvių kompozitorių J. Andrejevo, B. Dvarionao, S. Vainiūno, M.Urbaičio, Z.Bružaitės, T. Makačino, Br. Kutavičiaus kūriniai, daugelis jų įrašyti Lietuvos radijuje, išleista CD „Rachmaninov/ Bach/ Liszt“, šiuo metu rengiamas V. Laurušo preliudijų ir fugų ciklo „Spalvų polifonija“ CD.

Pianistė dalyvauja kuriant įdomius ir netradicinius projektus – rečitalį „Ištakos ir paralelės“, panaudojant vaizdo instaliacijas, World music projektą „Kosminis Čiurlionis“ kartu su saksofonininku P. Vyšniausku ir džiazo atlikėju O. Molokojedovu, baleto kompoziciją pagal M. K. Čiurlionio muzikinį ir kitą palikimą „Karalių pasaka“ su aktoriumi V. Jevsejevu, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos jaunaisiais baleto artistais ir O. Molokojedovu, „Muzikines instaliacijas“ su pianistais V. Vitaite, P. Anderssonu ir O. Molokojedovu.

Aleksandros Žvirblytės kaip M. K. Čiurlionio konkurso laureatės repertuare nuolat atliekami šio didžiojo lietuvių klasiko kūriniai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Pianistė sumanė ir nuo 2013 m. Palangoje rengia tarptautinį M. K. Čiurlionio muzikos festivalį, kuris jau kitus metus pasiekė ir Vilnių, o nuo šių metų rengiamas ir užsienio šalyse, susijusiose su M.K.Čiurlioniu.

Aleksandra Žvirblytė aktyviai dalyvauja organizuojant įvairius respublikinius ir tarptautinius muzikos renginius, kaip pvz., tarptautinį konkursą-festivalį „Muzika be sienų“ Druskininkuose, jaunų neįgaliųjų muzikos atlikėjų konkursą-festivalį „Perliukai“ kartu su Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ bei tarptautinį neįgaliųjų festivalį „Spalvų muzika“ su  neįgaliųjų nacionaliniu „Spalvų muzikos“ orkestru, „Muzika Čiurlioniui“ su Lietuvos kompozitorių sąjunga, bendradarbiauja su fondu Podkarpacka Fundacyja Rozwoju Kultury (Lenkija), organizuojant VII ir VIII Tarptautinius pianistų forumus „Bieszczady bez granic“ Lenkijoje, Ukrainoje ir Slovakijoje. Pianistė yra puiki organizatorė, rengiant Europos muzikos akademijų festivalį EFAM, „Wawer Music Festival“ bei tarptautinį „Master Competition for Music Teachers“ Varšuvoje.

Aleksandra Žvirblytė yra Lietuvos muzikos akademijos Fortepijono katedros profesorė, išugdžiusi per 50 pianistų – tarptautinių konkursų laureatų, kurie sėkmingai dirba Lietuvoje ir užsienyje. Specialiai pas šią pedagogę atvyksta studijuoti pianistai iš Danijos, Gruzijos, Kosta Rikos, Ispanijos, Vokietijos, Anglijos. Pianistė taip pat veda atlikėjų meistriškumo kursus, skaito pranešimus mokslinėse konferencijose, dalyvauja tarptautinių konkursų žiuri darbe Lietuvoje, Lenkijoje, Švedijoje Kosta Rikoje, Prancūzijoje, Rusijoje ir Ukrainoje.

Aleksandrą Žvirblytę apdovanojo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitės, Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkaus, Lietuvos Respublikos Prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas.

2011m. apdovanota Lenkijos kultūros ministro diplomu už aktyvią veiklą, skleidžiant ir saugant F. Chopino palikimą.

Kultūros ministerijos informacija

Nuotrauka D. Matvejevo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode