Sprogimas

Naujos investicijos – Sedai ir Didžiasaliui

Vidaus reikalų ministerija skyrė finansavimą viešosios infrastruktūros plėtotės ir atnaujinimo projektams, kurie bus įgyvendinti Sedoje ir Didžiasalyje. Įgyvendinus projektus, šiose gyvenvietėse pagerės gyvenamoji aplinka ir gyvenimo kokybė, bus sukurta palankesnė aplinka investicijoms ir geresnės sąlygos bendruomeninei veiklai.

Prasta viešųjų erdvių ir bendruomeninės infrastruktūros būklė stabdo vietovės ekonominę ir socialinę plėtrą, neigiamai veikia gyvenamąją aplinką ir gyvenimo kokybę.

Mažeikių rajono savivaldybės administracijos inicijuotu projektu „Sedos miesto kompleksinė plėtra“ siekiama pagerinti gyvenamąją ir bendruomeninę aplinką Sedos mieste, praplečiant jau kompleksiškai sutvarkytą teritoriją, didinant jos patrauklumą gyventojams. Įgyvendinus projektą Sedoje, bus sutvarkytos kelių intensyviausiai gyventojų naudojamų gatvių atkarpos ir viešųjų erdvių želdynai, įrengta turgavietė, šaligatviai ir apšvietimas, pėsčiųjų takai ir mažosios architektūros elementai. Šiuo metu nenaudojamas pastatas bus pertvarkytas į erdvę, pritaikytą bendruomenės kasdieniams poreikiams, susitikimams ir kitiems renginiams, poilsiui ir laisvalaikiui.

Tikimasi, kad šios miesto teritorijos sutvarkymas pagerins bendruomeninę Sedos infrastruktūrą, sukurs sediškiams geresnę gyvenamąją aplinką ir padidins jos patrauklumą.

Minėto projekto įgyvendinimui skirta daugiau nei 898 tūkst. eurų, iš kurių bemaž 825,5 tūkst. eurų – Europos Sąjungos (ES) fondų lėšos.

Stokoja patrauklumo ir Didžiasalio gyvenvietės viešosios erdvės bei bendruomeninė infrastruktūra – nesudarytos sąlygos įvairioms viešosioms paslaugoms vystytis ir gyventojų užimtumui didinti, trūksta patalpų, pritaikytų bendruomenės poreikiams. 

Įgyvendinus Ignalinos rajono savivaldybės administracijos inicijuotą projektą „Didžiasalio kaimo viešųjų erdvių atnaujinimas ir pastato dalies patalpų pritaikymas bendruomenės poreikiams“, bus sutvarkytos stovėjimo aikštelės ir privažiavimai prie daugiabučių namų ir visuomeninių pastatų, renovuotas centrinėje gyvenvietės dalyje esantis skveras, suremontuoti esami ir įrengti nauji pėsčiųjų takai bei jų apšvietimas, atnaujinta prekyvietė su stoginėmis, įrengtas gatvių apšvietimas. Taip pat bus įrengta universali sporto aikštelė, bėgimo takai, vaikų žaidimo aikštelė ir scena su stogine bendruomenės renginiams organizuoti. Bendruomenės renginiams bus pritaikytos ir vieno iš Didžiasalio pastatų patalpos.

Numatoma, kad atlikti darbai pagerins sąlygas įvairioms viešosioms paslaugoms vystytis ir gyventojų užimtumui didėti, o sutvarkytos viešosios erdvės taps patrauklios aktyviam laisvalaikio praleidimui, pritrauks verslo investicijų, susijusių su laisvalaikio, maitinimo bei panašių paslaugų teikimu.

Šio projekto įgyvendinimui skirta bemaž 837 tūkst. eurų, iš kurių daugiau nei 769 tūkst. eurų – ES fondų lėšos.

Abu projektai įgyvendinami pagal Vidaus reikalų ministerijos administruojamą 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos priemonę „Kaimo gyvenamųjų vietovių atnaujinimas“, kuriai finansuoti iš viso skirta bemaž 48 mln. eurų ES fondų lėšų. Priemonės tikslas – sumažinti gyvenamosios aplinkos kokybės netolygumus, skatinant socialinę bei ekonominę plėtrą tikslinėse teritorijose. Šio tikslo siekiama kompleksiškai sprendžiant esamas tikslinių teritorijų problemas: atnaujinant viešąsias erdves, visuomeninės paskirties pastatus ir kitaip gerinant infrastruktūrą, skirtą tikslinės teritorijos bendruomenei. Priemonė įgyvendinama regionų plėtros tarybų atrinktose 1–6 tūkst. gyventojų turinčiose kaimo gyvenamosiose vietovėse. Tokių gyvenviečių mūsų šalyje – 66.

VRM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode