Parama dėkojame




Ant geležinkelio bėgių žuvo moksleivis

Trečiadienį, apie 14.15 val., pėsčiųjų perėjoje per geležinkelį, šalia statomo pėsčiųjų viaduko, parblokštas ir mirtinai sužalotas jaunuolis. Jo gedi ne tik artimieji, bičiuliai, pažįstami, bet ir visa Merkelio Račkausko gimnazijos bendruomenė, netekusi puikaus moksleivio, gero draugo.

Negirdėjo artėjančio traukinio

Pasak geležinkelių transporto eismo įvykio liudytojų, vaikinas ėjo nuleidęs galvą su ausinukais. Traukinio mašinistas, pastebėjęs geležinkelio pėsčiųjų perėjos link artėjantį jaunuolį, net keletą kartų panaudojo garsinį signalą, tačiau vaikinas jo negirdėjo. Tik įžengęs į perėją, jaunuolis pastebėjo artėjantį traukinį, tačiau pasitraukti nebespėjo. Dėl stipraus susidūrimo su traukiniu jaunuolis žuvo vietoje, kūnas buvo nublokštas maždaug dešimt metrų nuo perėjos. Į įvykio vietą buvo atvykę policijos pareigūnai ir medikai.

Tą dieną prie nelaimės vietos susirinkusių moksleivių teigimu, žuvo jų bendramokslis iš Merkelio Račkausko gimnazijos, II klasės gimnazistas.

Buvo puikus žmogus

      „Būdo žemaičių“ pakalbinta gimnazijos direktorė Asta Žukauskienė sakė, jog žuvusįjį galima minėti tik geriausiais žodžiais: „Tai buvo šviesus, geras žmogus, puikus mokinys ir puikus draugas. Aktyviai dalyvavo gimnazijos gyvenime, buvo pasirinkęs sportą, kuriuo užsiiminėjo už ugdymo įstaigos ribų. Tą dieną niekas nepranašavo nelaimės. 13.50 val. baigėsi pamokos, jis laimingas ir švytintis išėjo iš paskutinės pamokos, atsisveikino su draugais ir mokytoja, o netrukus išgirdome apie šiurpią nelaimę. Visi labai sielvartaujame, tačiau esame susitelkę ir vieningi. Su bendruomene jau tą pačią dieną pradėjo dirbti specialistai, sulaukėme patarimų, instrukcijų, kaip turėtume elgtis, ištikus nelaimei.“

   Įvyksta kasmet

      Tai jau ne pirmoji auka Mažeikiuose. Praėjusiais metais žuvo pusamžis vyriškis, ėjęs per geležinkelį kalbėdamas telefonu.

      Pasak AB „Lietuvos geležinkeliai“ atstovės Ingos Čiuberkytės, kiekvienais metais Lietuvos geležinkeliuose įvyksta vidutiniškai apie 30 geležinkelio transporto eismo įvykių, kurių metu geležinkelio riedmenys traumuoja pašalinius asmenis, nesusijusius su geležinkelių transportu. Dauguma šių atvejų baigiasi tragiškai. Pagrindinės tokios baisios statistikos priežastys: elementarus nustatytų saugos reikalavimų nesilaikymas (draudimas būti pavojingoje geležinkelio zonoje tam nenustatytose vietose), Kelių eismo taisyklių pažeidimai (įvažiavimas/įėjimas į geležinkelio pervažą degant raudonam draudžiamajam pervažos šviesoforo signalui ir neįsitikinus, kad prie pervažos neartėja bėginė transporto priemonė), savižudybės.

        2016 m. bendrovėje iš viso įvyko 31 geležinkelių transporto eismo įvykis, kurių metu nukentėjo pašaliniai asmenys. Daugiausia eismo įvykių įvyko tarpstočiuose (17), geležinkelio pervažose (9) ir stotyse (5). Eismo įvykių metu 22 asmenys žuvo ir 11 buvo traumuota. Daugiausia eismo įvykių įvyko dėl pašalinių asmenų neatsargaus elgesio (16), Kelių eismo taisyklių pažeidimo (9).

Ragina saugotis

I. Čiuberkytė ragino būti atsargiems ir atidžiai eiti ar važiuoti per geležinkelio bėgius: „Atsiminkite – geležinkelio kelią galima pereiti tik specialiai įrengtomis perėjomis, tuneliais, tiltais, viadukais ir kitose nustatytose bei atitinkamais informaciniais ženklais pažymėtose vietose. Geležinkelio pervažose – būti ypač budriems, paisyti įspėjamųjų šviesoforo signalų, pamačius atvažiuojantį traukinį ir išgirdus jo signalą, būtina sustoti ir praleisti jį.“

Pasak Valstybinės geležinkelio inspekcijos atstovės Donatos Ročiūtės, 80 km/val. važiuojančio traukinio stabdymo kelias, siekia ~1,25 km, todėl net ir pastebėjus asmenį ant geležinkelio bėgių, susidūrimas su juo neišvengiamas. „VGI primena, jog ketinant kirsti geležinkelio pervažą būtina sustoti, apsidairyti bei įsiklausyti ir tik įsitikinus, jog neartėja jokia bėginė transporto priemonė, kirsti geležinkelio pervažą“, – akcentavo specialistė.

Gajutė ABELKIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode